Lounais-Häme

Timo Soinin sairausloma hämmentää – Voisiko ministerin terveydentila olla julkista tietoa?

Lainsäädäntö ei määrää valtioneuvoston jäsentä paljastamaan terveydentilaansa tai sairauslomansa syytä, mutta poliitikolle siitä voisi olla etua. Nyt olettamuksille ja arvailuille ulkoministerin terveydestä jää tilaa.

Näin toteaa Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, professori

Markku Jokisipilä

Turun yliopistosta.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) jatkoa saanut sairausloma ja lentokielto herättävät kysymyksiä sekä kansalaisissa että mediassa.

– Yleispäteviä ohjeita terveydestä tiedottamiseen ei ole. Toisaalta yleinen julkinen etumme on tietää, missä kunnossa johtavat poliitikkomme ovat, mutta myös työlainsäädäntö ja yksityisyyden suoja ovat painava normi. Terveydentila ei kuulu muille kuin henkilölle itselleen ja hänen lääkärilleen, Jokisipilä lisää.

Oman lukunsa avoimuuteen tuo ulkoministerin salkun paino.

– Tiedot voivat vaikuttaa myös kansalliseen turvallisuuteen. Peli on viime vuosina muuttunut, ja ehkä nyt on syytä olla varovaisempia. Elämme hybridivaikuttamisen todellisuudessa, jossa terveystiedoista voi tulla ase. Mahdollista olisi esimerkiksi vaikutuskampanja, jossa suomalaiseen sairastavaan ministeriin yhdistettäisiin Putinin tiikeripaini, Jokisipilä huomauttaa.

Jokisipilä: Soinin julkisuuslinja aivan päinvastainen kuin edeltäjänsä

Soinin viranhoito on Jokisipilän havaintojen mukaan päätynyt luupin alle. Soinin valitsema julkisuuslinja on aivan päinvastainen kuin edeltäjänsä Alexander Stubbin.

Jokisipilä uskoo, että avoimuusero edeltäjään sekä Soinin poliittinen tausta vetävät huomiota puoleensa.

– Hänen terveydentilansa on noussut enemmän esiin, koska ulkoministerin viranhoitoon kuuluu paljon matkustelua. Viime eduskuntavaalien alla Soini väisteli puheenjohtajatentissä kysymyksiä terveydentilansa kestävyydestä. Hän totesi silloin olevan tärkeämpää, että pää kestää.

Sairaudesta tai sen laadusta kertominen on Jokisipilän mukaan ministerin henkilökohtainen ratkaisu, jota ei voi yleisö tai media vaatia.

– Soinilla on mahdollisuus valaista asiaa, jos hän haluaisi, mutta hän ei ole osoittanut aloitteellisuutta.

Median ja kansalaisten kiinnostus menee nyt entistä enemmän poliitikkojen iholle.

– Suojavyöhyke on kaventunut tai jopa kadonnut. Siitä kertoo esimerkiksi tuo puheenjohtajatentti viime vaalien alta.

Poliitikkojen menettelytavat vaihtelevat

Politiikkojen suhtautuminen sairaudesta kertomiseen vaihtelee: Esimerkiksi elinkeinoministeri Olli Rehnin pienestä kirurgisesta rutiinioperaatiosta kerrottiin elokuussa julkisuuteen muutamalla sanalla. Keskustan puheenjohtajana Juha Sipilä kertoi vuonna 2013 keuhkoveritulpan uusiutumisesta ja sairauslomasta seikkaperäisesti blogissaan.

Syksyllä 2013 seurattiin ministeri Merja Kyllösen kuumeilua ja vajaata vuotta aiemmin uutisoitiin ministeri Krista Kiurun umpilisäkeleikkauksesta.

Ulkoministeri Timo Soinin sairausloma ja siihen liittyvä lentokielto jatkuvat 11.12. asti. Soinin sairausloman piti päättyä alun perin maanantaina. Hän hoitaa virkatehtäviään sairausloman aikana kuitenkin osittain ja vastaanottaa esimerkiksi perjantaina Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault’n, joka vierailee Suomessa.

Soini jätti sairausloman ja siihen liittyvän lentokiellon takia väliin tiistaina ja keskiviikkona Brysselissä järjestetyn Naton ulkoministerikokouksen. Valtiosihteeri Peter Stenlund osallistuu Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ministerikokoukseen 8.-9. joulukuuta Saksassa.

Itsenäisyyspäivänä Soini vieraili Linnan juhlissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic