Lounais-Häme

Terveyspisteille painetta apteekeissa

Apteekeissa on painetta laajentaa terveyspalveluita nykyisestä lääke- ja terveysneuvonnasta perustoimenpiteisiin, mutta paine odottaa vielä purkautumistaan. Hetki voi koittaa, jos suunniteltu sote-uudistus kurittaa terveysasemaverkostoa.

-Kiinnostusta on, mutta toistaiseksi vasta 14 apteekin yhteydessä toimii erillinen terveyspalveluyritys. Uusia lupahakemuksia ei tietääkseni ole sisällä aluehallintovirastoissa. Jos terveysasemaverkko harvenee, palvelupisteiden määrä apteekeissa todennäköisesti lisääntyy, arvioi asiantuntijaproviisori Annika Koivisto Apteekkariliitosta.

Forssan Keskusapteekissa on apteekkari Antti Puustisen mukaan harkittu terveyspalvelupisteen perustamista. Ajankohtaiseksi perustaminen tulee, jos kaupungin terveyspalvelut heikkenevät oleellisesti.

-Tällä hetkellä se ei ole akuutein asia toiminnassamme. Terveyspalvelut toimivat Forssassa hyvin sekä julkisella että yksityisellä puolella. Tulevaisuus ja mm. sote-ratkaisu näyttävät, onko sellaiselle palvelulle tarvetta, vai hoituvatko terveyspalvelut jo olemassa olevilla resursseilla.

Terveyspisteiden perustamiseen asti apteekkien ja terveydenhuollon työnjako on ollut selvä: Apteekkien toimialaa on ollut lääkehuolto ja -osaaminen sekä yleisten kansansairauksien ennaltaehkäisevä ja terveyttä edistävä työ. Varsinainen terveyden- ja sairaudenhoito on ollut terveysasemien ja lääkärien sarkaa.

-Apteekkijärjestelmä on murtamassa omaa monopoliaan. Pidämme tätä oikeana kehityksenä, mutta monopoliaseman suojassa tapahtuvaa raja-aitojen ylitystä ei terveyspalvelualan tuottajia edustavissa liitoissa katsota hyvällä, luonnehtii Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas.

Apteekkijärjestelmän kehittämisessä on liiton mukaan jatkossa kiinnitettävä huomiota erityisesti lääkejakelun toimivuuteen ja tasapuoliseen kilpailuun.

-Yksityisten palvelutuottajien tulee saada hankkia lääkkeensä samoin periaattein kuin julkisen terveydenhuollon eli suoraan lääketukuista ohi apteekkijärjestelmän, sanoo Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Terveyspisteissä sairaanhoitajat esimerkiksi rokottavat, poistavat tikkejä, huuhtelevat korvia sekä mittaavat kolesterolia ja pitkäaikaista verensokeria.

-Jo rokottaminen, muista vaativammista toimenpiteistä puhumattakaan, vaatii terveydenhuollon ammattihenkilön perusosaamista, lisäkoulutusta ja kykyä hengen pelastavaan vakavien komplikaatioiden hoitamiseen, huomauttaa Hyvinvointialan liiton Rajakangas.

Lääkäripalveluyritykset ry:n Partanen toteaa, että farmasian koulutus rajaa huomattavasti terveydenhuollon toimenpiteitä.

-Potilasturvallisuudesta ei saa tinkiä. Diagnosointi kuuluu lain mukaan vain lääkärille ja hoitotoimenpiteet vain koulutetuille terveydenhuollon ammattilaisille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille sekä lääkäreille, Partanen sanoo.

Apteekkariliiton Koivisto muistuttaa, että terveyspisteessä yrityksen pätevä sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja palvelee asiakkaita, ei esimerkiksi farmaseutti tai proviisori.

-Toiminta on tiukasti luvanvaraista, ja rokotustoiminta vaatii aina myös vastuulääkärin taustalle. Pisteet toimivat yhteistyössä kunnallisen terveydenhuollon kanssa.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan terveyspisteiden asiakkaat arvostivat palvelua. Hyvänä pidettiin juuri läheisyyttä ja omaan aikatauluun ja tarpeeseen sopivuutta. Haastattelut tehtiin apteekeissa Raahessa, Raumalla, Kokkolassa ja Joensuussa. FL-LM

Uusimmat

Fingerpori

comic