Lounais-Häme

Tiukun tarina vie seikkailuun Jokioisilla – lastennäytelmässä sekä huumoria että vakavuutta

Tiuku (Tuike Oja) on pieni leppäkerttutyttö, joka on kyllästynyt olemaan pieni. Se haluaa kokea isojen lasten seikkailuja ja karkaa kotoa. Matkalla Tiuku tapaa Kuun (Kalle Tulander), joka on tullut maahan etsimään jotain kadottamaansa.

Yhdessä he lähtevät hurjaan seikkailuun, jossa he tapaavat muita metsän eläimiä ja itse metsän kuninkaan. Löytääkö Kuu etsimänsä? Haihtuuko Tiukun murhe pois?

Kesäteatterinäytelmä Tiukun murhe sai alkunsa kolme vuotta sitten Oriveden Opistossa, jossa Elisa Nieminen kävi lapsille ja nuorille kirjoittamisen kurssia. Tehtävänä oli kirjoittaa satu ja syntyi tarina kuusta ja leppäkertusta.

-Tarina rupesi kurssin jälkeen kasvamaan, kun aloin tehdä siitä näytelmäversiota. Siihen alkoi putkahdella muita hahmoja ja syntyi lastennäytelmä, joka on nyt tässä.

Niemisen mukaan näytelmä sopii kaiken ikäisille jo yksivuotiaista eteenpäin. Aikuisillekin on siinä omaa huumoria ja tarinassa on mukana tunteita laidasta laitaan.

-Näytelmä on tosi hauska, mutta siitä löytyy vakavuuttakin. Vaikeampiakin aiheita on käsitelty, mutta niin, että lapsi ymmärtää ne.

Näytelmässä ei ole väliaikaa ja sen kesto on noin tunti. Mukana on myös lauluja, jotka on tehnyt ja harjoituttanut Elli Lukander.

 

Yksi näytelmän vakavammista teemoista on yksinäisyys. Reetta Airaksinen esittää Kettu Repoa, joka on hänestä kiinnostava hahmo.

-Hän kiusaa ja on ilkeä kaikille. Se johtuu siitä, että hän on tosi yksinäinen ja haluaisi olla kaikkien kaveri, mutta luulee, että kaikki kiusaavat häntä. Niin ei kuitenkaan ole.

-Rooli on hyvin haastava, mutta mielenkiintoinen siinä, että pystyy välittämään hahmon tunnetilamuutoksen lapsille. Minusta siinä tulee varsinkin hyvin esiin se, mitä kiusaamistapauksissa yleensä: kiusaaja kiusaa, koska hänellä itsellään on paha olla.

 

Nieminen on kirjoittanut yhteensä kolme lastennäytelmää. Tiukun murhe on niistä ensimmäinen, joka näkee ensi-iltansa.

-Rupesimme Forssan Teatterissa muutaman näyttelijän kanssa puhumaan, että tällä seudulla ei ole mitään lastenteatteriryhmää. Mietimme, että mitä jos pistäisimme oman teatterin pystyyn ja ryhtyisimme tekemään lapsille suunnattuja juttuja.

Valmis käsikirjoitus oli ”Tiukun” muodossa jo olemassa ja siitä juontaa myös teatteriryhmän nimi: Teatteri Tiuku.

Pian Nieminen jää virkavapaalle lastenhoitajan ammatistaan. Silloin hän aikoo keskittyä kirjoittamaan lastenkirjoja, kuten Lotta Torvinen -sarjaansa, josta on ilmestynyt jo kaksi kirjaa ja näytelmäsovitus. Näytelmän ohjaaminen oli Niemiselle täysin uusi kokemus.

-Astun näytelmän kanssa ihan uusiin saappaisiin. Olen Forssan Teatterissa näytellyt melkein 20 vuotta, mutta en ole tosiaan ohjannut aikaisemmin. Totesimme, että minulla on ollut tietynlainen näkemys, kun olen tämän tekstin itse kirjoittanut, joten ehkä se on luonnollista, että ohjaankin tämän näytelmän.

-Olen oppinut paljon uutta ja erilaista. Olen tottunut siihen, että olen vain tehnyt oman roolin, mutta kun on oma teatteri pystyssä, niin kaikki lipunmyynnistä ja markkinoinnista lähtien pitää hoitaa itse. FL

Teatteri Tiuku esittää näytelmää Tiukun murhe Elonkierron makasiinissa Jokioisilla 9.6.–19.6.

Uusimmat

Fingerpori

comic