Lounais-Häme

Terveysketjut haalivat hammaslääkäriasemia

Yhä useampi yksityinen hammaslääkäriasema on viime vuosina siirtynyt isojen ketjujen omistukseen.

Terveysalan suurten pelurien mukaan keskittyminen ja yrityskaupat jatkuvat, vaikka lähes kaikki isot ja leijonanosa keskisuurista vastaanotoista on jo poimittu ketjuihin.

-Markkina on edelleen varsin sirpaleinen. Pieniä toimijoita on erittäin paljon, sanoo liiketoimintajohtaja Petri Keksi Terveystalosta.

Yhtiö ilmoitti loppuvuodesta ostavansa Hämeenlinnassa ja Turengissa toimivan Hammas Jaarlin. Kauppa viedään päätökseen alkuvuoden aikana.

-Yrityskaupat on luonteva ja nopea tapa kasvattaa liiketoimintaa varsinkin meille. Terveystalolla ei ollut suun terveyden liiketoimintaa ennen vuotta 2015, Keksi toteaa.

 

Yhdistymiskehitystä ja pikkufirmojen katoamista vauhdittavat menopaineiden kasvu ja uudet vaatimukset.

Hammas Mehiläisen liiketoimintajohtajan Erkki Virran mukaan lakisääteisten velvoitteiden lisääntyminen esimerkiksi Kanta-hankkeen myötä kasvattaa merkittävästi järjestelmäkustannuksia ja byrokratiaa.

-Pienillä toimijoilla kustannukset suhteessa toiminnan volyymiin ovat paljon suuremmat kuin isoilla. Ketjuttamisella saadaan vahvempaa selkärankaa ja synergiaetuja kasvaviin investointipaineisiin ja markkinointiin, hän sanoo.

 

Kela-korvausten parin vuoden takainen leikkaus eli omavastuun nousu kirpaisi hammaslääkäriasemia.

Sen arvioidaan olevan yksi syy siihen, että suomalaiset ovat alkaneet vähentää hammaslääkärikäyntejään.

-Yksityismarkkina on Kelan tilastojen mukaan pienentynyt kahdessa vuodessa yli kymmenen prosenttia, eikä julkisen puolen käyttökään ole tietojemme mukaan lisääntynyt ainakaan mainittavasti, Mehiläisen Virta kertoo.

Alan omien selvitysten mukaan moni pyrkii säästämään rahojaan ja odottamaan, laskeeko tuleva sote-uudistus hammaslääkäripalvelujen hintoja.

-Julkista rahaa ei kuitenkaan näillä näkymin ole tulossa hammashoitoon yhtään sen enempää kuin tähänkään asti, Virta sanoo.

Yksityisen hammashoidon hinnat ovat Virran mukaan viime vuosina ”nousseet maltillisesti”.

-Viime aikoina ne ovat Hammaslääkäriliiton tilastojen mukaan jopa hieman laskeneet.

Terveystalon Keksi näkee, että hammaslääkäripalvelujen käytön viivästyttäminen kerryttää kaiken aikaa korjausvelkaa suomalaisten suihin.

 

Kilpailutilanne on tiukin isoissa kaupungeissa, joissa on liikaakin hammaslääkäreitä.

-Tällä määrällä pystyttäisiin hoitamaan huomattavasti enemmän asiakkaita, Virta kertoo.

Vastaanottojen määrä vähenee pikkuhiljaa, sillä kaikkien lopettavien pienyrittäjien vastaanotoille ei löydy ostajaa, vielä harvemmille jatkajaa.

Keksin mukaan yhä harvempi uusi hammaslääkäri haluaa ryhtyä pyörittämään omaa pientä vastaanottoa.

 

Ketjuuntumisessa hammashoito seuraa viiveellä lääkärikeskuspuolta ja monia muita aloja, joilla markkina keskittyy vähitellen isoimpien pelurien käsiin.

Sekä Terveystalo että Mehiläinen aikovat jatkossakin sekä tilaisuuden tullen ostaa että avata uusia hammaslääkäriasemia.

Hammas Jaarlin lisäksi Terveystalo on kahden vuoden aikana ostanut Kanta-Hämeessä hämeenlinnalaisen Erikoishammashoitola Bitewellin ja Forssan Erikoishammaslääkärit. Forssassa Terveystalon kanssa kilpailee Attendo, joka osti Forssan Hammaslääkärikeskuksen vuonna 2014.

Hammas Mehiläinen aloitti Hämeenlinnassa vuonna 2012, jolloin se osti eläkkeelle siirtyvän hammaslääkärin vastaanoton ja laajensi sitä.

Terveystalon, Mehiläisen ja Attendon lisäksi hammaslääkäribisneksen isoja toimijoita Suomessa ovat Oral, Med Group sekä yksityisten hammaslääkärien yhteisomistama PlusTerveys. FL

 

Fingerpori

comic