Lounais-Häme Forssa

Tia Paavolan viheltämissä otteluissa pelataan kovaa, mutta reilusti

15-vuotias Tia Paavola viheltää alueliigaa. Hän rohkaisee tyttöjä ja naisia lähtemään mukaan erotuomaritoimintaan.
Tia Paavola viheltämässä nollakutosten peliä Kuhalan tekonurmella.

Forssalainen Tia Paavola teki keväällä rohkean ratkaisun. Pitkän pohdinnan jälkeen hän päätti vanhempiensa kannustamana lähteä Suomen Palloliiton erotuomarikurssille.

Tuolloin 14-vuotias Paavola oli 20 hengen kurssin nuorin osallistuja, ja yksi sen kolmesta naisesta.

– Olen pelannut jalkapalloa kolmannelta luokalta asti. Hakeuduin tuomaritoimintaan, koska tykkään kentällä roolista, jossa voi todella vaikuttaa pelin kulkuun. Erotuomari on pelin johtaja, Paavola kertoo.

Tuomaritehtäviä on riittänyt kurssin jälkeen. Paavola ehti viheltää kesän aikana reilut 20 peliä, pääasiassa -06-syntyneiden poikien alue- ja liigapelejä pienellä kentällä.

Nuori nainen on pitänyt erotuomarin hommista, vaikka hänkin on joutunut kuuntelemaan asiaankuulumatonta huutelua.

– Tuleehan sieltä erilaisia kommentteja, mutta tämä on silti hauskaa. Hyvillä mielin olen aina lähtenyt peleihin. Tämä on mun juttuni, Paavola sanoo.

Paavola ei ota huutelua itseensä. Sitä paitsi asiat selviävät ja vihellykset hyväksytään, kun erotuomari kertoo, miksi hän päätyi tilanteessa tehtyyn ratkaisuun.

Paavola aikoo käydä jatkossa lisää kursseja ja päästä viheltämään isompia pelejä. Hän on saanut otteistaan hyvää palautetta, mikä kannustaa erotuomariuralla eteenpäin.

Paavolalla on pelaajataustaa, joka näkyy hänen ratkaisuissaan kentällä. Hänen peleissään pelataan kovaa, mutta reilusti.

– Selvät rikkeet otan pois, mutta kaikkea pientä en vihellä, jos muuten kamppaillaan reilusti, eikä pelata sikaa.

Paavolan mukaan hyvän tuomarin pitää olla määrätietoinen ja pystyä pitämään päänsä. Kun ratkaisu on tehty, sen takana on voitava seisoa. Hyvä erotuomari osaa myös perustella ratkaisunsa ja opastaa pelaajia.

Naistuomareita ei jalkapallossa ainakaan näillä kulmilla juuri näe. Paavola kannustaa tyttöjä ja naisia lähtemään rohkeasti mukaan toimintaan.

– Olisi tosi hienoa, jos tällä seudulla olisi enemmän naisia erotuomareina. Jalkapallo on tyttöjen laji siinä missä poikien.

15 vuotta täyteen saanut Paavola pelaa yhä itsekin, päättynyt kausi oli jo toinen FJK:n naisissa. Kesä oli ensimmäinen pitkään aikaan, kun joukkue pelasi isolla kentällä Nelosta.

– Olihan se aluksi järkytys, kun kenttä tuntui niin suurelta. Mutta täytyy sanoa, että lopulta kyllä tykkäsin ison kentän peleistä enemmän kuin pienen kentän.

Pelaamisen ja erotuomaritoiminnan ohella aktiivinen nuori nainen pitää valmentamisesta. Hän on vetänyt FJK:n tyttöjoukkuetta seuran valmennuspäällikkö Petteri Olkkosen apuna.

– On kiva antaa eteenpäin sitä valmennusoppia, mitä on itse saanut vuosien aikana. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic