Lounais-Häme

Laura Mononen hakee Toblachin-leiriltä vauhtia Seefeldin MM-laduille

Laura Monosen kuntokäyrällä on tällä kaudella oikea suunta. Hämeenlinnan Hiihtoseuran edustajalla on riittänyt kilpailtavaa.
Laura Mononen väläytteli vauhtiaan tammikuussa Otepäässä käydyssä maailmancupin kisassa. Kuva: imago sport

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Monosta, 34, ei nähdä viikonvaihteessa Salpausselän kisoissa Lahdessa. Seeleldin MM-kisoihin valmistautuva urheilija ei kuitenkaan huilaa, vaan virittelee itseään talven kovimpaan koitokseen leireilemällä Toblachissa Italiassa.

– Päätin jättää Lahden maailmancupin pois kisakalenteristani jo hyvissä ajoin, jolloin suunnittelimme MM-talvea. Kisoja on ollut nimittäin ihan riittämiin, ja nyt aika saada alle kunnon jakso ”perustekemistä”. Toblachissa harjoitellaan lisäksi suunnilleen samoissa korkeuksissa kuin Seefeldissäkin (reilu tuhat metriä), eli leiri on hyvää totuttelua myös MM-oloihin, Mononen tuumaa.

MM-kisat käynnistyvät Itävallan Seefeldissä helmikuun 20. päivänä. Monoselle olisi tarjolla vielä maailmancupin starttejakin ennen MM-kisoja.

– Cognessa Italiassa kilpaillaan edellisenä viikonvaihteena, mutta tuskin lähden sinne. Kisaan olisi kai pitänyt jo ilmoittautuakin, ja matkaakin kisapaikalle on 500 kilometriä. Se olisi aika rankka reissu autokyydillä, Mononen arvelee.

 

Forssan Lehti tavoitti Monosen puhelimeen torstaina Münchenin lentokentältä matkalla Italiaan. Hyväntuulinen urheilija uskoo vauhtinsa vielä paranevan ennen MM-kisoja.

– Tänä talvena kuntokäyrä on menossa ihan oikeaan suuntaan. Alkukausi oli nihkeä, mutta koko ajan menoni on parantunut. Viime talvena valmistautuessani Pyeongchangin olympialaisiin oli taas alkukausi parempi, mutta loppua kohden homma meni tuskaisemmaksi.

– Mitään suurempia muutoksia emme ole kuitenkaan tehneet harjoitusohjelmiin. Kisakaudella se ei edes onnistuisi, sillä startteja on niin paljon, Mononen pohtii.

 

Maajoukkuehiihtäjille kauden tärkeimpiä koitoksia ovat maailmancupin kisat. Niissä pääsee vertailemaan vauhtiaan kovimpiin kilpakumppaneihin.

– Ei kotimaan kisojakaan pidä kuitenkaan aliarvioida. Imatran SM-kisoissakin pääsin tunnustelemaan menoani ihan kunnon kyydissä. Pystyin nousujohteiseen suoritukseen, ja varsinkin sunnuntai oli jo varsin hyvää hiihtoa. Vapaan sprintin SM-hopealle ylsin teknisestikin hyvällä hiihdolla, Mononen muistelee.

Maailmancupissa Mononen pitää alkukauden parhaina saavutuksiaan vuodenvaihteen Tour de Skin kisaa ja heti perään kahden viikon kuluttua lykittyä Otepään kisaa. Tourilla hän oli kokonaistuloksissa yhdestoista ja venyi hyvin varsinkin kiertueen lopussa. Viron Otepäässä kympin perinteisen matkalla heltisi kahdestoista sija.

– Tourista jäi tänä vuonna ihan hyvä maku viime vuoden keskeyttämisen jälkeen. Tyytyväinen en kuitenkaan vielä missään nimessä ole menooni, lisää vauhtia pitää MM-kisoihin mennessä löytyä, Mononen sanoo.

 

Mononen valmistautuu uransa kolmansiin MM-kisoihin. Falunin MM-kisoissa vuonna 2015 hän oli mukana ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan ja ylsi vapaan kympin matkalla 34:nneksi.

Kaksi vuotta sitten Lahdessa hän sai kaulaansa viestin pronssimitalin. Henkilökohtaisillakin matkoilla espoolainen napsi hyviä sijoituksia (yhdistelmäkisassa 13:s, 10 km:n perinteisellä 14:s ja 30 km:n vapaan yhteislähdössä 18:s).

Seefeldin MM-kisojen tavoitteistaan Mononen ei vielä ennen Toblachin-leiriään halunnut keskustella.

– Nyt pitää vain keskittyä huolellisesti kisoihin valmistautumiseen ja ennen kaikkea pysyä terveenä. Viestijoukkueen kokoonpanoakaan on turha vielä pohtia, sillä sehän päätetään vasta kisojen aikana, kun nähdään missä kunnossa kukin hiihtäjä on, Mononen muistuttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic