Lounais-Häme

Tilauskirja pullollaan vuoteen 2025 saakka: Top Installation kasvaa

Varsinainen syy, että Top Installation on suuntautunut yhä voimakkaammin Forssan seudulle – vaikka varsinaiset hyttiasennukset tehdään Turun telakalla – löytyy siitä, että yrityksen omistavat veljekset Marko ja Mikko Ranta ovat kotiutuneet Turun seudulla vietettyjen vuosien jälkeen takaisin Forssan seudulle. Marko on rakentanut Ypäjälle veljesten sukutilalle omakotitalon ja Mikko on asunut Forssassa jo vuodesta 2009.

-Asia taitaa olla niin, että Forssasta ei pääse koskaan eroon. Suur-Forssan alueella ovat niin suku kuin ystävät. Täällä löytyvät palvelut läheltä ja nopeasti. Seutukunnalla on hyvä elää, Mikko tiivistää.

Veljekset ovat omistaneet vuonna 1999 perustetun Top Installationin kokonaan vuodesta 2010 lähtien.

 

Top Installation asentaa laivoihin Meyerin hyttitehtaan Piikkiössä valmistamia hyttejä. Tällä hetkellä työn alla on risteilyalus Mein Shiff 1, joka valmistuu ensi keväänä. Lisäksi yrityksellä on sopimus hyttiasennuksista Mein Shiff 2:een, jonka luovutus tilaajalle on vuoden 2018 lopussa. Laivan runkoa valmistetaan jo Turussa.

Kumpaankin risteilijään Top Installation asentaa 633 moduulihyttiä, joiden pinta-ala on 15 000 neliömetriä laivaa kohden. Neliömäärät ovat kauppakeskuskokoa.

Yritys on tehnyt tänä syksynä pitkäaikaisen sopimuksen laivahyttien asentamisesta ja hyttien varustamisesta sekä sisustustöiden tekemisestä Meyerin Turun telakan kanssa.

Sopimukseen kuuluu loistoristeilijöihin Costa 1:een ja 2:een alusta kohden tehtävät 830 hyttiasennusta sekä 18 huipputasoisen suite-hytin asentaminen. Kummassakin laivassa hyttien lattiapinta-ala on 22 000 neliömetriä.

Veljekset laskevat, että kiireisimmät vuodet heille ajoittuvat tilausten osalta 2020-luvun alkuun. Työtä nyt tehdyt sopimukset ja viisi optiolaivaa tuovat aina vuoteen 2025.

 

Mikko Ranta sanoo yrityksen työllistävän tällä hetkellä 30–35 henkilöä. Hyttien/käytävien linjaus ja asennustarkkuus työskentelyssä on oltava todella korkealla tasolla, eikä mittavirheitä sallita.

Yrityksen tehtäviin kuuluu myös hytin sisätyöt koristelistojen kiinnityksineen ja sänkyjen, huonekalujen ja taulutelevisioiden asentamisineen. Yritys on ulkoistanut hyttiasennuksissa tarvittavien teräslaipioiden auki polttoleikkaamisen ja kiinni hitsaamisen. Näitä 2,5 kertaa 7,5 metrin kokoisia aukkoja tarvitaan hyttien kuljettamiseen paikoilleen runkoon.

Lisäksi tehtäviin kuuluu loppufiksaus ja -siivous. Siivoukseen yrityksellä on oma porukkansa.

Lisää tekijöitä yritys on palkannut Turun aikuiskoulutuskeskuksen järjestämien hyttien sisustusasentajakurssien kautta. Tätä kautta on palkattu vuosittain muutamia uusia tekijöitä.

-Me saimme vaikuttaa myös koulutuksen sisältöön. Yhteistyö koulutuksen järjestämisessä on toiminut, Marko Ranta sanoo.

Mikko Ranta sanoo yrityksessä uskotun aina telakkateollisuuden olemassa oloon ja kehitykseen Suomessa. Työtä hyttiasennuksissa on riittänyt jokaiselle toimintavuodelle, vaikka joskus tilanne on ollut nihkeä. STT

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti