Lounais-Häme

Tervetuloa Vankilaan – Suomen kansallismuseon alaisuudessa museossa on luvassa suuria uudistuksia

Entinen Hämeenlinnan lääninvankila avasi ovensa yleisölle.
Projektikoordinaattori Hanna Forssell vetää Vankilan uudistusta. Tänä kesänä museossa on vielä esineitä vitriineissä, mutta tulevaisuudessa kokemuksessa panostetaan digitaalisuuteen ja äänimaailmaan. Kuva: Riku Hasari
Projektikoordinaattori Hanna Forssell vetää Vankilan uudistusta. Tänä kesänä museossa on vielä esineitä vitriineissä, mutta tulevaisuudessa kokemuksessa panostetaan digitaalisuuteen ja äänimaailmaan. Kuva: Riku Hasari

Entinen Hämeenlinnan lääninvankila avaa ovensa taas yleisölle, tällä kertaa Kansallismuseon alaisuudessa.

Eilen avautuneesta Vankilasta kaavaillaan varsinaista matkailuvalttia.

– Ihmiset Hämeenlinnan ulkopuolella eivät vielä tunnu oikein edes tietävän tällaisen kohteen olemassaolosta, vaikka tämä on ainoa vankilamuseo Suomessa, kertoo Vankilasta vastaava projektipäällikkö Hanna Forssell.

Ensimmäisenä kesänään Vankila panostaa autenttisuuteen. Forssell vertaa museota esimerkiksi San Fransiscon lähellä sijaitsevaan saarivankila Alcatraziin.

– Autenttisissa kohteissa jo pelkkä rakennus on kävijöille mielenkiintoinen.

Toki Vankilassa on myös näyttely. Vankilan tiloja on jäädytetty vuoteen 1993, jolloin sen varsinainen toiminta loppui. Yleisö pääsee tutustumaan esimerkiksi 29-vuotiaan, nimettömäksi jäävän vangin selliin ja vanginvartijan työhuoneeseen.

Esillä on myös jonkin verran esineistöä kuten vankilassa kiellettyjä esineitä ja syömälakoissa käytetty pakkosyöttötuoli.

Vaikka Vankilaan on tehty jo nyt pieniä uudistuksia, on suurin työ vielä edessä. Forssellin mukaan Vankilan museoelämystä rakennetaan tulevaisuudessa etenkin digitaalisesti ja äänimaailman avulla.

– Keskeinen ajatus on, että Vankilasta tulee uudentyyppinen museo, jossa ei ole esineitä vitriineissä, vaan yleisö saa itse kokea asioita.

Tänä kesänä konseptista voi saada jo maistiaisia yhteen selleistä heijastetun hologrammin avulla. Hologrammissa esiintyy näyttelijä, joka kertoo kävijöille elämästä vankilassa.

– Yksi museon tarinoiden käsikirjoittajista on Jan Jalutsi, joka on Suomen tunnetuimpia entisiä vankeja.

Jalutsi on istunut lyhyen aikaa myös Hämeenlinnan lääninvankilassa.

Siihen, millaiseksi Vankilan tuleva näyttely muotoutuu, voivat vaikuttaa kävijät. Vankilassa on tänä kesänä yleisöä osallistavia näyttelyosioita, joissa kerätään tietoa siitä mikä osa vankiloiden arjessa kävijöitä kiinnostaa.

– Vankilassa ei esitellä pelkästään lääninvankilaa vaan koko Suomen vankilahistoriaa.

Forssellin mukaan näyttelyn on tarkoitus olla sopiva koko perheelle, mutta kansallismuseolla on ollut puhetta myös K18-osastosta. Sen puitteissa voitaisiin avata tarkemmin esimerkiksi vankien tekemiä rikoksia tai erilaisia rangaistusmuotoja.

Museotoiminnan lisäksi Vankilassa järjestetään jo ensimmäisenä kesänä erilaisia tapahtumia. Museovieraille Vankila on auki vain kesäisin, mutta tapahtumia siellä voi järjestää ympäri vuoden.

Toukokuun puolivälissä Vankilassa järjestetään pakopeli, joka on jo varattu loppuun. Forssellin mukaan tila on avoinna myös muunlaisille tapahtumille.

Vankila on herättänyt kiinnostusta myös televisio- ja elokuvatuotantojen kuvauspaikkana. Forssellin mukaan kohdetta on katsastettu viimeksi tunnettua ulkomaista televisiosarjaa varten. FL

Vankila

Suomen kansallismuseolle siirtynyt vankilamuseo, joka aukesi yleisölle 2.5.

Avoinna kesäisin.

Kesällä päivittäin kaksi suomenkielistä ja yksi englanninkielinen opastus.

Luvassa myös erikoisopastuksia joista tiedotetaan myöhemmin.

Syksyllä Vankilaan suunnitellaan opastuskierros lapsille yhdessä koululaisten ja Arxin kanssa.

Tulevina vuosina Vankila keskittyy vitriinittömiin näyttelyihin, joissa painopiste on digitaalisessa sisällössä ja äänimaailmassa.

Kansallismuseo hallinnoi myös Hämeen linna -museota.

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic