Lounais-Häme Tammela

Testamentilla paljon hyvää Tammelassa: 19 uutta ystävää vanhuksille

Testamenttivaroilla saatu paljon hyvää Tammelan ikäihmisille.
Anja Mattila ja Heidi Tofiq (oik.) saivat toisistaan ystävät tänä vuonna. Pöydän muu väki on kurssin jälkeen valmiina ystäviksi Tammelan vanhuksille. Kurssi rahoitettiin testamenttivaroin.

Tammelassa kelpaa ikääntyä. Vapaaehtoistoiminnan kurssille osallistui 19 ystävää, jotka voivat halutessaan ryhtyä virallisiksi ystäviksi vanhuksille.

– Määrä oli todella mukava yllätys. Olisiko moinen onnistunut muissa kunnissa? Täällä on niin mahtavaa porukkaa, osa-aikainen projektityöntekijä Tiina Toivola kehuu.

Vanhuksille on yritetty värvätä ystäviä monta kertaa aikaisemminkin, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

19 hengen porukan ikähaitari yltää nuorista aikuisista eläkeläisiin ja miehetkin ovat edustettuna. Toivola on jo yhdistellyt päässään toisilleen sopivia pareja.

– Vanhusten viikolle saadaan todellakin toimintaa!

Yhdisteltäviä riittää, sillä Toivola on vieraillut lähes 50 tammelalaisvanhuksen luona. Ajatus uudesta ystävästä on otettu ilolla vastaan.

– Fiilikset ovat odottavat ja innostuneet molemmin puolin.

Toivola on mukana ystäväparin ensimmäisellä tapaamisella.

– Käymme yhdessä läpi vapaaehtoistyön sääntöjä ja kirjoitamme pienimuotoisen sopimuksen. Kaksi perussääntöä on, ettei rahaa käytetä eikä avaimia vaihdeta.

Kurssiin kuului neljä luentoa ja viimeisellä kerralla paikalla olivat toisistaan ystävät löytäneet Anja Mattila ja Heidi Tofiq.

– Tiinasta oli keväällä juttu lehdessä, ja päätin ottaa yhteyttä. Tiina saattoi Anjan ja minut yhteen. Ulkoilemme, leivomme, nauramme. Meillä on yhdessä mukavaa, Tofiq toteaa.

Mattila on hänkin tyytyväinen.

– Mukavalta tuntuu, kun Heidi tulee joka viikko.

Osallistujat kokivat saaneensa kurssilta tarvittavaa rohkaisua ja tietoa.

– Kaikilla oli valmiiksi mielenkiinto aiheeseen. Lisäksi monella on omia sukulaisia. Kurssi antoi tuntumaa myös siihen, miten toimia heidän kanssaan, Jussi Kurikka kiitteli.

Tuomo Tuovinen nosti esiin käytännönläheisyyden.

– Lähdemme ystäviksi jalat maassa. Meiltä ei odoteta ihmeitä.

– Ystävätoiminnan tärkeimpiä elementtejä on läsnäolo, Toivola vahvisti.

Vapaaehtoistoiminnan kurssi oli yksi osa testamenttivaroin käynnistettyä hanketta.

Timo ja Kaino Lämsä testamenttasivat omaisuuttaan Tammelan yksinäisten ikäihmisten hyväksi. Pariskunta ei määritellyt, miten varat käytetään, tärkeintä oli, että varat menevät kohderyhmän hyväksi.

Seuraavaksi Toivola käynnistää ystäväpiiri-toimintaa. Ystäväpiiri kokoontuu Kuusitien kerhotiloissa 25.10. alkaen klo 16–18.

– Ryhmään osallistuu enintään kahdeksan etukäteen haastateltua henkilöä, Toivola kertoo.

Hanke Tammelan yksinäisten ikäihmisten hyväksi jatkuu ensi vuonna.

– Ideoita on paljon, samoin tehtävää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic