Lounais-Häme

Tilausta Kulttuurin Kuntayhtymälle

Forssa-yhtiölle aikanaan rakennettu vanha voimalaitos seisoo korkeine piippuineen kahden kauppakeskuksen välissä. Rakennus on laskevan kevätauringon valossa suorastaan majesteetillinen.

Keskustelu voimalaitoksen jatkokäytöstä joko asuinrakennuksena tai kulttuurikeskuksena on ryöpsähdellyt viime vuosina tasaiseen tahtiin.

Tässä kuussa Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys lähestyi kaikkia Lounais-Hämeen seitsemää kuntaa kirjeellä, jossa esitetään kuntien yhteisen kulttuurikeskuksen perustamista Forssan vanhaan voimalaitokseen. Yhdistys ehdottaa, että kunnat perustaisivat yhdessä Kulttuurin Kuntayhtymän, joka kunnostaisi voimalaitoksen kulttuurikeskukseksi.

-Haluamme herättää keskustelua aiheen ympärillä, koska jokin vetovoimatekijä tänne tarvitaan. Salossa on Veturitalli, Hämeenlinnassa Verkatehdas – meillä ei mitään, kotiseutu- ja museoyhdistyksen puheenjohtaja Ilppo Aaltonen sanoo.

Aaltonen ei ole kovin optimistinen sen suhteen, että asioita alkaisi tapahtua kovin nopeasti, mutta toiveena on, että edes pikkuhiljaa kypsyttelemällä.

 

Yhdistys liitti kuntiin lähettämäänsä postiin myös toissavuonna Tampereen teknillisessä yliopistossa valmistuneen diplomityön, joka käsitteli voimalaitoksen muuttamista kulttuurikäyttöön.

Suunnitelma on perusteellinen, ja se pitää sisällään lukuisia piirustuksia ja havainnekuvia siitä, miltä voimalaitos voisi remontin jälkeen kulttuurikäytössä näyttää.

Suunnitelmassa voimalaitoksen suurimpaan tilaan, jossa lämmityskattilat aikoinaan sijaitsivat, sijoitetaan monikäyttöinen auditorio. Tiloihin sijoittuisi myös ravintola ja joen rannalle rakennettava terassi. Tiloihin mahtuisi suunnitelman mukaan myös näyttelytila, työpajatila ja toimistoja.

-Katsomoon mahtuisi 300 ihmistä. Se mahdollistaisi monenlaiset konsertit ja kokoukset, Aaltonen huomauttaa.

Myös Loimijoen vastakkaisella puolella sijaitsevat tehdasrakennukset ovat voimalaitoksen suunnittelijan arkkitehti Karl Lindahlin käsialaa. Aaltonen näkee kokonaisuudessa mahdollisuuksia vaikka mihin, jos joen toistakin rantaa hyödynnettäisiin.

Voimalaitoksen kunnostuksen hintalappuun diplomityö ei sen sijaan ota kantaa.

Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi totesi helmikuussa (FL 10.2.2018) toivovansa, että alue kehittyisi yritysvetoisesti ja ettei kaupungilla ole sen suhteen suunnitelmia.

Kotiseutu- ja museoyhdistys pyrkii saamaan diplomityön tehneen Arttu Liukkosen esittelemään työtään yhdistyksen kevätkokoukseen. Kokous järjestetään Forssa-viikolla 23. toukokuuta.

-Tilaisuus on yleisölle avoin, varsinainen kokous pidetään vasta sen jälkeen, Aaltonen vinkkaa. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/46395-tarvitaan-idea-toteuttaja-ja-rahaa-yhtion-voimalaitos-odottaa-viela-uutta-elamaansa

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti