Lounais-Häme Helsinki

THL: Koronaviruksen sairastaneelle kehittyy immuniteettisuojaa uutta sairastumista vastaan – Suomessa 400 tartuntaa, joista puolet pääkaupunkiseudulla

Suomalaistutkimuksen mukaan COVID-19-viruksen sairastaneille kehittyy vasta-aineita, jotka tekevät viruksen tehottomaksi. Immuniteetin pituudesta ei ole vielä tietoa. Koronavirus on levinnyt 160 maahan ja tartuntoja on todettu yhteensä 245 000, eli 45 000 tapausta enemmän kuin torstaina. Rajavartiolaitoksen mukaan virolaisten työmiesten pendelöinti Helsingin ja Tallinnan välillä loppuu sunnuntaina.
Suomi sulki rajansa torstaina hillitäkseen uuden koronaviruksen leviämistä. Torstai-iltana annettujen ohjeistusten mukaan virolaisten työmiesten pendelöinti Helsinki-Tallinna-välillä loppuu sunnuntaina. Kuva: Emilia Kangasluoma
Suomi sulki rajansa torstaina hillitäkseen uuden koronaviruksen leviämistä. Torstai-iltana annettujen ohjeistusten mukaan virolaisten työmiesten pendelöinti Helsinki-Tallinna-välillä loppuu sunnuntaina. Kuva: Emilia Kangasluoma

Koronaviruksen sairastaneille kehittyy immuniteetti virusta vastaan, kertoo terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL. Tämä on osoitettu myös Suomessa.

Immuniteettivaste muuttaa koronaviruksen tehottomaksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, kuinka kauan immuniteetti suojaa taudin jo kerran sairastunutta uutta tartuntaa vastaan.

Suomen ensimmäinen koronatartunta todennettiin tammikuun lopussa Kiinan Whuhanista tulleella matkailijalla. Hänestä otettuja näytteitä hyödynnettiin tutkimuksellisissa tarkoituksessa.

Näytteiden mukaan sairastuneen elimistöstä löytyi vasta-aineita koronavirukselle yhdeksäntenä päivänä ensioireiden jälkeen. Myöhemmin vasta-ainetasot kohosivat.

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla aiemmin uutta koronavirusta sairastamattomilla henkilöillä ei ole valmiiksi vasta-aineita COVID-19 -virukselle.

Suomessa ei testata oireettomia

Suomessa on todettu keskiviikkoon mennessä 400 koronavirustartuntaa. Puolet eli yli 200 niistä on vahvistettu pääkaupunkiseudulla.

Suomessa ei edelleenkään testata kaikkia virusinfektion oireista kärsiviä, joten varmistettujen tapausten määrä ei kerro sairastuneiden todellista määrää.

THL:n mukaan näytteitä otetaan monen muun Euroopan maan mukaisesti ensisijaisesti vakavasti sairailta ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisia ja matkoilta palaavia testataan lääkärin harkinnan mukaan.

Oireettomia ei testata.

Torstaihin mennessä koronavirus oli vienyt tehohoitoon 5–10 henkilöä Suomessa. Terveysviranomaisten mukaan valtaosa varmistetusta koronatartunnan saaneista suomalaisista sairastaa taudin lieväoireisena.

Virus etenee yhä kiihtyvää tahtia

Maailmalla COVID-19-virus etenee yhä kiihtyvää tahtia. Kiinassa viruksen eteneminen on pysähtynyt, vakavin tilanne on tällä hetkellä Italiassa.

Maailmanlaajuisesti uusi koronavirus on havaittu nyt noin 245 000 ihmisellä, joten rekisteröityjen tartuntojen määrä on kasvanut 45 000 tapauksella viimeisen vuorokauden aikana.

Koronavirustartunnoista on raportoinut perjantaihin mennessä 160 maata. Maailmassa on 195 itsenäistä valtiota.

Maailmanlaajuisesti koronaan on menehtynyt yli 10 000 ihmistä ja parantunut yli 86 000 ihmistä.

Italiassa koronatartunnan saaneita on nyt yli 41 000 ja siihen kuolleita yli 3 400. Espanjassa tartunta on rekisteröity perjantaihin mennessä noin 18 100 ihmiseltä, mikä hipoo nyt Iranin 18 400 tartunnan määrää.

Espanjassa koronakuolemia on raportoitu yli 830 ja Iranissa noin 1 300.

Työvoiman saatavuus rakennusalalla voi vaikeutua. Kuva: Esko Tuovinen

Virolaisten pendelöinti Suomen ja Viron välillä loppuu sunnuntaista alkaen

Suomen rajat ovat olleet suljettuina nyt lähes puolitoista vuorokautta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Rajavartiolaitos kertoi myöhään torstai-iltana, että työmatkaliikenne sallitaan sunnuntaista lähtien vain Ruotsin ja Norjan rajat ylittävillä luontaisilla työssäkäyntialueilla. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) oli tarkentanut Rajavartiolaitokselle torstaina voimaan tulleita matkustusrajoituksia koskevia ohjeistuksiaan.

Esimerkiksi suomalaisista rakennusmiehistä noin 22 prosenttia on ulkomaalaisia, ja heitä merkittävä osa virolaisia. Ulkomaalaisen osuus pääkaupunkiseudun työmailla on noin kolmannes työvoimasta.

Käytännössä uusi linjaus tarkoittaa, että esimerkiksi virolaisten pendelöinti Suomen ja Viron välillä loppuu sunnuntaista alkaen. Virolaisten työmiehien on tämän jälkeen valittava, jäävätkö he Suomeen ansaitsemaan vai matkustavat perheidensä luokse kotimaahansa.

Uusimmat

Fingerpori

comic