Lounais-Häme

Tilasto kertoo: poliisi suuntasi voimavaroja katupartioon Hämeessä ja esiin nousivat huumeet

Huumausainerikosten määrä on kasvanut Hämeen poliisilaitoksen alueella alkuvuoden aikana, mutta kaikkien poliisille ilmoitettujen rikosten määrä on vähentynyt. Tämä käy ilmi tuoreista poliisitilastoista.

Poliisille tehtiin Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä tammi-kesäkuun aikana kaikkiaan 24 500 rikosilmoitusta, kun vuonna 2017 luku oli 27 400. Niistä huumausainerikoksia oli kaikkiaan 1 020, mikä on lähes 35 prosenttia viime vuotta enemmän.

Kanta-Hämeessä huumerikosten kasvu on ollut maan kärkipäätä 70 prosentin kasvulla ja alkuvuoden 577 rikoksella.

-Olemme suunnanneet resursseja tähän suuntaan. Pääosa rikoksista on käyttörikoksia eli kiinnijäämisen riski on kasvanut. Olemme saaneet voimavarojen panostuksella ongelman esiin, kertoo apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisilaitokselta.

Huumerikosten määrä Forssan seudun viidessä kunnassa on myös ollut tukevassa kasvussa. Viime vuoden alkupuoliskolla tilastoihin kirjattiin 63 huumausainerikosta ja tänä vuonna niitä kertyi samassa ajassa 113.

Forssassa niistä tehtiin 91. Forssan huumerikosten kasvuprosentti on tilastossa 102.

 

Huumerikokset näkyvät myös auton ratissa. Kaikkien rattijuopumusten määrä nousi viime vuoteen verrattuna. Alkuvuoden aikana ratista kärähti Kanta-Hämeessä 411 päihtynyttä 19,5 prosentin kasvulla.

-Alkoholitrendi on ollut viime vuosina laskeva, mutta samaan aikaan huumerateissa on ollut nousua. Sama havainto on eri puolilta Suomea. Noin 40 prosenttia päihtyneistä kuljettajista on huumeissa, Seppänen toteaa.

 

Kahden maakunnan alueella on kasvua myös seksuaali- ja liikennerikoksissa.

Seksuaalirikosten määrä kasvoi Hämeessä alkuvuonna noin 11 prosenttia. Pahoinpitelyrikoksia kirjattiin Hämeen poliisilaitoksella alkuvuonna kaikkiaan 933 ja niistä seksuaalirikoksia oli 91.

Forssan seudulla seksuaalirikosten määrä oli samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Viidessä kunnassa tehtiin yhteensä 10 seksuaalirikosta.

Väkivaltarikoksissa laskua koko Hämeessä oli alkuvuonna 7,2 prosenttia. Kanta-Hämeen osalta laskua oli hieman enemmän eli 9,05 prosenttia. Forssan seudulla väkivaltarikoksia tehtiin tänä vuonna 88 eli 20 viimevuotista vähemmän.

 

Liikennerikosten määrä kasvoi Hämeessä 9,5 prosenttia alkuvuonna siten, että niitä oli kaikkiaan yli 4 300. Forssan seudulla niiden määrä säilyi kutakuinkin ennallaan 417:ssä.

Liikennerikkomukset kokonaisuudessaan kuitenkin vähenivät Hämeessä 24 prosenttia. Kokonaismäärä oli 9 760. Suunta oli laskeva myös Forssan seudulla.

Rattijuopumuksia oli tammi-kesäkuussa 800, mikä 7,2 prosenttia enemmän kuin alkuvuonna 2017. Heistä 411 kärähti Kanta-Hämeessä.

Forssan seudulla jäi kiinni tänä vuonna 79 rattijuoppoa, mikä on 4 enemmän kuin viime vuonna vastaavassa ajassa.

 

Omaisuusrikoksia kirjattiin tammi-kesäkuun aikana yhteensä 6 200, missä vähennystä on yli 300 kappaletta eli 5,3 prosenttia. Omaisuusrikokset vähenivät myös Forssan seudulla 536:sta 442:een.

Hämeessä poliisilla oli alkuvuonna yhteensä 17 800 hälytystehtävää. Määrä on 4,7 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic