Lounais-Häme Tammela

Tilinpäätös hyväksyttiin pitkin hampain Tammelassa – Tuskallinen kipupaketti tekee tuloaan

Valtuutetut pohtivat kesän ajan syntyjä syviä ja kunnan taloutta. Ratkaisuja kootaan seminaarissa syyskuussa.
Tammelan kunnanvaltuutetut pohdiskelevat kesän aikana miten kunta ohjataan taloudellisesti kestävämmälle pohjalle. Syyskuussa odottaa kaksipäiväinen valtuustoseminaari, jossa olisi löydettävä uusi suunta. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tammelan kunnanvaltuutetut pohdiskelevat kesän aikana miten kunta ohjataan taloudellisesti kestävämmälle pohjalle. Syyskuussa odottaa kaksipäiväinen valtuustoseminaari, jossa olisi löydettävä uusi suunta. Kuvituskuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jos Tammelan kuntatalouden suunta ei muutu, hyvien vuosien ylijäämät kunnan kirstusta on syöty ensi vuoden aikana. Vuoden 2022 alijäämät tulisi sitten kattaa miten parhaaksi nähdään.

Jos kunnanjohtaja Kalle Larssonin pahimmat ennuskuvat toteutuvat, Tammelan kunnalle voi kertyä tänä vuonna jopa 3 miljoonan alijäämä.

Larssonin mukaan tuoreimmat ennusteet ennakoivat, että tältä vuodelta verotulokertymä saattaa jäädä suunnitellusta vajaat 1,5 miljoonaa euroa. Lisäksi sosiaalimenoihin ennakoidaan edelleen kasvua ja asiakasmaksukertymäkin jäänee suunnitellusta.

– Kunnan talous on kulkenut jo vuosia alijäämäistä uraa eikä muutosta paremmasta ole näköpiirissä. Suunta olisi käännettävä tänä vuonna ja ratkaisuja haettava nopeasti, Larsson toteaa.

Tilinpäätöskertomukseen on kirjattu, että Tammelassa suunnan kääntämiseen tarvitaan vaikeita päätöksiä – kaikille osapuolille tuskallista kipupakettia – kunnan olemassa olon turvaamiseksi.

Huoli jäi ilmaan

Tammelan valtuustoryhmät hyväksyivät historiallisen heikon tilinpäätöksen pitkin hampain ja myös muutosta kaipaavin ryhmäpuheenvuoroin.

Näkemys kurssin käännön keinoista vaihteli nopeista palveluverkon supistuksista ja uusien asukkaiden houkuttelemisesta aina nykypalveluista kiinni pitämiseen ja jo Tammelassa asuvista huolehtimiseen. Mainituksi tulivat pahat peikot, kuten kouluverkko, syömävelka, kuntaliitoksen lähestyvä uhka ja tukevat tuloveroprosentin korotukset.

Huoli tulevasta jäi leijumaan koulukeskuksen liikuntasalissa.

Valtuuston puheenjohtaja Ismo Ojansuu (sd.) esitti valtuutetuille kainon toiveen, että keskustelua sakkaavasta taloudesta ei käytäisi lehtien palstoilla, vaan kasvokkain.

Meta ja kokoomus ovat heilutelleet sanan säilää Forssan Lehden yleisönosastossa.

– Kirjoittelu ei edesauta tilannetta. Toivon, että kaikki pystyisivät tunnustamaan, että ongelmia on ja niihin on löydettävä ratkaisu tai ainakin oikea suunta tällä valtuustokaudella. Seuraavalle valtuustolle ei muuten jää pelimerkkejä, Ojansuu muistutti.

Kuntavaalien aika on ensi vuoden huhtikuussa.

Yhteistyön henki on kateissa

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Simo Pärssinen (kesk.) totesi, että Tammelalla on nyt vakava paikka. Yhteistyön henki on kateissa.

– Meidän on löydettävä yhteinen tahtotila, että voimme turvata Tammelan tulevaisuuden. Meillä on yhä hyvä mahdollisuus menestyä, Pärssinen huomautti.

Rauhaa rakentavan puheenvuoron käytti valtuustokonkari Heikki Vainio (sd.), Manu Alarto (kok.) muistutti, että yhteistyön hengen löytyminen vaatii vastaantuloa.

Ilkka Tuovinen (meta) totesi puheenvuorossaan, että ilman Kaukjärven koulun alaskirjausta ja sosiaalimenojen kasvua käyttötalousosa olisi toteutunut lähes suunnitellusti.

Lue myös: Tammela ohjeisti talousarviolaadintaan – Talous saatava ylijäämäiseksi, edessä ei niin miellyttäviä esityksiä

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa Johannes Rämö esitti tämän vuoden talousarvion avaamista käsittelyyn uudelleen ja vuoden 2021 talousarvion puristamista alkuperäiseen, tiukempaan raamiin. Kunnanhallitus höllensi sitä toukokuussa.

Tilinpäätöskäsittelyssä ehdotus meni asian ulkopuolelle eikä sitä siksi otettu käsiteltäväksi. Kokoomus olisi voinut tuoda asian uudelleen esiin kokouksen päätteeksi mutta ei sitä tehnyt.

Valtuutetut jäivät kesän kokoustauolle pohtimaan taloustilannetta ja ratkaisuja.

Seuraava iso koitos on edessä syksyllä ensi vuoden talousarvion valmistelussa. Syyskuussa Tammelan päättäjät kokoontuvat kaksipäiväiseen valtuustoseminaariin etsimään ratkaisuja.

Yhteinen näkemys pitäisi löytyä, vaikka lähestyvät kuntavaalit lisäävät poliitikkojen kierroksia.

Taloustoimikunta kokoontui mutta esitys jäi

Yhteisen suunnan, näkemyksen ja kompromissien hakemisessa riittää työtä. Valtuustolle esiteltiin myös tarkastuslautakunnan arviointikertomus. Sielläkin talous nousi tikun nokkaan. Vuonna 2018 kuntaan perustettiin taloustoimikunta talouden poliittisen valmistelun ja ohjauksen työskentelyfoorumiksi.

Se kokoontui viime vuoden aikana seitsemän kertaa saamatta kuitenkaan aikaan esitystä kunnanhallitukselle talouden tasapainotustoimista.

Henkilöstö kovilla

Valtuusto sai kuultavakseen lisäksi kunnan henkilöstöraportin, joka kertoi myös, että kaikki ei ole kunnassa kunnossa. Kalle Larsson kiteytti ongelman toteamalla, että joukkue on liian pieni.

– Viesti on, että henkilöstö on väsynyt. Henkilöstöä on liian vähän kunnan tarjoamaan palveluverkkoon nähden eikä tehtäviin riitä aika. Työntekijämäärä on vähentynyt vuosi vuodelta.

Tammela toteuttaa syksyllä uuden työhyvinvointikyselyn selvittääkseen tilannetta tarkemmin. FL

Lue myös: Tammelan talous synkässä jamassa – Edessä rankat säästötoimet ja veronkorotukset

Tilinpäätöslukuja

Vuoteen 2019 Tammela lähti takamatkalta: talousarvioon oli kirjattu noin 1,5 miljoonan euron alijäämä. Tilinpäätös osoitti, että talous toteutui arvioituakin heikommin. Alijäämää kertyi yli 2 miljoonaa euroa.

Vuosikate oli yli 600 000 euroa alijäämäinen. Vuosikate osoittaa sen tulorahoituksen, joka kunnan juoksevien menojen maksamisen jälkeen jää jäljelle. Tammelan kokoisessa kunnassa sen tulisi olla ylijäämäinen 1,2–2 miljoona euron verran.

Valtionosuuksia Tammelalle kertyi ennakoitua enemmän. Se johtuu siitä, että valtio maksoi kunnille ennakkoon vuoden 2020 osuuksia verojärjestelmien muutosten vuoksi. Valtionosuusjärjestelmä ei suosi Tammelan kaltaisia vähälapsisia kuntia.

Verotulot toteutuivat huonommin kuin Tammela odotti. Saamatta jäi puoli miljoonaa euroa. Terveydenhuollon menot toteutuivat suunnitellusti, mutta sosiaalitoimesta lankesi noin 600 000 euron lisälasku. Kasvua tuli etenkin lastensuojelusta.

Tammelan kunnan lainamäärä on alhainen muihin Suomen kuntiin verrattuna.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic