Lounais-Häme

Tipattomat ja alkoholittomat kuukaudet suosiossa myös maailmalla – Virossa Septembris ei joo -kampanja

Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia.
Monissa maissa vietetään kuukautta, jolloin kieltäydytään alkoholista. Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo
Monissa maissa vietetään kuukautta, jolloin kieltäydytään alkoholista. Kuvituskuva. Kuva: Juhani Salo

Englannissa ja Australiassa Tipatonta vietetään tammikuussa nimellä Dry January, ”kuiva tammikuu”. Tanskassa tempaus tunnetaan nimellä Hvid Januar. Monissa maissa alkoholitonta kuukautta vietetään eri aikaan: Unkarissa marraskuussa Sober November -nimellä, Virossa syyskuussa Septembris ei joo -kampanjana. Septembris ei joo on vapaasti suomennettuna ”Syyskuussa ei juoda”.

Alankomaissa kampanjoidaan korkin kiinni laittamisen puolesta maaliskuusta alkaen 40 päivän ajaksi, ja myös Sloveniassa kehotetaan 40 päivän alkoholipaastoon ennen pääsiäistä.

– Usein alkoholittomien kuukausien kampanjat ovat kansalaisten itsensä aloittamia. Esimerkiksi Viron Septembris ei joo -kampanja on saanut alkunsa 2000-luvun alussa yliopiston nuorten keskuudessa, sanoo NordAN-järjestön (Nordic Alcohol and Drug Policy Network) toimitusjohtaja Lauri Beekmann.

Dry January on laajalti tunnettu

Beekmann jatkaa, että alkoholittomuuskampanjat ovat monelle keino säästää rahaa sekä miettiä omaa alkoholinkulutusta ja alkoholin terveysvaikutuksia. Joissakin maissa kampanjoiden yhteydessä kerätään samalla rahaa hyväntekeväisyyteen.

– Englanninkielellä nimetyt kampanjat leviävät myös muihin maihin helpommin. Esimerkiksi Dry January on laajalti tunnettu kampanja, Beekmann sanoo.

Suomessa vietettävä Tipaton tammikuu on tiettävästi saanut alkunsa jo vuonna 1942, jolloin Propaganda-Aseveljet -järjestö järjesti Tipattoman kampanjan. Tipattomasta onkin muodostunut perinne, jonka suosio on kestänyt vuosikymmeniä.

Lue myös: Tipaton tammikuu jatkuu helposti helmikuulle – tänä vuonna teemana ”Tarvinko mä tän?” eli tissuttelu

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic