Lounais-Häme Tammela

Teuro-Kuuslammista Suomen Vuoden kylä – historian ensimmäinen kantahämäläinen voittaja

Keväällä Kanta-Hämeen Vuoden kyläksi valittu Teuro-Kuuslammi jatkoi voittokulkuaan. Kyläpari palkittiin sunnuntaina Suomen Vuoden kylänä 2018 Savonlinnassa.
Tekniikkatapahtuma, joka järjestetään joka kesä Teurolla, on yksi osoitus kyläparin talkoohengestä ja aktiviisuudesta.

– Yllättihän se. Suomessa on jotain 4000–4500 kylää, joiden joukosta Teuro-Kuuslammi nousi voittoon. Onhan se aika upea juttu, Teuron-Kuuslammin kylätoimintayhdistys ry:n puheenjohtaja Mikko Pietilä hehkutti.

Suomen Kylät ry palkitsi Tammelassa sijaitsevan Teuro-Kuuslammin Vuoden kylänä Lokaali-kylätoiminnan valtakunnallisessa juhlassa Savonlinnassa. Huhtikuussa Hämeen Kylät ry valitsi Teuro-Kuuslammin Hämeen Vuoden kyläksi.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen Vuoden kylä -ykköspalkinto tulee Kanta-Hämeeseen. Aiemmin valtakunnallisen kunniamaininnan ovat saaneet Hauhon Vanha Raitti vuonna 2011 ja Tammelan Letku vuotta myöhemmin.

Tammelasta matkasi Savonlinnaan palkintoa vastaanottamaan reilun parinkymmenen hengen ryhmä.

Teuro-Kuuslammille lähtivät Savonlinnasta mukaan kunniakirja ja palkinto.

Vuoden kylä -finaalissa oli yhteensä 17 finalistia eri puolilta Suomea. Raadin mukaan 250 asukkaan kyläpari erottui muista erityisesti aktiivisuudellaan, talkoohengellään ja hyvällä organisoitumisellaan.

– Meidän talkoointomme on huikea. Teemme yhdessä asioita kylän asukkaiden hyväksi ja olemme tehneet paljon töitä esimerkiksi koulun säilyttämisen eteen. Samoin VPK:mme on aivan uskomaton. Kiitos kaikille talkoolaisille, Pietilä kertoi omia suosikkiasioitaan kyläparista.

Vuoden kylä 2018 -valintaperusteissa Teuro-Kuuslammesta todetaan muun muassa näin:

– Teuro-Kuuslammi on esimerkillisen aikaansaava ja vireä kyläyhteisö, jossa parempaa kylää rakennetaan järjestäytyneesti ja suunnitelmallisesti, huomioiden kylän kaikenikäiset asukkaat.

Vuoden kylä -titteliin kyläparin siivittivät myös esimerkiksi talkootöillä ja Leader-rahoituksella noussut 410-neliöinen monitoimihalli sekä talkoilla remontoitu kylätalo.

– Aktiivisuuden taustalla on runsas harrastustoiminta, jota varten yhteisiä tiloja tarvitaan. Esimerkiksi idea monitoimihallista tuli kylässä toimivalta Koplauskoplalta, joka kunnostaa vanhoja polttomoottorikoneita nykyään monitoimihallin korjaamotiloissa, raadin perusteluissa mainitaan.

Kylän palvelut eivät rajoitu vain harrastustoimintaan.

Viime vuonna ohjelmaan otettiin soppalounaat, ja nyt kokeilussa on vanhusten ateriapalvelu. Teuro-Kuuslammi on myös edelläkävijä pitkäaikaistyöttömien työllistäjänä, sillä kylälle on ollut palkattuna vaihtuva kyläavustaja jo monta vuotta.

– Soppalounaita järjestämme kerran kuussa, ja esimerkiksi viime viikolla meillä oli 40 syöjää.

– Alkuvuodesta kyläavustajamme ehdotti, että hän voisi tehdä vähän enemmän ruokaa ja laittaisi osan pakkaseen, jolloin esimerkiksi yksin asuvat vanhukset voivat hakea useamman annoksen ruokaa kerralla. Näin syntyi vanhusten ateriapalvelu, Pietilä kertoo.

Suomen Kylät ry on palkinnut 34 vuoden ajan Vuoden kylän ja muita ansioituneita maaseututoimijoita. Tänä vuonna kisassa painotettiin erityisesti aktiivisuutta vaikuttamistyössä, vastuunottamista oman kylän palveluista ja kylän liiketoiminnallisuutta. FL

Savonlinnassa Suomen Vuoden kylä -palkintoa oli vastaanottamassa yli 20 Teuro-Kuuslammin edustajaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti