Lounais-Häme

Tieto lääkekatosta heti Kelasta apteekkiin – Asiakkaan ei tarvitse hakea lisäkorvausta

Asiakkaan ei tarvitse hakea lisäkorvausta lääkeomavastuun ylittävästä ostosta.
Lääkeomavastuiden täyttymistä voi ensi vuoden alusta lukien seurata ajantasaisesti verkossa. Kuva: Terho Aalto
Lääkeomavastuiden täyttymistä voi ensi vuoden alusta lukien seurata ajantasaisesti verkossa. Kuva: Terho Aalto

Vuodenvaihteesta lukien Tieto lääkkeiden vuosiomavastuun eli lääkekaton täyttymisestä siirtyy välittömästi apteekeille. Asiakkaan ei tarvitse enää hakea Kelasta lisäkorvausta lääkekaton ylittävästä ostosta.

1.1.alkaen korvatuista lääkkeistä maksetut omavastuut näkyvät apteekeissa ja Kelan asiointipalvelussa ajantasaisina. Kyseessä on hyvä uutinen paljon tai kalliita lääkkeitä tarvitsevan kukkarolle. Aiemmin asiakkaan piti hakea Kelasta jälkikäteen korvausta siitä lääkeostosta, jonka myötä lääkekatto täyttyi. Nyt asiakas saa korvauksen heti apteekissa.

Vuonna 2020 lääkekorvausten vuosiomavastuu on 577,66 euroa (572 euroa vuonna 2019). Kun vuosiomavastuu ylittyy, asiakas maksaa loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta lääkevalmisteesta vain 2,50 euron omavastuun.

Vuosiomavastuu kertyy, kun asiakas ostaa reseptillä korvausjärjestelmään kuuluvia lääkkeitä, kliinisiä ravintovalmisteita tai perusvoiteita. Vuosiomavastuuta kerryttää myös alkuomavastuu eli 50 euron summa, jonka asiakas maksaa kokonaan itse.

Vuosiomavastuuta kerryttävät myös työpaikkakassan, Kelan tai kunnan toimeentulotuen sekä vapaaehtoisen vakuutuksen maksamat omavastuut. Vuosiomavastuuta ei kuitenkaan kerry lääkkeistä, jotka asiakas saa maksutta apteekista esim. liikennevahingon tai työtapaturman vuoksi. 

Alkuomavastuun ja vuosiomavastuun täyttymistä voi seurata ajantasaisesti verkossa osoitteessa kela.fi/asiointi.

Kela maksoi vuonna 2018 lääkekorvauksia 3 miljoonalle asiakkaalle, yhteensä 1 460 miljoonaa euroa. Lisäkorvausta suurista lääkekustannuksista sai 254 000 asiakasta, ja niitä maksettiin 174 miljoonaa euroa.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic