Lounais-Häme Forssa

Tietokirjailija ja luonto-ohjaaja Pepe Forsberg vakuuttaa, että bussireitti kansallispuistojen välillä toisi kuntiin rahaa ja asukkaita

Forssassa vieraillut tietokirjailija ja luonto-ohjaaja Pepe Forsberg antoi kuulijoilleen vinkkejä, miten maamme kansallispuistoja voisi hyödyntää.
Pepe Forsbergin perustamassa Facebook-ryhmässä Kansallispuistot tutuiksi on jo 75000 jäsentä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pepe Forsbergin perustamassa Facebook-ryhmässä Kansallispuistot tutuiksi on jo 75000 jäsentä. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Kansallispuistoja pystyy hyödyntämään sekä taloudellisesti että asukashankinnassa, uskoo tietokirjailija ja luonto-ohjaaja Pepe Forsberg.

Forsberg kehuu Turkua, joka on järjestänyt kaupungin keskustasta vakiovuoron Kurjenrahkan kansallispuistoon.

– Samaa olemme ehdottaneet muillekin kansallispuistopaikkakunnille. Tälläkin seudulla olisi hyvä tehdä niin. Voin tulla esittelemään päättäjillenne laskelmia, jotka osoittavat, että bussireitti tuo kuntaan rahaa ja asukkaita, Forsberg kertoi Forssassa järjestetyssä kirjallisuusillassa.

Forsbergin ajatus on, että linja-auto pysähtyisi, jossain missä on junayhteys. Hänen mielestään Tammela voisi tehdä yhteistyötä Tampereen, Turun ja Huittisten kanssa.

Pörssiyhtiön johtotehtävät jäivät

Entinen pörssiyhtiön johtaja kertoo miettineensä 10 vuotta sitten haluavansa jotain muuta kuin 16-tuntisia työpäiviä, 250 lentopäivää vuodessa ja muiden puolesta sekä rahan takia tehtäviä päätöksiä, joista mieli sanoo ei.

Forsberg oli jo kiireisenä liikemiehenä luontoihminen ja hän päätti keskittyä jakamaan tietoaan myös muille ihmisille.

Luontoihmisten keskuudessa Forsberg tunnetaan etenkin Facebook-sivustosta Kansallispuistot tutuiksi, jolle on 2 vuoden aikana liittynyt jo 75 000 jäsentä. Forsberg on kirjoittanut samannimistä kirjasarjaa. Kaksi ensimmäistä osaa syntyivät yhdessä Mikko Sorsan kanssa, kaksi viimeistä hän kirjoittaa yksin.

Presidenttiehdokkaat mukana

Forssassa Forsberg esitteli pätkiä sivustolla julkaistuista videoista, joita he lähtivät työstämään GoPro-kameralla ja omatoimitaidoin.

– Ryhmässä oli silloin 10 000 jäsentä, mutta video sai nopeasti 100 000 katsojaa. Pian sen jälkeen kuuluisa ohjaaja, Ylellekin paljon dokumentteja tehnyt Petteri Saario soitti ja pyysi käymään, jotta hän voisi antaa meille vinkkejä videoiden tekoon.

Forsberg nauratti yleisöään kertomalla ryhmän merkityksestä.

– Viime presidentinvaalien alla kaikki ehdokkaat liittyivät ryhmään. Matti Vanhanen muun muassa lähetti omia muistojaan ryhmän katseltavaksi.

Forsberg kehuu ryhmän keskustelua sivistyneeksi. Ylilyönneiltä on vältytty ja kaikkiaan moderaattorilla on hyvin vähän töitä.

Kirja kansallisista kaupunkipuistoista?

Forssan kirjaston Brander-salin täyttänyt yleisö sai Forsbergilta ihan käytännön ohjeita kansallispuistoissa liikkumiseen. Hän kannusti tutustumaan Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevaan Aakenustunturiin, jonka maasto sopii aloittelijallekin. Myös Korvatunturi kuuluu luonnossa liikkujan ohjelmistoon, sen rinteiltä löytyy Forsbergin mukaan Lapin hienoin autiotupa.

Monille paikallisille tuttuun Liesjärven kansallispuistoon hän kannusti tutustumaan esimerkiksi kanoottiretken kautta, jolloin puistosta saa enemmän irti. Forsberg mainitsi Kansallispuistot tutuksi -ryhmän saavutuksiksi muun muassa Liesjärven kansallispuiston edessä olevan bussipysäkin.

Yleisö toivoi Forsbergin tekevän kirjan kansallisista kaupunkipuistoista, joista yksi sijaitsee Forssassa. Forsberg ei luvannut, muttei myöskään kieltänyt aiheeseen tarttumista, joten moni kuulija odottanee tulevaisuudessa kirjaa tästä aiheesta. FL

Näkoislehti

31.5.2020

Fingerpori

comic