Lounais-Häme

Teuron kyläkoulua luokkakuvin

Ei Teuron kylältä ainakaan aktiivisuutta puutu. Teuron kyläkoulu täytti viime vuonna 120 vuotta ja kyläläiset päättivät sen kunniaksi koota näyttelyn luokkakuvista. Näyttely oli esillä viime kesänä kylän kesätapahtumassa ja nyt se on hieman täydennettynä esillä Tammelan kunnantalolla 10. helmikuuta asti.

Ihan kaikkia kuvia alkuajoilta ei löytynyt, mutta kuvia on yhteensä 123, vanhin vuodelta 1921. Vanhin värikuva on vuodelta 1970. Jokainen kuvissa näkyvä tunnistettu henkilö on numeroitu ja nimetty.

-Täydellisiä kuvia nimilistoineen on paljon, mutta ihan jokaisen oppilaan nimeä lähinnä 1920-luvun kuvista ei ole tiedossa. Lisätietoja kuvista voi antaa minulle tai Eija Laukkaselle, joka on tehnyt todella suuren työn kokoelman keräämiseksi, vinkkaa Teuron-Kuuslammin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mikko Pietilä.

Kuviin on kyetty nimeämään jopa sellaisia 1940-luvun siirtolaislapsia, jotka viettivät seudulla ja Teuron koululla vain yhden tai kaksi lukuvuotta. Tuohon aikaan koulu eli kukoistuksensa aikaa, oppilaita oli Pietilän mukaan toistasataa, mutta luokkia samat kaksi kuin nytkin.

Ajatus kuvien keräämisestä yhteen syntyi viime vuoden alkupuolella kouluverkkoselvityksen pohjalta. Teuron kyläkoulua ollaan lakkauttamassa ja Pietilän mukaan nyt oli hyvä vaihe kerätä kuvat talteen.

Keruutyöhön meni aikaa 3-4 kuukautta, kokoelmaa on toki täydennetty sen jälkeenkin. Näyttelyn päätyttyä kuvat siirretään kylätalon arkistoon, osa mahdollisesti menee Hämeenlinnassa sijaitsevaan maakunta-arkistoon muiden Teuro-aiheisten tavaroiden seuraksi.

1930–40-luvulla tytöt pukeutuivat koulussa hameeseen. Opettajana toimi pitkään sodan käynyt opettaja Matti Yli-Paavola, jonka aikana koulussa vallitsi Pietilän mukaan sotilaallinen kuri.

-Monissa kuvissa näkyy Matin koira, Pietilä naurahtaa.

Historiallisista kuvista voi katsella oman sukunsa historiaa. Moni kyläläinen löytää itsensä tai isovanhempansa kuvista. Pietilä asui kouluaikansa pois Teurolta, joten hän ei ole koulua käynyt, mutta Pietilän vanhemmat ja isovanhemmat kuvista löytyvät.

-Kesän näyttelyssä sai tulostaa oman esivanhempansa mustavalkokuvan omakustannehintaan. Tähän näyttelyyn emme samaa mahdollisuutta järjestäneet, mutta kuvia voi halutessaan kysellä minulta tai Eijalta, Pietilä sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic