Lounais-Häme

Tilinpäätöskin oli Somerolle juhlaa

Someron 150-vuotisjuhlavuosi päättyi taloudellisesti komeissa merkeissä. Viiden miljoonan euron vuosikate ja vajaan kahden miljoonan euron positiivinen antavat kaupunginjohtajan mukaan aihetta tyytyväisyyteen.

Talousarviossa vuosikate oli 0,66 miljoonaa euroa ja lisämäärärahojen jälkeen 0,4 miljoonaa euroa. Edellisenä vuonna vuosikate oli 3,1 miljoonaa euroa.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen luonnehtii viime vuotta taloudellisesti hyvin onnistuneeksi.

-Suuri merkitys noin myönteiseen lopputulokseen oli sillä, että erikoissairaanhoidon kulut laskivat merkittävästi edelliseen vuoteen verrattuna. Osaltaan henkilöstökuluihin vaikutti myös kiky-sopimus.

-Saimme käännettyä meidän kulujen kehityksen laskuun. On iso asia, että toimintakulumme vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna.

Varotuloja kertyi lopulta hiukan budjetoitua enemmän. Kiinteistöverojen korotus lisäsi hiukan tuloja kuten yhteisöverotkin. Valtionosuudet toteutuivat hieman budjetoitua paremmin ja vain vähän edellisvuotta pienempinä.

Investointeihin oli lisämäärärahoineen varattu Somerolla kaikkiaan 10,8 miljoonaa euroa, joista toteutui 8 miljoonaa. Kiiruun uuden koulun osuus oli 6,8 miljoonaa euroa. Lisäksi Somero valmisteli viime vuonna vanhuspalveluita kohti tulevaisuutta.

Suuret investoinnit kaupungin tulevaisuuteen ovat Suikkasen mukaan merkinneet myös lainakannan huomattavaa nousua. Asukaskohtainen laina on noussut muutamassa vuodessa noin tuhannella eurolla.

Lainanottoon oli talousarviossa varattu 10 miljoonaa euroa, vuoden aikana Somero nosti vuoden aikana 6 miljoonaa euroa. Kaupungilla oli lainaa viime vuoden lopussa noin 19 miljoonaa euroa eli 2126 euroa asukasta kohti.

Suunnitelmavuosien 2018–2020 investointimenot ovat tuntuvasti vuosien 2016–2017 investointimenoja pienemmät. Lainanotto kuitenkin jatkuu ja asukaskohtainen lainamäärä noussee 3500 euron tasolle suunnitelmakauden lopussa. Lähivuosien kuntataloutta Somerolla koettelee myös valtionosuuksien lasku. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti