Lounais-Häme

Tiistaina hovioikeus katsoo joukkomurhavideoita ja kuulee kaksosia - Syyttäjä valmistautuu matkustamaan Irakiin

Syyttäjän mukaan irakilaiset olivat aluksi huolissaan siitä, tajuavatko suomalaiset, minkälaiseen soppaan ovat päänsä pistäneet tutkiessaan terroristijärjestö Isisin tekemisiä Irakissa. Maanantaina Turun hovioikeus vertaili neniä valokuvista.
Turun hovioikeudessa kuullaan tiistaina terrorismi- ja sotarikoksista syytettyjä irakilaiskaksosia. Kuva: Lennart Holmberg
Turun hovioikeudessa kuullaan tiistaina terrorismi- ja sotarikoksista syytettyjä irakilaiskaksosia. Kuva: Lennart Holmberg

Irakilaiskaksosten terrorismi- ja sotarikossyytteiden käsittely jatkuu tiistaina Turun hovioikeudessa veljesten kuulemisella. Lisäksi oikeus aikoo katsoa sekä syyttäjän että puolustuksen todisteiksi nimeämiä terroristijärjestö Isisin propagandavideoita tapahtumapaikalta Irakista.

Syyttäjä uskoo, että 27-vuotiaat identtiset kaksosveljekset osallistuivat Camp Speicherin joukkomurhaan Irakin Tikritissä vuonna 2014. Tuolloin Isisin teloitti ainakin tuhat aseetonta vankia.

Maanantaina hovioikeus pääsi vihdoin monien hankaluuksien jälkeen aloittamaan irakilaiskaksosten jutun käsittelyn. Ensimmäisen kerran hovioikeus yritti ryhtyä ratkomaan juttua vuosi sitten elokuussa, mutta tuolloin homma kaatui puolustuksen Irakissa asuvien todistajien kuulemiseen.

Heitä ei tähän mennessä ole yrityksistä huolimatta tavoitettu kertaakaan kuultaviksi juttuun liittyen.

– Nyt näyttää siltä, että kuuleminen järjestyy Irakissa. Tämän eteen on tehty todella paljon töitä, sanoi valtiosyyttäjä Tom Laitinen maanantaina.

Laitisen huolena on ollut, ettei puolustuksen todistajia saada kuultua lainkaan. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteiden mukaan tuomioistuin ei voi antaa syyksi lukevaa tuomiota, jos kaikki osapuolet eivät tule tasapuolisesti kuulluiksi oikeudessa.

Toisen veljeksen puolustajaksi määrätty Kaarle Gummerus sanoo kuitenkin, että kaikki on epävarmaa niin kauan kunnes todistajat saapuvat kuultaviksi.

– Heidät on tarkoitus kuulla Irakissa, jonne matkustamme joka tapauksessa kuulemaan syyttäjän siellä asuvia todistajia, Gummerus sanoo Lännen Medialle.

Nenät syynissä

Maanantaina oikeudenkäynti alkoi identtisten kaksosveljesten nenien vertailulla.

Vertailu liittyy syyttäjän videotodisteeseen, jossa terroristijärjestö Isisin propagandavideolla punaiseen barettiin sonnustautunut mies ampuu vankeja. Syyttäjän mukaan mies on jompikumpi kaksosveljeksistä.

Veljesten ulkonäössä on vain pieniä eroavaisuuksia. Syyttäjän mukaan etenkin toisen veljeksen nenän sivuprofiili sopii ”barettimiehen” profiiliin.

Myös veljeksiä esittävien valokuvien metatiedostot olivat tarkastelun kohteena. Aikaleimojen mukaan nimittäin Irakissa paistoi aurinko yöaikaan ja oli pimeää päivällä.

Valokuvien on tarkoitus todistaa, että veljekset olivat erinäköisiä kuin ”barettimies” tapahtuma-aikaan. Syyttäjän mielestä metatiedostoja on kuitenkin kopeloitu, eivätkä ne tästä syystä todista yhtään mitään.

Syyttäjä ja puolustus iloitsevat yhtä paljon siitä, että jutun käsittely kuitenkin etenee vihdoinkin ja puolustuksen todistajat saadaan kuultua.

– Aikaa on kulunut kohta neljä vuotta siitä, kun poliisi otti vastaajat kiinni. Veljekset ovat olleet epäiltynä yhtä kauan kuin he ovat olleet Suomessa, sanoo Kaarle Gummerus.

– Tällaiset vieraan valtion maaperällä tapahtuneita vakavia rikoksia ei pitäisi käsitellä kansallisissa vaan kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Lounasta käsikyydillä Irakissa

Valtiosyyttäjä Tom Laitinen muistuttaa, että kansainväliset sopimukset velvoittavat Suomen tutkimaan myös toisen valtion alueella tapahtuvat terrorismi- ja sotarikokset.

– Esimerkiksi kansainvälinen rikostuomioistuin hoitaa vain ylätason toimijoita. Ei niillä ole kapasiteettia käsitellä pienempiä juttuja, Laitinen perustelee.

Laitinen kertoo, että irakilaiset olivat aluksi huolissaan siitä, tajuavatko suomalaiset, minkälaiseen soppaan ovat päänsä työntäneet tutkiessaan terroristijärjestö Isisin tekemisiä Irakissa.

Irak pyysi alunperin Suomea luovuttamaan kaksosveljekset takaisin kotimaahansa. Suomi ei kuitenkaan voi luovuttaa ihmisiä maihin, joissa näitä uhkaa kuolemantuomio.

Laitisen mukaan prosessin alkumetreillä irakilaiset huomauttelivat tästä siellä vieraileville Suomen viranomaisille. Hän kuitenkin kuvailee irakilaista kulttuuria hyvin vieraanvaraiseksi ja kertoo esimerkiksi lounaasta, joka suomalaisdelegaatiolle tarjoiltiin irakilaistuomareiden seurassa.

– Pöytä kannettiin täyteen irakilaista ruokaa ja sitä syötiin irakilaiseen tapaan ilman ottimia. Olimme ensimmäisellä kerralla varmoja, että tulemme kipeiksi, mutta emme tulleet, hän kuvailee.

Pian suomalaisdelegaatiolla on jälleen edessä uusi matka Irakiin. Ensi viikolla oikeuden on tarkoitus kuulla videoyhteyden välityksellä syyttäjän todistajia ja myöhemmin myös vihdoin veljesten todistajia.

Syyttäjä vaatii kaksosveljeksille elinkautista vankeusrangaistusta Irakissa tapahtuneista terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta. Veljekset kiistävät rikokset.

Syytteet kaatuivat toukokuussa 2017 Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus piti esitetyn näytön valossa mahdollisena, etteivät kaksoset liity joukkomurhan tapahtumiin ollenkaan.

Kaksoset olivat tulleet turvapaikanhakijoina Suomeen vuoden 2015 syyskuussa.

Poliisi otti veljekset kiinni vastaanottokeskuksesta sen jälkeen, kun keskuksen muut asukkaat uskoivat tunnistaneensa veljekset terroristijärjestö Isisin teloitusvideolta.

Uusimmat

Fingerpori

comic