Lounais-Häme Forssan seutu

Terveystalo esittää hurjaa korotusta Forssan sairaalan yöpäivystysmaksuihin – FSHKY pohtii jopa päivystyksen lakkauttamista

Terveystalo on korottamassa lääkäripäivystyksen hintaa huimasti, yhtymähallitus selvittää vaihtoehtoja.
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä selvittää sairaalan yöpäivystyksen tilannetta. Päätös jatkosta tai lakkauttamisesta syntyy tämän vuoden aikana. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä selvittää sairaalan yöpäivystyksen tilannetta. Päätös jatkosta tai lakkauttamisesta syntyy tämän vuoden aikana. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan sairaalan päivystyksen huolestuneet työntekijät esittivät Forssan Lehden Lukijan ääni -palstalla (6.10.) useita kysymyksiä FSHKY:n hallitukselle. He kantavat huolta Forssan sairaalan yöpäivystyksen tulevaisuudesta. Päivystyksen työntekijät ovat myös laatineet adressin Forssan sairaalan yöpäivystyksen säilyttämiseksi. Adressin oli perjantaina iltapäivällä allekirjoittanut yli 700 henkilöä.

Huoli päivystyksen kohtalosta nousi, kun Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän hallitus lähti kartoittamaan yöpäivystyksen toimintaa, muun muassa sen aiheuttamia kustannuksia ja käyttäjämääriä. Hyky ajautui tähän ratkaisuun, koska yöpäivystyksen lääkäripalvelut hykylle tuottava Terveystalo esittää 500 000 euron korotusta uuteen sopimukseen, jonka pitäisi tulla voimaan ensi vuoden alusta. Nyt voimassa olevassa sopimuksessa hyky maksaa Terveystalolle lääkäripalveluista miljoona euroa vuodessa, eli korotusta tulisi peräti 50 prosenttia.

FSHKY:n yhtymäjohtaja Katariina Korhonen sanoo, että korotusesitys on hykyn näkökulmasta todella merkittävä.

– Se aiheuttaa meille suuren taloudelliseen haasteen, Korhonen toteaa.

Korotusesityksessä on sekin huono puoli, että hyky sai sen hyvin lyhyellä varoitusajalla. Sopimus päättyy vuodenvaihteessa, joten uuden kilpailuttaminen tuo omat haasteensa, koska uuden sopimuksen pitäisi olla voimassa ensi vuoden alusta alkaen.

Korhonen kertoo, että kartoitus yöpäivystyksen toiminnasta on hyvin alkuvaiheessa. Siinä selvitetään muun muassa sitä, kuinka moni yöpäivystyksen asiakas lähetetään kotiin, osastolle tai jatkotutkimuksiin Hämeenlinnaan. Korhonen painottaa, että mitään ratkaisuja yöpäivystyksen kohtalosta ei ole vielä tehty.

Omat ongelmansa tuo Kanta-Hämeen keskussairaalan jo valmiiksi ruuhkautunut yöpäivystys. Jos Forssan sairaalan asiakkaat siirrettäisiin sinne, ruuhka kasvaisi ja jonotusajat pitenisivät entisestään. Päivystyksen työntekijä Johanna Häggman kertoo keskustelleensa tilanteesta Hämeenlinnan-kollegojen kanssa.

– Siellä kuusi tuntia on lyhyt jonotusaika, Häggman väittää.

Yhtymäjohtaja Korhonen kertoo tiedottaneensa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtoa Forssassa vallitsevasta tilanteesta. Sairaanhoitopiiri ei ole vielä virallisesti kommentoinut asiaa. Sairaalassa on perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystys sosiaali- ja terveysministeriön erityisluvalla vuoden 2022 loppuun asti.

Häggman pitää yöpäivystyksen lakkauttamisuhkaa hyvin konkreettisena. Hän pitää mahdollisen lakkautuksen suurimpana ongelmana sitä, mikä käytännön vaikutus sillä olisi seudun asukkaille.

– Adressin allekirjoitusten perusteluissa on muun muassa todettu, että emme olisi ehtineet ajoissa, jos päivystys olisi Hämeenlinnassa.

Häggmanilla on huoli myös päivystyksen noin 30 työntekijän kohtalosta. Hän ei usko, että päivystyksen lakkauttaminen toisi seudun kunnille säästöjä, päinvastoin.

– Yhtymävaltuusto on määrittänyt kustannusten ylärajat. Vaikka hykyn viivan alla tulos olisi lakkauttamisen myötä parempi, Forssan seudun kunnat maksavat siitä, että yöpäivystysasiakkaat tutkitaan muualla. Kerrannaisvaikutukset olisivat suuret, ja lakkautus tulisi hyvin lyhyellä aikavälillä kunnille jopa kalliimmaksi kuin nykyinen malli, Häggman näkee.

Ongelmaksi nousee myös muun muassa ambulanssien saatavuus. Häggmanin mukaan Forssassa on liikkeellä ympärivuorokautisesti vain kaksi ambulanssia.

Korhosen mukaan kerrannaisvaikutusten suuruus nähdään, kun selvitykset valmistuvat.

– Kun tiedot on koottu ja analysoitu, ne jaetaan henkilökunnalle ja asioista keskustellaan heidän kanssaan. Yhtymähallitus kokoontuu käsittelemään asiaa 28. lokakuuta. Selvityksen on pakko valmistua siihen mennessä, hän sanoo. FL

 

EDIT: Tarkennettu lauantaina klo 10.05. Adressin on laatinut joukko päivystyksen työntekijöitä, ei yksin Johanna Häggman.

Uusimmat

Näkoislehti

5.6.2020

Fingerpori

comic