Lounais-Häme Forssa

Tiina Sihto vetää Luonto lähellä -hanketta ja innostaa lapsia ja nuoria positiivisiin luontokokemuksiin

Kartoituksessa monipuolinen ja innostava ympäristökasvatustoiminta.
Tiina Sihto on todennut työympäristönsä Forssan Luontomuseoineen ihanteelliseksi hanketehtävänsä toteuttamiselle.

Lounais-Häme tarjoaa biologille monipuolisuudessaan mielenkiintoisen toimintaympäristön. Vastaavan määritelmän Tiina Sihto on huomannut uutena tulokkaana koskevan myös Forssaa kulttuurihistoriallisena kaupunkimiljöönä.

– Itselläni riittää täällä vielä paljon tutustuttavaa ihan tässä keskusta-alueellakin Loimijoen varresta alkaen.

– Torronsuolla olen jo käynyt, mutta esimerkiksi Liesjärven kansallispuistoon asti en ole vielä ehtinyt, hän toteaa.

 

Tiina Sihto on tehnyt tuttavuutta Forssan ja lounaishämäläisyyden kanssa syyskuun lopulta alkaen. Muutama päivä kaupunkiin muuttamisensa jälkeen hän aloitti työnsä Luonto lähellä -hankkeen vetäjänä.

– Tarkoitus on luoda lapsille ja nuorille monipuolista ja innostavaa ympäristökasvatustoimintaa, esittää Sihto asian pähkinänkuoressa.

Hän korostaa asian tärkeyttä.

– Myönteiset luontokokemukset lapsuudessa vahvistavat luontosuhteen syntyä ja pysyvyyttä.

– Luonnon arvostaminen ja ymmärtäminen voivat parhaimmillaan johtaa oman elinympäristön huolenpitoon ja suojeluun.

 

Vuoden pituisen Luonto lähellä -LounaPlussa-hankkeen takana on Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys.

– Hankkeessa on kysymys selvityksestä, jonka jatkoksi pilotoimme lupaavimmiksi osoittautuvat ideat toimintamalleiksi.

Tiina Sihto toteaa päässeensä tehtävään kiinni lupaavissa merkeissä. Selväksi on hänen mukaansa käynyt, ettei ainakaan ideoiden puute tule muodostumaan hankkeessa ongelmaksi.

– Muutamia todella varteenotettavia ajatuksia on jo syntynyt. Alustavan kartoituksen merkeissä tekemieni yhteydenottojen myötä myös tekijöitä on jo löytynyt. Aika tässä enemmänkin tulee asettamaan omat rajoituksensa.

 

Jyväskylässä syntynyt ja ylioppilastutkinnon suorittanut Sihto on valmistunut filosofian maisteriksi Oulun yliopistossa opiskeltuaan biologiaa pääaineenaan eläinekologia. Hän täydensi opintojaan hankkimalla biologian ja maantiedon aineenopettajan pätevyyden Lapin yliopistossa.

Työkokemusta ennen nykyistä tehtäväänsä hän on hankkinut niin koulumaailmassa aineenopettajana kuin muun muassa eri järjestöjen ympäristökasvatustoiminnassakin.

– Tutuiksi ovat matkan varrella tulleet myös hakkeiden hallinnan edellyttämät byrokratiakuviot, tuo hän esille yhden tekijän, jolle kuului oma painoarvonsa Luonto lähellä-hankkeen vetäjää valittaessa.

Yhteensä paikka kiinnosti noin kolmeakymmentä hakijaa. Valituksi tultuaan Tiina Sihto piti paikkakunnalle muuttamista itsestään selvänä asiana.

– Todella hienoa, että kaikki jokapäiväiseen elämään liittyvät paikat löytyvät täällä pyöräilyetäisyydeltä.

 

Kehräämön alueella sijaitsevan työpaikan miljöö tuotti miellyttävän yllätyksen. Hänen mukaansa tuntuu lähes siltä kuin kaikki tarpeellinen löytyisi yhtä piha-aluetta ympäröivistä punatiilirakennuksista.

– Kaiken nykyajassa elämisensä lisäksi tämä kehräämömiljöö edustaa ainutlaatuisuutta kaiken yllä aistittavalla paikkakunnan historiallaan.

– Sama tunne tulee esille arkipäivän elämään kuuluvilla Kutomon kauppakeskuksessa käynneillä.

Myös työpaikkansa osalta Tiina Sihto tuntee päässeensä toiveet ylittäneeseen organisaatioon.

– Tällainen Luontomuseo kokoelmineen sekä luonnonsuojeluyhdistyksen Urjalan Raikossa sijaitseva luonnonsuojelualue vanhoine kartanonrakennusympäristöineen ja vanhoine metsineen ovat todellisia helmiä.

– Tarjolla ovat siis mahtavat raamit ympäristökasvatuksen toteuttamiselle.

Aivan täysin oudoksi ja uudeksi paikaksi Lounais-Häme ei Tiina Sihdolle tarkemmin muistellen osoittaudu.

– Kävimme tuosta naapuripitäjä Tammelan puolelta hakemassa kymmenen vuotta sitten perheeseeni mieheni lisäksi edelleen kuuluvan hollanninpaimenkoiran, nimeltään Haru. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.2.2020

Uusimmat