Lounais-Häme

THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista kaikkiin 12–15-vuotiaisiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. Lehtikuva/Emmi Korhonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa.
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan rokottamalla voitaisiin suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta.

–  Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta, sanoo Nohynek tiedotteessa.

Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa, ja tehohoitojaksoja on tilastoitu yhteensä viisi. Kuolemia ei ole tähän mennessä todettu.

Päätöksen asiasta tekevät sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto. Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen.

THL on jo aiemmin suositellut koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille.

Koronan ilmaantuvuus laskee yhä Suomessa, monet tartunnoista tulevat ulkomailta

Koko maan viikoittainen koronatapausmäärä on vähentynyt noin kolmannekseen toukokuun ensimmäiseen viikkoon verrattuna.

Viime viikolla koronatapausten väheneminen kuitenkin hidastui. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 514 uutta tapausta, noin 40 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista kasvoi: 33 prosenttia tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 prosenttia.

Suomen lähialueilla koronan ilmaantuvuus on suurempaa kuin Suomessa, minkä vuoksi maahantulijoiden testaaminen on erityisen tärkeää, kertoi ylilääkäri Otto Helve THL:stä viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Sataatuhatta asukasta kohden uusia tartuntoja ilmaantui kahden viimeksi kuluneen viikon aikana 19, ja kahden niitä edeltävän viikon aikana 29.

Useimmilla alueilla tartuntoja todetaan tällä hetkellä vähän tai ei lainkaan. Epidemian kiihtymisvaiheessa on enää vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla, muutama kunta on kiihtymisvaiheessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic