Lounais-Häme Helsinki

THL päivitti joukkoliikenteen maskisuosituksen koko maahan – "Maski yksin ei ratkaise tätä tilannetta, mutta se voi olla hyvinkin hyödyllinen lisäapu"

Suositus on ollut aiemmin sairaanhoitopiirikohtainen. Nyt koronatapauksia on THL:n ylilääkärin mukaan kaikkien sairaanhoitopiirien alueella.
Leviämisvaiheessa suositus on voimassa aina joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Silloin suosituksen piiriin kuuluvat myös yläkoulut. .Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen
Leviämisvaiheessa suositus on voimassa aina joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Silloin suosituksen piiriin kuuluvat myös yläkoulut. .Arkistokuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perustason suositus kasvomaskien käytöstä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi on nyt voimassa koko maassa.

Perustason suositus maskin käytöstä kattaa joukkoliikenteen tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Lisäksi maskia suositellaan käyttämään hakeutuessa koronatestiin sekä palatessa Suomeen riskialueelta.

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tänään tiedotustilaisuudessa, että sairaanhoitopiirikohtainen perustason suositus ei ole enää järkevä, koska koronatapauksia on kaikkien sairaanhoitopiirien alueella.

–  Tällainen sairaanhoitopiirikohtainen perustason maskisuositus ei enää ole tässä tilanteessa järkevää, vaan on järkevää antaa tämä perustason suositus kaikkialle Suomeen, Puumalainen sanoi.

Aiemmin THL suositti kasvomaskin käyttöä niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana. Viikko sitten Puumalainen sanoi, että tartunnoilta on vältytty vain Itä-Savon ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä.

Tänään Puumalainen kuitenkin huomautti, että on hyvin vaikea arvioida, onnistuuko laajempien sulkutoimien välttäminen maskien käytöllä.

–  Monissa Euroopan maissa maskeja on käytetty kuukausia jo hyvinkin laajasti, ja siitä huolimatta tautitilanne vaikeutuu. Maski yksin ei varmasti ratkaise tätä tilannetta, mutta se voi olla hyvinkin hyödyllinen ja tarpeellinen lisäapu, hän sanoi.

Maskisuositus tiukkenee koronatilanteen pahentuessa

Maskisuosituksessa on perustason ohella omat, tiukemmat ohjeet alueille, joissa koronaepidemia on kiihtymis- ja leviämisvaiheessa. Lisäksi alueelliset viranomaiset voivat antaa alueellaan omia täydentäviä tai rajatumpia suosituksia.

–  Niillä alueilla, joissa epidemia kiihtyy, olisi tarpeen ottaa käyttöön laajempi suositus, joka tarkoittaa sitä, että maskia tulisi käyttää kaikissa sisätiloissa ja sisätilaisuuksissa, joissa on vaara, että turvaetäisyyksiä toisiin ihmisiin ei voida pitää, Puumalainen sanoi.

–  Jos mennään leviämisvaiheeseen jollakin alueella, edelleen tätä maskien käyttöä laajennetaan.

Ainoastaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri on tällä hetkellä THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön mukaan epidemian kiihtymisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa maskisuositus kattaa esimerkiksi kaupat ja ostoskeskukset, kirjastot, liikunta- ja urheilutilat, museot, kirkot sekä toiseen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut.

Leviämisvaiheessa suositus on voimassa aina joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Silloin suosituksen piiriin kuuluvat myös yläkoulut. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic