Lounais-Häme Jokioinen

Tervetuloa viidakkoon!: Lauri Ahtiaisen taidenäyttelyssä logiikka ja intuitio luovat liiton, jonka voimalla teokset syntyvät

Lauri Ahtiaisen taidenäyttely johdattaa taiteen ystävän taiteilijan mielen viidakkoon.
Taitelija Lauri Ahtiaiselle taide ja piirtäminen on keino purkaa ja käsitellä omia ajatuksiaan. Keskellä oikealla on Ahtiaisen omakuva "Leviathan". Kuva: Lassi Puhtimäki
Taitelija Lauri Ahtiaiselle taide ja piirtäminen on keino purkaa ja käsitellä omia ajatuksiaan. Keskellä oikealla on Ahtiaisen omakuva "Leviathan". Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalainen Lauri Ahtiainen ei koskaan suunnitellut ryhtyvänsä taiteilijaksi. Vasta henkilökohtaisen kriisin myötä taide astui hänen elämäänsä. Piirtämisestä tuli hänen oma terapiakeinonsa, jonka avulla hän pyrki käsittelemään vaikeita, mieltä painavia asioita. Kriisin aikana vihot täyttyivät piirroksista, mutta vähitellen Ahtiaisesta alkoi tuntua, että hän haluaa päästä pois paperilta, suurempien töiden ääreen.

– Aloin pohtia, miksi hyvältä ja omalta tuntuvasta asiasta ei voisi tehdä ammattia. Niiden pohdintojen tuloksena päädyin hakeutumaan taidealan koulutukseen, Ahtiainen toteaa.

34-vuotias taitelija seurasi kutsumustaan ja päätyi Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen opiskelemaan kultasepänalan artesaaniksi. Valmistuttuaan hän ei kuitenkaan lähtenyt etsimään alan töitä, sillä toisenlainen taide veti häntä puoleensa enemmän.

Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa avautui 1. heinäkuuta Ahtiaisen Welcome to the jungle-niminen taidenäyttely. Esillä on taitelijan tussipiirroksia ja akryylimaalauksia, joissa toistuvat graafiset muodot ja tarkkaan harkitut viivat. Akryylimaalaukset on tehty tiputtamalla maalia taulupohjalle pipetin avulla. Suuri osa näyttelyn teoksien aiheista on syntynyt taitelijan omassa mielessä.

– Suomeksi näyttelyn nimi tarkoittaa ” tervetuloa viidakkoon”. Viidakko symboloi omaa ajatusmaailmaani, johon näyttelyvieras pääsee taulujani katsomalla matkustamaan, forssalaistaitelija kertoo.

Yhtenä näyttelyn erikoisuutena on Ahtiaisen käyntikorttina toimiva teos, johon taitelija on suunnitellut viidakkomatkalle johdattavan, kuvitteellisen matkanjärjestäjän logon.

Ahtiainen kuvailee taidettaan intuition ja logiikan liitoksi. Teoksen tekeminen etenee vision viitoittamana valopöydällä työskentelyyn, jossa taiteilija pohtii, millaisia muotoja teoksessa voisi olla. Monista toistuvista muodoista ja viivoista syntyy suurikokoisia piirroksia.

– Töissäni on vähän vaikutteita ympäröivästä maailmasta. Teokseni syntyvät sen pohjalta, millainen vaikutelma ja näkemys minulla on työn aiheesta. Illuusion taso vaihtelee teoksissani, Ahtiainen kuvailee.

Esimerkiksi näyttelyssä esillä oleva lintuaiheinen teos on Ahtiaisen kaverin muotokuva. Taiteilijan mukaan on turha takertua siihen, mitä näkee, jos sisältä kumpuaa vahva visio erilaisesta aiheen kuvauksesta.

Yksi tiistaina avautuneen näyttelyn teoksista, ”MariWho” on Ahtiaisen varhaisimpia tuotoksia. Se on kuvaus henkilöstä, jonka taitelija uskoo rakastaneen häntä. Lisäksi näyttelyssä on esillä taitelijan omakuva ”Leviathan”.

– ”MariWho” on muistutus sitä, että joku voi rakastaa minua minuna, juuri sellaisena kuin olen. ”Leviathan” on kuvaus olennosta, jonka kautta käsittelin kriisiin liittyviä asioita ja lopuksi ikään kuin sulauduimme yhteen, Ahtiainen kiteyttää. FL

Lauri Ahtiaisen taidenäyttely Jokioisten Tietotalon näyttelytila Pehkosessa 1.7–19.7.2020.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic