Lounais-Häme Forssa

Tiesitkö, että Puistolinnasta suunniteltiin täysin erilaista versiota? Katso kuvat forssalaistalon luonnoksista

Esimerkki Jarl Eklundin vuonna 1938 laatimasta yhdestä ehdotuksesta tulevan Puistolinnan ulkomuodoksi. Kerroksia on luonnoksessa enemmän kuin lopputuloksessa ja rakennuksen Hämeentien ja Kartanonkadun kulma on saanut pyöreän muodon.
Esimerkki Jarl Eklundin vuonna 1938 laatimasta yhdestä ehdotuksesta tulevan Puistolinnan ulkomuodoksi. Kerroksia on luonnoksessa enemmän kuin lopputuloksessa ja rakennuksen Hämeentien ja Kartanonkadun kulma on saanut pyöreän muodon. Kuva: Forssan Lehden arkisto / Finlayson-Forssa Osakeyhtiön suunnittelutoimisto

Tekstiilitaiteilija Ulla Nummikoski teki vuonna 2003 melkoisen löydön järjestellessään Finlayson-Forssa Osakeyhtiön suunnittelutoimiston arkistoa.

Forssan Lehti kertoi 17.10.2003, kuinka Nummikoski oli löytänyt samana vuonna Puistolinnan arkkitehtisuunnitelmia, jotka eivät päätyneet toteutusasteelle.

Papereiden perusteella Puistolinnaa suunniteltiin jo 1938. Voimakkaimmin suunnittelussa oli mukana arkkitehti Jarl Eklund Helsingistä. Hän laati myös lopulliset arkkitehtisuunnitelmat vuonna 1943 keväällä valmistuneeseen taloon. Päätös talon rakentamisesta tehtiin keväällä 1941.

Etenkin vuodelta 1940 suunnitelmia oli lukuisia. Osassa niistä hahmoteltiin myös Puistolinnan ympäristöä koko korttelin alueelta. Pohdinnassa on ollut esimerkiksi kauppahallin rakentaminen Vilppaankadun (suunnitelmissa Snellmaninkatu) suuntaisesti Puistolinnan lähituntumaan. Tuolloin kauppahallin ja Puistolinnan väliin olisi jäänyt kävelypiha puineen ja suihkulähteineen.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Puistolinnasta piti tulla paljon suurempi. Kuvassa vuoden 1940 lokakuun 23. päivä päivän versio. Kuva: Forssan Lehden arkisto / Finlayson-Forssa Osakeyhtiön suunnittelutoimisto

Puistolinnasta suunniteltiin yhtiön laadukasta, virkailijoille tarkoitettua kerrostaloa, joka olisi myös katutasoltaan Forssan silloinen kaupallinen keskus.

Suunnittelun yksityiskohtaisuudesta kertoo se, että aineistossa on mukana myös kustannuslaskemia, joissa on otettu huomioon Puistolinnasta saatavat vuokratulot.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Puistolinnaan pohdittiin pyöreämpää muotoa. Kuva: Forssan Lehden arkisto / Finlayson-Forssa Osakeyhtiön suunnittelutoimisto

Puistolinnasta luonnosteltiin myös paljon toteutunutta suurempia vaihtoehtoja. Rakennuksesta piti tulla alun perin kuusikerroksinen. Sen myös suunniteltiin jatkuvan Torikadun suuntaisena aina Vilppaankadulle saakka.

Suunnitelmia karsittiin talvisodan sytyttyä, jolloin keskityttiin vain siihen, että kerrostalo saadaan toteutettua. Itse talon rakentaminenkin oli alkaneen jatkosodan takia vaikeuksissa.

Kuusikerroksisen talon rakentaminen olisi vaatinut ilmeisesti myös kaavamuutoksen, sillä Bertel Jungin vuonna 1927 laatima Forssan kauppalan asemakaava mahdollisti paikalle enintään nelikerroksisen kivirakennuksen.

Puistolinnasta harkittiin kuusikerroksista versiota. Kuva: Forssan Lehden arkisto / Finlayson-Forssa Osakeyhtiön suunnittelutoimisto

Uusimmat

Fingerpori

comic