Lounais-Häme

Terveystalo valittamassa ulkoistuksesta

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä valitsi kilpailutuksen kautta sote-palvelujensa osaulkoistuksen kumppaniksi Pihlajalinnan. Tarjouskilpailuun osallistuneen Suomen Terveystalo oy:n liiketoimintajohtaja Laura Räty kertoo, että yritys valittaa markkinaoikeuteen, mikäli Forssan seudun kunnat hyväksyvät yhteisyrityksen perustamisen kuntayhtymän esityksen pohjalta.
Räty perustelee ratkaisua sillä, että Terveystalo epäilee hykyn kohdelleen tarjouksen jättäneitä yrityksiä epätasapuolisesti.
– Ostaja saa painottaa tarjouspyynnössä mitä painottaa, mutta vertailuperusteiden pitäisi olla kaikille tasapuoliset ja selkeät. Hankintalainsäädännön mukaan tarjoajille on annettava selkeä käsitys siitä, mihin heiltä odotetaan tarjousta. Näin ei ole tässä tapauksessa ollut. Emme ole saanet yksiselitteistä vastausta siihen, miksi meidän jättämä tarjous on huonompi kuin voittanut, Räty pohjustaa.
Terveystalo ei Rädyn mukaan ole yritys, joka valittaa valittamisen takia tai haluaa estää järkevien asioiden etenemistä. Terveystalolla on meneillään yksi valitus, joka on verrattavissa Forssan seudun tilanteeseen.
– Hattulassa on tehty päätös yhteisyrityksen perustamisesta Pihlajalinnan kanssa. Olemme valittaneet asiasta markkinaoikeuteen, eikä siellä ole tällä hetkellä asiassa toimeenpanolupaa, Räty kertoo.
– Emme ole saaneet FSHKY:ltä tarkkoja tietoja, mutta lehtitietojen perusteella Forssan seudun hanketta ratkaistaan vakuutuspalveluna. Sellaista ei ole kilpailutettu, vaan hyky kilpailutti julkiset palvelut. Olemme ihmeissämme siitä, että voittava tarjous on ilmeisesti sisällöltään erilainen kuin kilpailutettu tarjous. Mikäli näin todella on, se on hankintalain vastaista, eikä hankintaa voi toteuttaa tämän kilpailutuksen pohjalta. 
Räty vertaa tarjouksia niin, että yritykset kilpailutettaisiin bussin hankinnasta, mutta päädyttäisiinkin valitsemaan lentokone.
Vakuutuspohjaista ja julkista palvelua erottaa se, että vakuutusmallissa rahat palveluihin tulevat vakuutusyhtiön kautta kun julkisessa palvelussa ne tulevat esimerkiksi maakunnalta. Rädyn mukaan vastaavaa mallia ei ole voimassa missään päin Suomea, joten hän ei osaa sanoa yksityiskohtaisemmin sen mahdollisesta toimivuudesta.
– En ole nähnyt Pihlajalinnan tarjousta enkä voi ottaa asiaan yksityiskohtaista kantaa. Mutta mekin voimme tarjota vakuutuspohjaista ratkaisua, jos tilaaja sitä pyytää. 
Pihlajalinnan tarjousta on esitelty liikesalaisuuteen vedoten vain seudun valtuutetuille, ei esimerkiksi Oma Hämeen edustajille.
Forssan sairaalaan tulevaisuudesta Rädyllä on selkeä käsitys.
– Ainoa tapa pelastaa Forssan sairaala on rakentaa yhteistyötä ja osaamispohjaa Oma Hämeen sekä valtakunnallisen, ison yksityisen toimijan kanssa, jonka me tietenkin toivomme olevan Terveystalo. Sitä kautta alueen käyttöön saadaan parhaat mahdolliset osaajat ja riittävä määrä potilaita. Kaikki muu on tekohengitystä, Räty näkee. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic