Lounais-Häme

Tiesitkö, että nuuskassa on yli 2500 kemikaalia? – Terveyshaitat ovat lähes samat kuin tupakan

Pitkäaikainen nuuskan käyttö voi altistaa sydän- ja verisuonisairauksille ja syöville.
Nuorilla varsinkin nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena. Kuva: Pekka Rautiainen
Nuorilla varsinkin nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena. Kuva: Pekka Rautiainen

Nuuskan ensimmäiset jäljet näkyvät suussa yleensä pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena norsunnahkamaisena limakalvona.

– Pitkään käytettynä nuuska aiheuttaa esimerkiksi ikenien vetäytymistä ja altistaa paljastuneiden hampaiden kaulojen reikiintymiselle, erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen kertoo.

Hammaslääkäriliitolla on käynnissä I love suu -terveyskampanja, jonka tarkoituksena on tarjota luotettavaa terveystietoa ja kannustaa suomalaisia huolehtimaan paremmin suunterveydestä.

Nuuska on paitsi vaaraksi suun terveydelle, se myös aiheuttaa voimakasta riippuvuutta.

 

Lue myös: Tupakan tumpanneet nuoret ovat nyt nuuska huulessa

Nuuskan kemikaaleista 30 aiheuttaa syöpää

Nuuska sisältää yli 2 500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinia nuuskassa on jopa 20 kertaa tupakkaa enemmän. Erityisesti nuorilla nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisen käytön seurauksena.

Nuuskan yleiset terveyshaitat johtuvat nikotiinista, joten ne ovat keuhkovaikutuksia lukuun ottamatta samat kuin tupakan.

– Nikotiini esimerkiksi nostaa verenpainetta altistaen sydän- ja verisuonisairauksille. Fyysinen suorituskyky laskee, koska nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia ja heikentää hapen pääsyä kudoksiin. Kestävyys ja lihasvoimat vähenevät, ja lihasmassa pienenee. Myös hermoston toiminta ja hormonitasapaino häiriintyvät sekä haavojen paraneminen hidastuu, Heikkinen luettelee.

Nuuskan käyttö altistaa suun alueen syövän esiasteisille limakalvomuutoksille, jotka voivat edetä suusyöväksi. Nuuskaus altistaa myös muille syöville, kuten nenän ja nielun syöville. FL

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic