Lounais-Häme

THL: Verisuonitukoksia ei ole havaittu Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää

Fimean edustajan mukaan Astra Zenecan rokotteen käyttöä voi jatkaa.
Euroopassa on viime päivinä käyty keskustelua Astra Zenecan rokotteen ja verenhyytymishäiriöiden mahdollisesta yhteydestä. Useat maat ovat väliaikaisesti keskeyttäneet rokotukset Astra Zenecan rokotteella. Kuva: EPA

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa ei ole havaittu verisuonitukoksia rokottamisen jälkeen tavallista enempää minkään koronarokotteen osalta. THL kertoo tiedotteessaan, että ilmaantuvuutta selvitettiin rekisteritietojen avulla.

Astra Zenecan koronarokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä noin 137  000 ihmistä ja maailmanlaajuisesti noin 17 miljoonaa ihmistä.

–  Olemme verranneet verisuonitukosten taustailmaantuvuutta väestössä siihen, kuinka monta tautitapausta on ilmaantunut koronarokotusten jälkeen. Nyt kootun tiedon valossa verisuonitukoksia ei ole ilmennyt Suomessa rokottamisen jälkeen tavallista enempää, kertoo tiedotteessa THL:n erikoistutkija Petteri Hovi.

Ensimmäisessä rekisterianalyysissa todettiin kaikkiaan viisi keuhkoveritulppatapausta, jotka ovat ilmenneet Astra Zenecan rokotteen antamisen jälkeen. Samoin todettiin viisi laskimotukostapausta. Havaitut määrät vastaavat tapausten yleistä esiintyvyyttä väestössä, eikä rokotettujen joukossa ole nähtävissä tapausten lisääntymistä. THL:n mukaan ajallisesta yhteydestä ei myöskään voida päätellä, että rokotuksen ja sairastumisen välillä olisi syy-seuraussuhde.

Suomessa ei myöskään ole havaittu verisuonitukoksiin liittyviä kuolemantapauksia, joita on raportoitu ulkomailta.

”Rokotteen hyödyt mahdollisia haittoja suuremmat”

Euroopassa on viime päivinä käyty keskustelua Astra Zenecan rokotteen ja verenhyytymishäiriöiden mahdollisesta yhteydestä. Useat maat ovat väliaikaisesti keskeyttäneet rokotukset Astra Zenecan rokotteella.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Liisa Näveri sanoo, että rokotteen käyttöä voidaan jatkaa.

–  Euroopan lääkevirasto (EMA) ja Fimea katsovat, että rokotteen hyödyt ovat edelleen mahdollisia haittoja suuremmat. Tämän vuoksi rokotteen käyttöä voidaan jatkaa, Näveri sanoo tiedotteessa.

Euroopan lääkevirasto (EMA) jatkaa verisuonitukosriskin selvittämistä. EMA:n lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea kokoontuu arvioimaan asiaa torstaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic