Lounais-Häme Forssan seutu

Tilastot ovat totta myös Forssan seudulla – Kesään kuuluu mökkeilyä, jäätelöä ja varhaisperunoita

Suomen kesä näyttäytyy tilastojen perusteella varsin miellyttävänä: paljon jäätelöä, matkoja ja mökkeilyä. Pätevätkö tiedot myös Forssan seutuun, vai olemmeko poikkeus tilastoissa?
Alkukesästä Ankkalammin jäätelökioskilla suosittuja makuja ovat olleet muun muassa Fazerina ja supertiikeri. Myös klassikot, kuten mansikka- ja päärynäjäätelö maistuvat forssalaisille. Salmiakkijäätelöstä pitävä Eevi, 2, maistoi tällä kertaa mango-melonia. Kuva: Lassi Puhtimäki
Alkukesästä Ankkalammin jäätelökioskilla suosittuja makuja ovat olleet muun muassa Fazerina ja supertiikeri. Myös klassikot, kuten mansikka- ja päärynäjäätelö maistuvat forssalaisille. Salmiakkijäätelöstä pitävä Eevi, 2, maistoi tällä kertaa mango-melonia. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tilastoja tutkimalla Suomesta voi oppia paljon uutta.

Ainesosat onnistuneeseen kesään näyttävät tilastojen valossa kuitenkin melko perinteisiltä: jäätelöä, kotimaanmatkailua, mökkeilyä ja varhaisperunoita.

Jäätelö

Suomalaisten jäätelönkulutus on maailman huippuluokkaa. Tilastokeskuksen tuoreimman, vuodelta 2017 olevan tiedon mukaan suomalaiset söivät vuodessa keskimäärin 12 litraa jäätelöä henkilöä kohti.

Forssassa Ankkalammin jäätelökioski on jo liki instituutio. Kesä saapuu Forssaan vasta, kun vanhan saviläven vierustalle raijataan pingviinikuvainen kontti.

Tänä vuonna Ankkalammin jäätelökioski avasi luukkunsa huhtikuun puolivälissä. Kioskilla kesän myyjänä työskentelevä Miro Rämö sanoo, että suosittuja makuja alkukesästä ovat olleet muun muassa Fazerina, supertiikeri sekä perinteisemmät päärynä ja mansikka.

 

Antin konditoriassa jäätelön valmistus aloitettiin vuonna 2011. Siitä lähtien jäätelön myynti on tasaisesti kasvanut.

Perusmauista asiakkaiden mieleen on muun muassa vanilja. Erikoisemmista mauista taas kuusenkerkkäjäätelö on ollut suosittu. Myös sorbetit ovat tehneet hyvin kauppansa, Antin Konditoriasta kerrotaan.

– Jäätelö on myynnissä läpi vuoden, mutta kun aurinko alkaa paistaa, myyntiin tulee piikki, vaikka lunta olisikin vielä maassa, kertoo Antin Konditorian yrittäjä Pekko Koivisto.

 

Lue myös: Lämpimät kelit vaikuttavat jäätelön myyntiin – kesä on myös hyvää aikaa lanseerata uusia makuja

 

Matkustus

Tilastot paljastavat, että suomalaisten matkailu kotimaassa lisääntyi viime kesänä. Kotimaan sisällä tehdyt matkat lisääntyivät erityisesti kesä- ja elokuussa.

Toukokuun ja elokuun välisenä aikana viime vuonna Kanta-Hämeeseen tehtiin yhteensä 410 kotimaan vapaa-ajanmatkaa. Määrä on melko vähäinen verrattuna esimerkiksi Pirkanmaalle (1 770) tai Päijät-Hämeeseen (600) kohdistuneisiin matkoihin.

Forssan kaupungin matkailuneuvoja Hanna-Mari Ristimäki kertoo, että merkittävä osa matkailuinfossa piipahtavista vierailijoista on mökkiläisiä tai paikallisia päiväturisteja. Kotimaisia turisteja on huomattavasti ulkomaisia enemmän.

– Viime kesänä ulkomaisia turisteja kävi keskimäärin kymmenisen kuukaudessa. Pääosa heistä oli joko muista Pohjoismaista tai Saksasta.

 

Forssassa majoitusta tarjoavat muun muassa keskustan hotelli Scandic, perinteikäs Hotelli Maakunta sekä maalaismaisemissa sijaitseva Hevossilta.

Scandicin hotellinjohtajan sijaisena toimiva Reetta Airaksinen kertoo, että Scandicin kesäkausi käynnistyy toukokuun lopulla ja jatkuu elokuun alkuun asti.

– Heinäkuu on meillä se kiireisin kuukausi.

Kesäkaudella suurin osa Scandicissa yöpyvistä on lomalaisia, kun taas talvikaudella hotelli majoittaa enimmäkseen yritysmatkailijoita. Kesän lomailijoista valtaosa on suomalaisia, ulkomaalaisten osuuden jäädessä noin 20 prosenttiin.

– Yleisesti alalla tuntuu olevan trendi, että matkailijat eivät enää halua pelkästään yöpyä, vaan hakea sen lisäksi myös elämyksiä, Airaksinen sanoo.

 

Lue myös: Forssan seudun matkailun kärjet hiottu valmiiksi – Kasvua tuovat luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä

 

Hotelli Maakunnan yrittäjä Eeva-Liisa Mäkelä kertoo, että suomalaisten yhden yön matkailijoiden määrä on heillä lisääntynyt ja lähikaupungeista on tullut paljon matkailijoita tutustumaan Forssaan.

– Heti kun tällä pienellä paikkakunnalla tapahtuu, se näkyy meillä varauksina.

Mäkelä arvelee, että ympäristötietoisuus ja persoonallisten kohteiden etsiminen ovat lisänneet suomalaisten intoa matkailla kotimaassa.

– Massakohteet eivät välttämättä enää kiinnosta. Ihmiset haluavat tutustua persoonallisiin, pieniin paikkakuntiin, Mäkelä sanoo.

Hotelli Maakunnan huoneet täyttyvät, kun seutukunnalla tapahtuu. Toista kesää Maakunnassa työskentelevä Kerttu Suominen sanoo, että yksi hotellin suosituimmista huoneista on Kekkosen huone.

Hevossillalla suomalaisten kotimaan matkailuinnon lisääntyminen on myös huomattu. Keväällä ja alkukesästä viikonloput ovat pitkälti suomalaisten varaamia.

Hevossillan emäntä Raija Sundblom-Mero kertoo, että kesäkausi alkaa toukokuussa ja jatkuu elo-syyskuulle.

– Elokuu on yleensä kuukausista suosituin. Forssan seudulla on silloin paljon tapahtumia ja keskieurooppalaisten lomat ovat silloin.

Sundblom-Meron mukaan Hevossillalla käy vuosittain matkailijoita yli 20 maasta, erityisesti Keski-Euroopasta ja Venäjältä. Suuri osa matkailijoista on omatoimimatkailijoita.

 

Luitko tämän: Shanghaista lomalle museotilalle Forssaan

Mökkeily

Suomalainen kansanperinne näkyy myös tilastoissa.

Vuonna 2018 Suomessa oli yhteensä yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Näistä reilut 20 000 sijaitsee Kanta-Hämeessä. Eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, 50 000 kappaletta.

Lounais-Hämeessä kesämökkejä on ylivoimaisesti eniten Tammelassa, 3 346 kappaletta. Seuraavaksi eniten mökkejä löytyy Somerolta (2 180) ja Urjalasta (1 667). Vähiten mökkejä on Ypäjällä, jossa mökkimäärä jää 280:een.

Tammelan kunnan vapaa-ajan sihteeri Päivi Paija sanoo, että mökkiläiset noin kaksinkertaistavat kunnan asukasmäärän kesäisin.

– Kesäasukkaita alkaa kylällä näkyä kesäkuun alussa. Juhannuksen jälkeen määrä lisääntyy entisestään. Kun koulut elokuussa alkavat, vähenevät myös kesäasukkaat.

 

Tammelan vapaa-ajan asukkaat ovat myös järjestäytyneet yhdistykseksi, jolla on noin 120 jäsentä. Yhdistyksen puheenjohtaja Ilkka Kouri kehuu muun muassa Tammelan sijaintia.

– Mökki Portaassa on kesäisin tukikohtamme. Jo kolmas sukupolvi viihtyy siellä, ja nyt olemme tehneet mökistä myös talvenkestävää.

Kouri on tyytyväinen myös siihen, miten kunta tukee mökkiläisiä. Alun perin yhdistyksen perustamisenkin laittoi alulle Tammelan silloinen kunnanjohtaja Matti Setälä.

Kouri on mökkeillyt Tammelassa jo vuosikymmeniä: hänen vanhempansa omistivat mökin vuodesta 1972 vuoteen 1998, jolloin mökki siirtyi Kourin omistukseen.

Ilkka Kouri on mökkeillyt Tammelassa jo liki 50 vuotta. Kourin mielestä Tammela on oiva mökkikunta muun muassa sijaintinsa vuoksi. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilkka Kouri on mökkeillyt Tammelassa jo liki 50 vuotta. Kourin mielestä Tammela on oiva mökkikunta muun muassa sijaintinsa vuoksi. Kuva: Lassi Puhtimäki

Varhaisperunat

Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2018 varhaisperunasato oli Hämeessä 900 000 kiloa.

Ahdesalon maatilan yrittäjä Ari Ahdesalo sanoo, että heidän pelloiltaan varhaisperunaa liikkuu kauppojen suuntaan heinäkuun loppuun mennessä noin 30 000 kiloa.

– Aloimme nostaa perunaa maasta tällä viikolla. Olemme monena vuonna peräkkäin nostaneet perunaa samoihin aikoihin.

Ahdesalo kasvattaa tilallaan perunalajikkeista Timoa, Annabellea, Siikliä sekä Columboa. Suosituin lajike on Annabelle.

– Se on viljelijän kannalta hyvä peruna, koska se on satomäärältään hyvä. Kuluttajiin se ehkä vetoaa siksi, että se on sileä, ulkomuodoltaan kaunis ja tietysti hyvänmakuinen, Ahdesalo pohtii. FL

Lähde: Tilastokeskus

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic