Lounais-Häme

Tippuritartuntoja todettiin ennätysmäärä

Helsinki
07.09.2018, 07:41

Kotimaa

Suomessa todettiin viime vuonna ennätysmäärä tippuritartuntoja. Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista.
Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna lähes 600. Tämä on 181 enemmän kuin edellisvuonna.
Todettujen tapausten määrän kasvuun on THL:n mukaan useita syitä. Esimerkiksi nykyisin käytössä oleva yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista. Samalla testillä voidaan todeta sekä tippuri- että klamydiatartunta.
Myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet, mutta viime vuonna niiden kasvutahti hidastui, todetaan Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportissa.
Influenssakausi alkoi viime syksynä normaalia aikaisemmin

Lisäksi esimerkiksi likaisesta vedestä johtuvat suolistoinfektiot lisääntyivät selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. Alkueläimen aiheuttamia kryptosporidioosi-tartuntoja todettiin 250, mikä on yli kymmenkertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna, raportissa todetaan. Tartunnan yleisin oire on vesiripuli.
Tartunnat lisääntyivät erityisesti Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.
THL kertoo lisäksi muun muassa, että influenssakausi alkoi viime syksynä normaalia aikaisemmin ja alkoi poikkeuksellisesti B-viruksella. Tyypillisesti kauden alkuvaiheessa todetaan enemmän A-tyypin influenssaviruksia.
Puolestaan talven 2016-2017 huippu sijoittui normaaliin tapaan vuodenvaihteeseen, jolloin valtavirukseksi nousivat influenssa A -alatyypin virukset.
Hengitystieinfektioiden määrä pysyi THL:n mukaan tavanomaisessa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti