Lounais-Häme Tammela

Tihkusade lupailee hyvää kasvuunlähtöä karjalaisten muistometsälle: Tammelaan Karjalan Liiton juhlavuoden laajin metsikkö

Karjalaiset saivat muistometsikön Tammelaan.
Pertti Hakanen (vas.) ja Pekka Ahokas istuttivat ensimmäiset taimet karjalaisten muistometsään Pohjois-Tammelaan, Saloistenjärven pohjoispuolelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pertti Hakanen (vas.) ja Pekka Ahokas istuttivat ensimmäiset taimet karjalaisten muistometsään Pohjois-Tammelaan, Saloistenjärven pohjoispuolelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Karjalan Liitto juhlistaa tänä vuonna 80-vuotista taivaltaan ja katsoo tulevaisuuteen. Juhlavuoden aikana istutetaan puita kautta Suomen: teolla halutaan muistuttaa siirtokarjalaisten historiasta ja elämän jatkuvuudesta.

Karjalaisten muistometsistä laajin nousee Pohjois-Tammelaan, Mustialan yhteismetsän maille. Tavallisen kuusen ja lehtikuusen taimet löysivät paikkansa tuoreelta päätehakkuualalta.

Karjalaisuuden ja Mustialan yhteismetsän historiat kietoutuvat yhteen, sillä yhteismetsä perustettiin karjalaisen siirtoväestön tarpeisiin vuonna 1950.

– Loimaan kurkijokelaisten ja Ypäjän muolaalaisten metsäpinta-alat olivat pieniä ja mahdollistivat vain vähäisen kotitarvepuun hankinnan. Syntyi tarve yhteismetsälle, Mustialan yhteimetsän puheenjohtaja Pekka Ahokas taustoitti.

Koska Loimaan suunnalla ei ollut laajoja metsäalueita, yhteismetsää jouduttiin katsomaan kauempaa.

Perustettaessa Mustialan yhteismetsän pinta-ala oli 3 800 hehtaaria, nyt se on kasvanut 6 500 hehtaariin. Osakkaissa on yhä alkuperäisiä karjalaisia sekä heidän jälkeläisiään.

Pekka Ahokas (vas.) ja Juha Simola ripustivat kyltin kertomaan juhlavuoden metsästä. KUVA: Lassi Puhtimäki

Seuraaville sukupolville

Muistometsä perustettiin alueelle, joka siirtyi yhteismetsän omistukseen perustamisvaiheessa 70 vuotta sitten. Tuolloin paikalla varttui noin kymmenvuotias taimikko – päätehakkuupuusto oli siis noin 80 vuoden ikäistä ja juurtunut maahan samoihin aikoihin kuin karjalaiset uusille alueille.

– Tulemme varmasti tulevina vuosikymmeninä katsomaan, miten nyt istutettava metsä on kasvanut. Elämme sukupolvien ketjussa, Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen tiivisti. FL

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic