Lounais-Häme Forssa

Tex vexin muutokset ja ohjeiden tarkennukset herättäneet kysymyksiä – "Periaatteemme on edelleen ihan samanlainen"

Muutokset ja ohjeistusten tarkennukset Forssan Tex vexissä ovat aiheuttaneet keskustelua ja kysymysmerkkejä. – Periaatteemme on ihan samanlainen edelleen, työpajaohjaaja Merja Thomsson vakuuttaa.
Tex vexiin tuotua tekstiiliä muun muassa viedään yhteistyökumppaneille, myydään pajamyymälässä – ja lahjoitetaan myös ilmaiseksi. Ilmaiskangaspalapinon takana työpajaohjaaja Merja Thomsson.

Forssan Texv vexin henkilöstötilanne sekä sinne kelpaavat vaatteet ja tekstiilit ovat herättäneet syksyn aikana keskustelua Forssan seudulla.

Lokakuussa Tex vex julkaisi ohjeet heidän kauttaan kierrätykseen kelpaavasta tekstiilistä Facebook-sivujensa päivityksessä, jonka kommenteissa kummasteltiin, miksi Tex vex ei ota vastaan kaikkea tekstiiliä ja tekstiilijätettä. Kommenteissa todettiin, että alkuperäisidea kaiken tekstiilin vastaanottamisesta on kadonnut.

– Periaatteemme on edelleen ihan samanlainen kuin alussakin, kaikki mahdollinen käytetään hyödyksi, työpajaohjaaja Merja Thomsson vakuuttaa.

Tex vex sinällään ottaa vastaan kyllä mitä tahansa tekstiiliä, sillä pajamyymälän ovella ei pusseja aleta availemaan. Kaikkea tekstiiliä ei voida kuitenkaan laittaa myyntiin, välittää eteenpäin tai muuten hyödyntää, jolloin ne menevät energiajätteeseen. Näin Tex vexissä on toimittu aiemminkin, eikä siltä osin mikään ole muuttunut. Tiedottamista siitä, mikä menee energiajätteeseen, on vain lisätty.

– Asiakkaallekin on helpompi, että hän vie huonokuntoiset tekstiilit suoraan energiajätteeseen tuomatta meille, koska sinne ne päätyvät meidänkin kauttamme. Energiajätteeseen menevistäkin tuotteista pyrimme kuitenkin hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan vetoketjuja ja nappeja, Thomsson sanoo.

Texvex vastaanottaa Thomssonin mukaan kuukaudessa noin 4000 kiloa tekstiiliä. Siitä energiajätteeseen menee noin 20 prosenttia.

Epätietoisuutta on ollut yhä siitä, mikä menee energiajätteeseen ja mikä ei.

Kengistä Tex vex vastaanottaa uusia mutta ei vanhoja, sillä kenkiä ei pystytä pajalla hyödyntämään yleensä muuten kuin myymällä eteenpäin.

– Esimerkiksi kengät, joilla on pelattu lokakuusta toukokuuhun koripalloa, käyvät vielä oikein hyvin, kunhan ovat ehjät. Toisaalta eilenkin ostetut lenkkarit voivat olla jätettä, jos niistä on lyöty vaikka nauloja läpi. Kannattaa miettiä, voisiko joku ostaa tällaiset kengät vai ei, Forssan työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen antaa esimerkin.

Huonokuntoisista kankaista Tex vex ottaa vastaan ne, joissa on yli puolet puuvillaa, sillä ne lähtevät saman tien eteenpäin yhteistyökumppanille. Jos ei tiedä, onko risaisen lakanan materiaali puoliksi puuvillaa vai ei tai ovatko kengät myyntikelpoiset, Tex vexin pajamyymälään Forssan Perkiöntiellä voi poiketa aukioloaikoina, jolloin pajalaiset tai Thomsson auttavat.

Asiakkaissa kysymysmerkkejä herättänyt asia on ollut myös aukioloaikojen supistus. Aamulla Tex vexin myymälä aukeaa nyt tuntia aiempaa myöhemmin ja iltapäivällä sulkeutuu puoli tuntia aiemmin. Syynä muutoksiin on muuttunut henkilöstötilanne. Aiemmin Tex vexillä oli kaksi pajaohjaajaa, tällä hetkellä yksi.

Thomssonin mukaan toiveissa on, että aukioloajat pystytään lähitulevaisuudessa palauttamaan vanhoihin.

– Myös lauantaita on toivottu paljon, minkä vuoksi meillä on syksyllä ollut kerran kuukaudessa myymälä auki myös lauantaina. Syksyn viimeinen aukiololauantai on joulukuun ensimmäinen päivä, Thomsson sanoo. FL

Mikä kelpaa, mikä ei?

Mitä voi viedä Texvexiin?

Hyväkuntoiset vaatteet

Kodin tekstiilit

Ompelutarvikkeet

Käsityötarvikkeet

Uudet kengät

Laukut

Kankaat, pitsit ja langat

Huonokuntoiset tekstiilit, jotka ovat kaappipuhdasta ja sisältää vähintään 50 prosenttia puuvillaa.

Mitä ei kannata viedä Texvexiin?

Käytetyt sukat ja alusvaatteet

Likaiset matot

Peitot, tyynyt ja patjat

Likainen matonkude

Tekstiilijäte, kuten langanpätkät tai leikkuujäte

Huonekalut

Roskat

Käytetyt kengät

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat