Lounais-Häme

Tilava, värikäs ja ennen kaikkea homeeton

Ensimmäinen päivä vastavalmistuneessa koulussa.

Opettajat johdattelevat pulisevia oppilasluokkia pitkin käytäviä. Henkilökunta järjestelee tavaroitaan työhuoneisiin. Nurkissa lojuu keskeneräisiä projekteja, kuten kokoamattomia pöytiä.

Koulu on täynnä hälinää ja kaiken keskellä seisoo Urjalan sivistystoimenjohtaja Juha Salo.

Hän ihastelee koulun keskelle aukeavaa laajaa tilaa, jota kutsuu koulun sydämeksi. Juuri nyt tila näyttää tavalliselta ruokalalta, mutta jos ruokalan seinistä kolme vedetään auki, tilasta muodostuu 400 henkilöä vetävä konsertti- auditorio- ja tapahtuma-aukio.

Sivistystoimenjohtajan mukaan juuri tällaista Urjalassa kaivattiin.

Liikuntahallissa on nyt tilaa pelata salibandya ja kunta on saanut ainokaisen auditorionsa. Kuvataide- ja käsityöluokat mahdollistavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet myös ilta-aikaan.

-Tuntuu tosi hyvältä lasten puolesta, Salo tuumaa.

Yhteiskoulun 9B-luokka on juuri päättänyt turvallisuuskierroksensa, jonka aikana he tutustuivat koulun tiloihin ja hätäuloskäynteihin. Nuoret ovat kokoontuneet käsityöluokkaan juttelemaan uudesta koulusta ja elämänmuutoksesta.

Luokanvalvoja Miia-Maria Nuutinen yrittää avata upouutta tietokonetta, jonka uumenissa on koulun järjestyssäännöt. Tietokone ei kuitenkaan tahdo käynnistyä.

Jos tietokone toimisi tänään, sen saisi yhdistettyä luokan seinällä olevaan screeniin. Screen korvaa vanhanajan liitutaulun.

-Onhan se hienoa, että on näin paljon tekniikkaa, mutta en näe, että oppiminen vaatisi kaikkea tätä, Nuutinen sanoo.

Koulun henkilökunta tietääkin, että menee vielä viikkoja, ennen kuin tekniikka saadaan toimimaan kunnolla ja opettajat hallitsemaan kaikki vempeleet.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat selkeästi yhtä mieltä siitä, että uusi koulu on parempi vaihtoehto kuin parakkielämä Huhdissa. Silti jotkut koulun ongelmakohdat puhuttavat jo ensimmäisenä päivänä.

Yksi ongelma on se, että uuden koulun parkkipaikalle ei saa jättää traktoria. Toinen harmin aihe on se, että uudet koulutilat täytyy jakaa alakoululaisten ja lukiolaisten kanssa, eikä enää voi käydä ihan omaa koulua.

-Eipähän tarvitse siirtyä mihinkään, kun aloittaa lukion, yhdeksäsluokkalainen Joni Väistö tuumaa.

Harvalla oppilaalla on ikävä takaisin parakkeihinkaan. Ne olivat oppilaiden mielestä tylsiä, pimeitä ja kylmiä. Uusi koulu näyttää sen sijaan värikkäältä ja pirteältä. Erityisesti liikuntasali ja kuntosali saavat kiitosta.

-Nyt meillä on kaukalo ja tarpeeksi tilaa. Pääsemme pelaamaan kotipelejä, salibandyä pelaava Otto Taipale iloitsee.

Siinä missä ysit löytävät uudesta koulusta sekä hyviä että huonoja puolia, nuoremmat näyttävät olevan täynnä pelkkää intoa.

Kuudesluokkalaiset Inka Taipale, Veera Oksanen, Jesse Kallio ja Sanna Paakkonen kehuvat vuolaasti uutta koulua. He pitävät erityisesti koulun värikkyydestä, tilavuudesta, lasitaideteoksista, modernista tekniikasta, sähköpöydistä ja rullilla kulkevista tuoleista, joilla voi pyöriä.

Inka Taipale huomauttaa, että tärkeintä on kuitenkin se, että koulu on homeeton.

-Tämä on paras koulupäivä ikinä, Veera Oksanen tuumaa. FL

Urjalan uusi yhteiskoulu
Vastavalmistunut koulu, joka rakennettiin Kirkonkylän koulun paikalle sen sijaan, että vanhoja homeisia kouluja olisi remontoitu.Sivistystoimenjohtajan arvion mukaan koulun kokonaiskustannukset parakkien vuokrasta purkutöihin jää alle 15 miljoonaan euroon.Koulussa on kolme kerrosta, ja sen tiloissa toimii alakoulu, yläkoulu ja lukio.Koulu on niin sanottu hybridikoulu, eli joitakin sen tiloja voidaan laajentaa tai supistaa väliseinien avulla, mikä mahdollistaa monipuolisen opetuksen. Perinteisten luokkien lisäksi koulussa on ryhmätyötiloja.Koulu on suunniteltu mahdollisimman monipuoliseksi, jotta sitä voitaisiin käyttää myös harrastustoiminnassa.Koulun tekniikka vastaa nykyaikaisen oppimisen vaatimuksiin.Koulu vihitään 5. toukokuuta ja avoimien ovien päivää vietetään 6. toukokuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic