Lounais-Häme

Terveystalo valittaa Pihlajalinna-päätöksestä

Terveystalo oy aikoo valittaa Forssan hankintapäätöksestä markkinaoikeuteen.
Forssa aikoo perustaa yhteisyrityksen Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa yhdessä Humppilan ja Ypäjän kanssa.
– Voi sanoa varmasti, että valitamme Forssan päätöksestä, Terveystalon liiketoimintajohtaja Laura Räty sanoo.
Terveystalo päätyi valituksen tekemisen kannalle saatuaan perjantaina iltapäivällä markkinaoikeuden päätöksen Hattulan yhteisyrityspäätöksestä. Markkinaoikeus nimittäin kumosi Hattulan hankintapäätöksen.
Hattulassa tehtiin päätös yhteisyrityksen perustamisesta Pihlajalinnan kanssa jo viime vuoden puolella.
Forssa taas päätti yhteisyrityksen perustamisesta toukokuun lopun kokouksessaan.
– Forssan tapaus on kaikenkaikkiaan surullinen monine käänteineen.
Räty lisää, että perjantaina tullut markkinaoikeuden päätös antaa lisäuskoa siihen, että he ovat oikealla asialla.
– Valituksella pitää voida vaikuttaa asioiden kulkuun. Ei niillä tehdä kiusaa. Päätöksenteon pitää olla läpinäkyvää.

 

Hykyssä edessä uudet yt-neuvottelut syksyllä

Mikä tilanne yhteisyritysvalmisteluissa, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän (hyky) yhtymäjohtaja Juha Heino?

-Forssa, Humppila ja Ypäjä ovat tehneet hankintapäätöksen yhteisyrityksen perustamisesta Pihlajalinna-ryhmittymän kanssa. Asian valmistelu etenee kesälomien jälkeen elokuun alussa.

Onkohan jo tehty valituksia?

-Kuntien päätökset on saatettu kaikille kilpailutukseen osallistuneille tiedoksi kesäkuun 13. päivä. Siitä alkoi 14 vuorokauden aika, jonka kuluessa valitus markkinaoikeuteen on tehtävä. Tällä hetkellä tietoa valituksista ei ole.

Miten valmistelua voidaan jatkaa, jos valituksia tai valitus on sisällä?

-Asia riippuu mahdollisesta valituksesta ja markkinaoikeuden kannanotosta. Jos markkinaoikeus asettaa hankinnan toimeenpanokieltoon, se tarkoittaa, että yhteisyritys ei voi käynnistää toimintaansa ennen kuin valitus on käsitelty ja markkinaoikeus antanut päätöksensä. Siitä huolimatta yhteisyrityksen käynnistämisen valmistelua voidaan jatkaa.

Tuotannollisista ja taloudellisista syistä alkaneet yt-neuvottelut päättyivät tältä erää? Miksi ne järjestettiin, jos hykyllä menee taloudellisesti hyvin? Eikö tilinpäätös näyttänyt plussaa?

-Yleisesti ottaen tuotannollisista ja taloudellisista syistä johtuvat yt-neuvottelut eivät johdu siitä, etteikö yrityksellä tai organisaatiolla menisi juuri sillä hetkellä hyvin. Kysymys on aina enemmänkin varautumisesta hyvissä ajoin tuleviin muutoksiin ja esimerkiksi kysynnän tai kannattavuuden heikentymiseen. Sanonnan mukaan katto pitää paikata ennen kuin sade tulee.

-Hykyssä yt-neuvottelut käynnistettiin, koska vahvistetun terveydenhuoltolain siirtymäsäännökset astuvat voimaan ensi vuoden alussa ja nykymuotoinen ympärivuorokautinen yhteispäivystys ja leikkaustoiminta päättyvät, jos yhteisyritystä ei ole perustettu. Tällä olisi vaikutuksia leikkaussaliin, heräämöön, päivystyspoliklinikkaan ja vuodeosastoihin.

-Yt-neuvottelujen piirissä on näiden yksiköiden henkilöstö eli kutakuinkin 140 työntekijää. Yt-neuvotteluissa olisi arvioitu lakimuutosten vaikutukset toimintaan ja henkilöstömäärän sopeuttamistarpeeseen.

Jos tiedossa on jo, että syksyllä alkaa uudet yt:t, niin mikä syy silloin? Koskevatko ne Tammelaa ja Jokioista? Vai yleensä yhteisyritystä? Ja kuinka montaa työntekijää?

-Syksyllä käynnistetään yhteistoimintaneuvottelut, joissa sovitaan terveydenhuollon henkilöstön siirtymisestä yhteisyritykseen liikkeenluovutuksen ehdoin vanhoina työntekijöinä.

-Tammelan ja Jokioisten terveysasemien henkilöstöä yhteistoimintaneuvottelut eivät koske, koska terveysasemat jäävät hyvinvointikuntayhtymän toiminnaksi ja siirtyvät vuoden 2019 alusta osaksi maakuntaa.

-Noin 2/3 hykystä ei siirry yhteisyritykseen (vanhuspalvelut, perhepalvelut, aikuissosiaalityö, ympäristöterveydenhuolto, työterveyshuolto), joten heidän kanssaan ei käydä yt-neuvotteluita.

-Henkilömäärät katsotaan tarkemmin lomien jälkeen.

Onko vaarana, että osa irtisanotaan?

 -Sellaista vaaraa ei ole. Kuten sanottu, yt:t käydään sen vuoksi, että työnantaja vaihtuu. Henkilöstö siirtyy yhteisyritykseen vanhoina työntekijöinä.

-Lisäksi Pihlajalinna-ryhmittymä on antanut julkisesti Forssan Lehdessä lupauksen siitä, että siirtyvällä henkilöstöllä on kahden vuoden irtisanomissuoja. FL

 

Terveystalo aikoo valittaa
Forssa
 

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic