Lounais-Häme

"Tiedottaminen on omanlaisensa taiteenlaji"

Lauantain vastaisena yönä Forssan keskustassa tapahtunut pahoinpitely ja siitä seurannut kahakka on johtanut jo viiteen rikosilmoitukseen, kertoo Hämeen poliisin rikoskomisario Tomi Repo. Revon mukaan on mahdollista, että tapahtumat poikivat vielä lisää rikosilmoituksia.

-Tapahtumien kulku ei ole vielä täysin selvillä ja totuuden saaminen esille on hankalaa. Siksi poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja. Myös tapahtumien kulusta jotain tietävät voivat olla yhteydessä poliisin päivystysnumeroon 0295 414011 virka-aikana, Repo kertoo.

Pahoinpidellyksi tulleen nuoren forssalaisnaisen haastattelu levisi sosiaalisessa mediassa sunnuntain aikana. Tiistain Forssan Lehdessä Saksankujan vastaanottokeskuksen vanhimmaksi kutsuttu Mohammed Al-Jimili myönsi, että eräs keskuksen asukas oli lyönyt naista.

Poliisi tiedotti lauantaina uhrin saaneen vähäisiä vammoja. Nainen teki pahoinpitelystä rikosilmoituksen, mutta sunnuntainakaan poliisi ei tarkentanut medialle tapahtumien kulkua. Repo ei halua mennä tässä vaiheessa tutkinnan ollessa kesken yksityiskohtiin, mutta myöntää, että poliisin saama kuva tapahtumien kulusta tarkentui sunnuntain aikana.

– En pysty sanomaan, miksi tapahtumien kulusta ei tiedotettu tarkemmin, kun en ollut työvuorossa. Aina tiedottaminen ei mene nappiin ja parantamisen varaa on. Pitää muistaa, että viikonlopun tapahtumista vastaa Hämeen poliisin tiedotuskeskus Lahdesta. Joistakin selvistä tapauksista paikallinen poliisi voi vapaasti tiedottaa, mutta tämänkaltaisissa monisyisissä jutuissa ongelman aiheuttaa se, että tiedotusvastuu on päällystöllä.

Tapahtumien seurauksena ketään ei viety putkaan. Repo ei tiedä viikonlopun tapahtumien yksityiskohtia tarkasti, mutta hänen mukaansa ratkaisu tehdään tapauskohtaisesti muun muassa pahoinpitelijän aggressiivisuuden ja erityisesti rikoksen törkeyden perusteella.

-Mikään automaatio putkareissu ei kenenkään kohdalla taida olla. Kynnystä on nostanut pitkä kuljetusmatka Hämeenlinnaan. Se sitoo aina yhden partion pariksi tunniksi, Repo myöntää.

Tietyt tahot julistavat sosiaalisessa mediassa, että poliisi ei tiedota turvapaikanhakijoiden tekemistä laittomuuksista tasapuolisesti kantaväkeen verrattuna. Repo kiistää tällaiset väittämät.

-Usein alkutiedot ovat harmaita. Esitutkinta tehdään mahdollisimman puolueettomasti ja kyetään saamaan värittymättömiä lausuntoja. Myönnän että on hankalaa, kun poliisi joutuu olemaan vaitonainen ja erilaisia huhuja liikkuu. Joskus olen saanut itsekin ensimmäisen tiedotteen perusteella erilaisen kuvan tapahtumista kuin todellisuudessa on tapahtunut. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti