Lounais-Häme Tammela

Tiina Koski, 50, nauttii isoäitiydestä, opiskelusta, työstä ja kotonaolosta – Tavoitteena elämän tasapaino ja vapaus

Uusi ammatti voi tuoda kaivatut haasteet tuleviksi vuosiksi. Koski on aloittanut opinnot Yrittäjäopiston yritysneuvojan erikoisammattitutkinnossa.
Tiina Koski odottaa innokkaana mitä tulevilla vuosikymmenillä on annettavanaan. Elämän osatekijät alkoivat järjestyä uusiin asemiin, kun hänestä tuli pojantyttären isoäiti. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tiina Koski odottaa innokkaana mitä tulevilla vuosikymmenillä on annettavanaan. Elämän osatekijät alkoivat järjestyä uusiin asemiin, kun hänestä tuli pojantyttären isoäiti. Kuva: Lassi Puhtimäki

50-vuotias katsoo elämässään taakseen ja eteenpäin. Tammelalainen ravintola-alan yrittäjä Tiina Koski kirjaa syntymäpäivänsä kynnyksellä tärkeimmäksi saavutuksekseen neljä poikaansa ja hyvän parisuhteensa. Haaveena tulevaisuudessa on tietynlainen vapaus ja tasapaino elämässä.

– Se tarkoittaa sitä, että minulla olisi sopivasti sekä työtä että vapaa-aikaa. Tällä alalla työ on kuormittavaa, ja sen tuntee jo käsissä ja selässä.

Elämän osatekijät alkoivat järjestyä uusiin asemiin, kun Tiina Koskesta tuli pojantyttären isoäiti.

– Oma poikanelikko kasvoi keittiössä siinä ohessa töiden vauhdissa. Pieni Iines on saanut ajattelemaan, että voisi sitä ajallaan muutakin tehdä kuin töitä. Kun Iines tulee käymään, tältä isoäidiltä putoavat hanskat siihen enkä muuta edes näe kuin tytön, hän nauraa.

Kokopäiväistä mummua Koskesta ei ainakaan vielä tule.

– Sen tiedän, että liian rauhallinen elämä ei minulle sovi. Olen sellainen haasteiden hakija.

Uusi ammatti tavoitteena

Uusi ammatti voi tuoda kaivatut haasteet tuleviksi vuosiksi. Koski on aloittanut opinnot Yrittäjäopiston yritysneuvojan erikoisammattitutkinnossa. Pätevyys rakentuu oman 20-vuotisen yrittäjätaipaleen kokemusten päälle. Niitä on kertynyt niin huonoista kuin hyvistäkin hetkistä.

– Olen myös seurannut läheltä parin kollegan ahdinkoa, kun he ovat siinä tilanteessa yrityksensä kanssa, että valoa ei näy. Haluaisin auttaa heitä ja samassa tilanteessa olevia, sillä ongelmien kanssa yrittäjä on todella yksin.

Sama teema on usein mielessä myös järjestötyössä Suomen yrittäjänaisten puheenjohtajana. Kosken mielestä on tärkeää, että arjen ja ongelmien kanssa painiskelevat tietävät, että eivät ole ainoita ja yksin.

– Yrittäjänaisten ja yrittäjäjärjestön pitäisi pystyä nykyistä paremmin olemaan tukena silloinkin, kun yritys ei menesty. Menestystarinoiden rinnalle pitäisi tuoda myös ne toiset tarinat, joista käy ilmi, että epäonnistuminen ei ole maailmanloppu.

Yrittäjänaiset pitävät järjestönä esillä myös yrittäjän sosiaaliturvaa ja vastuullisuutta kaikessa toiminnassa.

Tärkeimpänä asialistalla on perhevapaat ja niiden kulujen jakaminen tasaisemmin isien ja äitien välillä.

– Siitä puhumme niin kauan, että asia on kunnossa.

Tiina Koski työntää sormensa myös multaan, sillä yrttien ja vihannesten kasvatus kiinnostavat.

Lähiruokatyö jatkuu

Tiina ja Veli-Matti Koski luopuivat viime keväänä Forssassa toimineesta Ravintola Vispilästä ja veivät yritystoimintansa MokkerMeijan takaisin kotipesään eli Vanha-Norrille Kaukjärvelle.

Kosket ajattelivat vetävänsä hetken henkeä kiivaiden työvuosien jälkeen, mutta tilausravintolan varauskirjaan alkoi kertyä merkintöjä.

– Kesä ja rippiviikonloput alkoivat täyttyä saman tien, kun tieto Vispilästä luopumisesta levisi. Olemme järjestäneet juhlia Vanha-Norrilla ja valmistaneet ruokaa koteihin.

Kosket jatkavat edelleen lounaishämäläisen lähiruoan eteen tehtyä työtä.

– Olemme edistäneet lähiruoan käyttöä jo 20 vuotta, ja nyt sen arvostus alkaa vihdoin olla lähellä oikeaa tasoa. Miten joskus on voitu vieraantua siitä ajatuksesta, että ruoka tulisi läheltä?

Kasvihuonetta ja hortailua

Koski odottaa jo kesää. Silloin hän ahkeroi ulkona, sillä kotipuutarha ja lähiluonto ovat hänelle tärkeitä.

– Sain viime kesänä ensimmäisen kasvihuoneeni ja innostuin siitä todella. Satoakin tuli hyvin. Nyt mietin, että istuttaisinko tänä keväänä kasvit itse ihan siemenestä asti.

Ulos hänet vievät myös lenkkeily ja hortailu. Läheltä kerätyt luonnon villiyrtit ja -kasvit löytävät tiensä myös MokkerMeijan tarjoiluvateihin.

– Olen viihtynyt niin tavattoman hyvin kotona, että en lähtisi edes kauppareissulle. Kotonaolo tekee hyvää, sillä yrittäjäjärjestössä toimiminen ja opiskelukin vievät säännöllisesti tien päälle. FL

Lue myös: Yrittäjänaisiin liittyäkseen ei tarvitse jatkossa olla nainen – Liittokokous rukkasi sääntöjä uuteen uskoon

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic