Lounais-Häme

Tiekartan avulla seutukunta kasvuun

Forssan seudun kunnanjohtajien keskuudessa vallitsee nyt poikkeuksellisen hyvä yhteishenki ja yhtenäinen näkemys siitä, miten seudun elinvoimaa tulee kehittää.

Viiden kunnan johtajat keskustelivat alkuviikosta Kaarinassa ja saivat samalla vinkkejä yritysarvioinneissa pitkään hyvin menestyneen kaupungin johtajalta.

Forssan tuore kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi iloitsee kuntajohtajien keskuudessa vallitsevasta yhteneväisestä käsityksestä siitä, mitä kuntien tulee elinvoimansa kehittämiseksi tehdä. Kunnat aikovat laatia yhteisen elinvoimastrategian, jota on tarkoitus esitellä alustavasti seutuneuvoston kokouksessa Ypäjällä toukokuussa.

-Strategian sisältöä pitää pohtia yhdessä ja kunnittain. Syyskuussa on tarkoitus pitää seudun yhteinen seminaari, jossa johtavat virkamiehet ja poliitikot tuovat ajatuksiaan esiin. Haluamme strategialle poliittisen tuen, Kesäniemi toteaa.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson laajentaa pohdintaa seudun yrittäjäyhdistyksiin ja kolmanteen sektoriin.

-Pyydämme kesän aikana yrittäjäyhdistyksiä keskustelemaan keskenään ja tuomaan syksyn tapaamiseen esityksen, jossa seutukunnan elinvoimaa kehitetään yrittäjien näkökulmasta. Tarvittaessa olen käytettävissä siinä resurssina, Larsson sanoo.

Kesäniemen mukaan strategian osana pitää pohtia, millä hallintoaloilla kunnat voisivat tehdä aiempaa tiiviimpää yhteistyötä. Tämä tarkoittaisi toiminnallisia ja mahdollisesti rakenteellisia muutoksia.

-Pitää laatia tiekartta niistä asioista, joita voidaan tehdä porukalla paremmin. Toimintatapojen muutoksella saadaan aikaan tehokkuutta. Esimerkiksi Paimio, Sauvo ja Lieto tuottavat yhdessä talous- ja palkkahallinnon palvelut.

Larssonin mukaan seudun kuntatyöntekijöiden keskuudessa on tulossa iso eläköitymisaalto. Siksi on mietittävä, mitä palveluja tuotetaan omana, mitkä voidaan kilpailuttaa strategisen kumppanuuden löytämiseksi.

-Digitalisaation myötä robotiikka, joka nyt voi kuulostaa foliohattuhommilta, onkin aivan nurkan takana. Sen myötä työelämä muuttuu ja se voi muuttaa myös henkilöstön mitoituksia etenkin tukipalveluissa, hän näkee.

Sekä Kesäniemi että Larsson iloitsevat hyvästä yhteishengestä kuntajohtajien keskuudessa.

-Meillä on nyt todella hyvä fiilis ja halu saada seutukunta lentoon, mutta viisi ihmistä on aivan liian pieni joukko. Meidän on saatava sama halu ja tunnetila tartutettua muihinkin toimijoihin. On tärkeää varmistaa, että seudulla on aidosti yhteneväinen kuva tulevaisuudesta. Kun se on varmistettu, moni asia loksahtaa paikoilleen, Larsson uskoo.

Hänen mukaansa seudun kuntajohtajat ovat erittäin huolestuneita seudun haasteista, joihin Larsson kaipaa enemmän ylikunnallista keskustelua. Hän muistuttaa, että kyse on pitkän aikavälin suunnittelusta ja toteutuksesta.

-Pikavoittoja ei ole saatavilla. On oltava malttia ja tehtävä hartiavoimin töitä.

Kuntajohtajat eivät lähde tässä vaiheessa avaamaan omia kantojaan seudun elinvoiman kohentamiseksi, vaan haastavat seutukunnan toimijat pohtimaan ja keskustelemaan syvällisemmin seudun suurimmista haasteista. Larssonin mukaan tämä toimintatapa sitouttaa eri toimijat mukaan prosessiin.

-Suuret viisaudet on löydettävä itse. Se myös sitouttaa. Meidän on pohdittava yhdessä, miten saamme nostettua katseemme riittävään isoon kuvaan.

Nämä asiat eivät ole helposti ratkaistavissa. Jos olisivat, ne olisi ratkaistu jo ajat sitten, Larsson niputtaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic