Lounais-Häme Forssa

THL: Katupölykausi voi alkaa tavallista aikaisemmin – Forssa suolaa ensiapuna pääväylien hiekat

Forssa torjuu pölyä suolaamalla. Katujen puhdistukseen päästään vasta, kun lämpötila on plussalla myös öisin.
Ilmavirta nostaa ajoradalta hiekan pienhiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua. Arkistokuva. Kuvaaja: Tuomela Tapio

Katupölykausi voi alkaa tänä keväänä tavallista aikaisemmin, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

– Pölyhaitat lisääntyvät, kun talviset olot vaihtuvat nopeasti kevään aurinkoisiksi, lämpimiksi säiksi ja teiden pinnat kuivuvat muutamassa päivässä, sanoo THL:n tutkija Taina Siponen.

Katupöly heikentää ilmanlaatua joka kevät etenkin kaupunkien keskustoissa ja vilkkaiden teiden varsilla.

Katupölyn haittoja voidaan torjua hetkellisesti esimerkiksi ruiskuttamalla teille katupölyä sitovaa suolaliuosta.

Forssan kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuun mukaan kaupungin pääväylillä toimitaan tänäkin keväänä näin.

– Suola on samaa, jota hiekkateille ajetaan pölyä torjumaan. Hiekka kertyy vilkasliikenteisillä väylillä kadun reunaan ja suolaamalla tämä kerros tilannetta helpotetaan hieman, Tiensuu toteaa.

Pöly vähenee ilmasta vasta sitten, kun hiekoitushiekka poistetaan ja kadut pestään.

– Puhdistamisen aloittamista Forssassa on vaikea ennakoida, koska siihen vaikuttavat paljon sää ja keliolosuhteet. Vielä on lupailtu pakkasta ja luntakin.

Katujen puhdistus voidaan aloittaa, kun lämpötila pysyttelee plussan puolella sekä päivisin että öisin. Tienpinta ei saisi olla liian märkä, mutta ei toisaalta täysin kuivakaan.

Katupölyn terveyshaitat muistuttavat haittoja, jotka syntyvät liikenteen pakokaasuille ja puunpolton savuille altistumisessa.

– Korkeat hiukkaspitoisuudet pahentavat kroonisia hengityselin- ja sydänsairauksia ja lisäävät keuhkoinfektioita. Astmaatikot reagoivat katupölyyn usein välittömästi. Myös lapset ja iäkkäät ovat herkkiä haittavaikutuksille, THL:n Taina Siponen sanoo.

Liikennevirrat ja tuuli kohottavat pölyn katujen pinnasta. Karkean ja pienhiukkaskokoluokan pölyn pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa talvihiekoituksen määrä.

Forssassa on tänä vuonna selvitty Tiensuun mukaan vähemmällä hiekkamäärällä kuin edellisinä talvina.

Myös ajonopeudet vaikuttavat ilmaan nousevien hiukkasten määrään.

Katupöly on talvikauden puulämmityksen savujen jälkeen yksi pahimpia terveyshaittoja aiheuttavista paikallisista ilmansaasteista kaupungeissa. Myös osana katupölyä keuhkoihin kulkeutuvien pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain jopa 50–60 ennenaikaista kuolemaa.

– Kaupunkien päättäjien kannattaisi miettiä kokonaisuutta ja varmistaa, että asianmukaiseen katujen hoitoon, kuten katupölyn tehokkaaseen torjuntaan ja katujen kevätsiivoukseen, on riittävästi tekijöitä ja koneita, Siponen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic