Lounais-Häme Forssan seutu

Tilkkutäkistä kokonaisuuden huomioimiseen

Forssan seudulla on käynnistynyt työllisyydenhoidon uuden ekosysteemin suunnittelu. Uusia toimintatapoja on laatimassa laaja joukko toimijoita.
Sonja Malila (edessä), Heidi Tikkanen ja Minna Lehtonen ovat tyytyväisiä päästyään kiinni puhtausalan koulutukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Sonja Malila (edessä), Heidi Tikkanen ja Minna Lehtonen ovat tyytyväisiä päästyään kiinni puhtausalan koulutukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tarkoituksena on luoda kokonaisvaltainen järjestelmä, jossa Forssan seudun kunnat, Hämeen TE-toimisto, Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä, Forssan Yrityskehitys oy ja Kela muodostavat verkoston, joka hoitaa yhteistuumin työllisyysasioita.

Esimerkiksi kuntien työpajat olisivat osa uutta ekosysteemiä, eräänlaista verkostojen verkkoa. Mahdollista olisi eriyttää kuntien työpajojen palveluja ja avata työpajat kaikkien seudun kuntalaisten käyttöön.

Seudullisen työllisyydenhoidon ekosysteemin valmistelu on myös osa Forssan seudun kuntien yhteistyöhankelistausta.

Tavoitteena ekosysteemissä on osapuolten yhteistyön tiivistäminen ja yhteisten palveluprosessien kehittäminen sekä edistää näin työvoiman saatavuutta ja osaamista seudulla. Kun työvoiman ja yritysten tarpeet kohtaavat, seudun yrityselämä ja elinvoima voivat kasvaa.

Osapuolilla on tänä vuonna paljon sovittavaa kuten tavoitestrategia päätavoitteineen ja toimenpiteineen. Pieniä pilotteja voidaan kokeilla jo tämän vuoden aikana. Kehittäminen ei pääty ekosysteemin pelisääntöihin.

– Ekosysteemi ei ole koskaan täysin valmis, sanoo ryhmän koollekutsuja, Forssan kaupungin työllisyys- ja hyvinvointipalvelujen päällikkö Jaakko Leskinen.

– Palveluprosesseihin vaikuttaa niin moni toimija, että aina on parantamisen varaa.

Uusi ekosysteemi ei edellytä Leskisen mukaan sinänsä organisaatiomuutoksia. Parhaat käytännöt seutukunnalla voidaan ottaa yhteiseen käyttöön. Lähtökohtana on, että verkosto tietää, mitä palveluja asiakkaille on eri tahoilla tarjottavissa.

– Asiakkaita autetaan eteenpäin ja edistetään työnsaantia, kuvaa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtaja, rehtori Maaria Silvius

Forssan seudulla hankaluutena on suurehko rakenteellinen työttömyys, korkea nuorisotyöttömyys, matala koulutustaso ja ns. kohtaanto-ongelma – kuten lähes koko maassa. Työtä etsivillä on vähän juuri sitä osaamista, mitä yritykset kaipaavat. Enää ei voi vain hankkiutua tehtaalle töihin.

Forssan ammatti-instituutti pystyisi Silviuksen mukaan kouluttamaan seudun yrityksille enemmän työvoimaa, mutta koulutukseen ei tahdo löytyä riittävästi hakijoita. Kelan rooli on tärkeä, koska se tavoittaa systeemin rattaista pudonneet.

Työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen työvalmennuskeskus Aktiivista huomauttaa, että koko seudun väestöpohja on tarpeen järkevien hankekoulutuskokonaisuuksien järjestämiseksi.

Hämeen TE-toimiston johtaja Eija Mannisenmäki arvioi, että työllisyydenhoidon joukkovoimasta hyötyy koko seutukunta. Forssan seudun malli tarjoaa hänen mukaansa hyvän vertailukohteen työllisyyden kuntakokeilulle, joka on tänä vuonna alkamassa mm. Hämeenlinnan ja Lahden seutukunnilla. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

29.3.2020

Uusimmat