Lounais-Häme

Ting kerää itsenäiset ihmiset yhteen

Oivallus. Aitous. Rehellisyys. Yhteisö. Yhteys. Huolenpito. Anarkia. Konsensus. Hyväksyminen. Prosessi. Perhe. Ykseys & rauha & rakkaus.

Tingin aamupiirissä istuneet ihmiset kirjasivat nämä sanat yhteisönsä arvoiksi Eräkeskuksessa Tammelassa. Ting on itsenäisten yksilöiden yhteisö.

Keskiviikkona väellä oli takana yli kaksi viikkoa yhdessäoloa pohjoismaisella perheleirillä, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Osa Tingiin osallistujista oli jo mennyt ja osa vasta tullut. Parhaimmillaan väkeä oli yhdessä yli 200. Ikähaitari ulottuu vauvasta vaariin, ja mukana on perheellisiä, pariskuntia ja yksineläjiä.

Ting on oikeastaan pop up -yhteisö.

-Se on Tingin idea. Erilaisia ihmisiä tulee ja menee ja on yhdessä. Mukana on ihmisiä, jotka ovat olleet kokoontumisissa aiemminkin, mutta aina on myös uusia, kertoo tanskalainen Tom, joka on ollut osa perheyhteisöä jo 40 vuoden ajan.

Tapaamisten yhteinen kieli oli aluksi skandinaviska, mutta ajan kuluessa leirikieleksi valikoitui lopulta englanti tai oikeastaan tinglish, joka kuulostaa kovasti englannilta.

-Se on kohteliaampaa ja tasavertaisempaa suomalaisille ja muualta tuleville. Mukana on nyt väkeä myös esimerkiksi Aasiasta, eri puolilta Eurooppaa, Lähi-idästä ja Etelä-Amerikasta, Tom lisää.

 

Osallistujia yhdistää yhteinen kunnioittava unelma harmonisesta ja keskustelevasta yhdessäolosta, luonnonmukaisesta elämäntavasta ja kasvisruoasta.

Harmoniaa tuovat myös jooga, mietiskely ja musiikki. Ruotsalainen Krister on musiikin ja leirin yhdistelmän lumoissa.

-Olen mukana ensimmäistä kertaa. On hienoa, että täällä kuuluu koko ajan musiikkia, ja voin liittyä mukaan soittamaan, muusikkotaustainen Krister iloitsee.

Hän kuuli leiristä tuttavaltaan.

-Minulla ei ensin ollut mahdollisuutta ja rahaa lähteä Suomeen, mutta pian olikin. Ting järjestyi, hän lisää.

 

Ting tai Nordisk Tingmøde tai Nordic Ting Meeting ja sen ihmiset eivät pidä melua itsestään eivätkä tiedota tekemisestään. Esimerkiksi tieto tapaamista kulkee ihmiseltä toiselle. Ketään ei ole kutsuttu leirille, mutta kaikki ovat tervetulleita.

Näin Ting luonnehtii itseään eräällä nettisivustolla: ”Meillä ei ole mitään salattavaa, mutta emme mainosta emmekä kerro aikaa tai paikkaa. Jos tarvitset Tingiä, se tulee luoksesi, kun kyselet.”

Samalta sivustolta löytyy esimerkiksi lyhyt Ting-sanasto.

Osanottajat keskustelivat aikansa saako Forssan Lehti tulla leirivierailulle. Hyväksyntä löytyi, mutta kuviin ryhmä ei halunnut. Tomin ja Kristerin lisäksi haastateltaviksi suostuivat suomalaiset Milka ja Jussi.

-Kunnioitamme ihmisten yksityisyyttä. Yhdessäoloa voidaan niin halutessa tallentaa vaikka piirtämällä, he kertovat.

 

Koolla oleva laaja perhepiiri vastaa yhdessä esimerkiksi ruoan valmistuksesta ja leirin kustannuksista.

-Muutama ihminen järjestää ja tarjoilee ruoan, joka maksetaan yhdessä laittamalla hattu kiertämään. Samalla tavalla kerätään vuokrarahat, Jussi kertoo.

Leirillä on yhteisesti sovittuja sääntöjä, mutta ei johto-organisaatiota.

-Jotenkin kaikki aina vain tulee tehtyä. Esimerkiksi ryhmä vastaa itse majoitustilan loppusiivouksesta. Väkeä jää aina tarpeeksi niille viimeisillekin päiville, Tom lisää.

Tämänvuotinen talvitapaaminen päättyy ensi sunnuntaina. Kesäksi on luvassa uusi tapaaminen. Se järjestetään niin ikään Suomessa.

Ensi vuonna tapaamisten paikkana on Tanska ja sen jälkeen tulee Ruotsin ja Norjan vuoro.

 

Ting sanana viittaa pohjoismaiseen tuhatvuotiseen käräjäperinteeseen, mutta yhteistä sillä ja nykytoiminnalla ei oikeastaan ole kuin kokoontuminen ja yhdessä viihtyminen.

Ting kokoontuu kahdesti päivässä piiriin isoon piiriin ruokailemaan yhdessä. Toisinaan piirissä kiertää puhekeppi, joka antaa kullekin vuorollaan puheenvuoron. Piirissä kuunnellaan ja keskustellaan tasavertaisina.

Iso piiri ei tee päätöksiä, vaan niistä keskustellaan pienemmissä kokoonpanoissa.

Toiminnan juuret ovat 1970-luvun rauhan ja vapauden aatteissa sekä yhteisöaktivismissa eri puolilla Eurooppaa.

 

Eräkeskuksen Hannu Tapani toivotti ryhmän tervetulleeksi, sillä oleskelu osui vuoden hiljaisimpaan aikaan. Ensi viikosta lähtien toiminta käynnistyy jälleen.

-Tiistaina aukeavat normaalit palvelut yksityisvarauksen päättymisen jälkeen, Tapani kertoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic