Lounais-Häme

Toimiiko televisiosi vielä vuonna 2020? – Muutos DVB-T2-lähetystekniikkaan vaikuttaa antenniverkon televisioihin

Tuleva lähetystekniikan muutos asettaa televisioiden tekniikalle uusia vaatimuksia.
Gigantissa myytävistä televisioista löytyy T2-viritin, esitteli Joni Aaltio Hämeenlinnan myymälässä. Kuva: Esko Tuovinen

Suomen televisiolähetykset siirtyvät lähivuosina uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Muutoksen myötä antenniverkon piirissä olevien kotitalouksien televisiot lakkaavat toimimasta, jos niitä ei ole varustettu T2-virittimellä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin arvion mukaan antenniverkossa on noin 400 000 taloutta, joita puuttuu uuden tekniikan mukainen televisio.

 

Uusi lähetystekniikka mahdollistaa HD- eli teräväpiirtolähetyksien katselemisen kaikissa suomalaisissa kotitalouksissa. Tähän asti HD-lähetykset ovat olleet saatavilla vain kaapelitalouksiin.

– Katsojalle muutos näyttäytyy huomattavasti parempana kuvanlaatuna, projektipäällikkö Tiina Aaltonen Traficomista kertoo.

Muutoksen tarkka päivämäärä ei ole vielä tiedossa.

Alun perin siirtymän piti tapahtua 30. maaliskuuta vuonna 2020, mutta televisioyhtiöt ovat sopineet sen viivästyksestä. Ainakin osalle tv-kanavista on suunniteltu siirtymävaihetta, jolloin sekä vanhan että uuden tekniikan mukaisia lähetyksiä lähetetään rinnakkain.

 

Kaikissa Suomessa myynnissä olevissa uusissa televisioissa on hyvin todennäköisesti T2-viritin. Jos televisio on kuitenkin jo useamman vuoden vanha, kannattaa sen valmius muutokseen tarkistaa.

– Toivomme, että ihmiset varautuisivat uuteen lähetystekniikkaan hyvissä ajoin. Kaupat eivät välttämättä pysty tarjoamaan juuri itselle sopivinta televisiota, jos päivittämisen jättää viime tinkaan, Aaltonen muistuttaa.

Samaa toteaa myös tuoteryhmävastaava Noel Kaiponen Hämeenlinnan Gigantista.

Hän muistelee viimeisintä, vuonna 2017 tapahtunutta muutosta lähetystekniikassa. Tuolloin antenniverkon maksukanavat siirtyivät DVB-T2-lähetystekniikkaan.

– Suurin myyntipiikki tulee yleensä silloin, kun muutoksen päivämäärä ilmoitetaan. Silloin suosituimmat mallit on viety käsistä.

 

Kaiponen kertoo, että T2-virittimistä kysellään heiltä paljon. Monia mietityttää kodin television lisäksi esimerkiksi mökillä tai työpaikalla olevan television kohtalo.

– Asiantuntevissa myymälöissä osataan kyllä vastata kysymyksiin aiheesta, Kaiponen sanoo.

Traficomin arvioi, että esimerkiksi suurin osa suomalaisilla mökeillä olevista televisioista olisi tekniikaltaan muutoksen suhteen vanhentuneita.

Television valmius lähetystekniikan muutokseen riippuu paljon sen mallista.

Uusimmista myynnissä olevista malleista käytännössä kaikkien pitäisi toimia myös muutoksen jälkeen. Kuvaputkitelevisiot sen sijaan todennäköisesti eivät toimi.

– Antenniverkossa olevan television tilanteen voi tarkistaa menemällä kanavapaikalle 21 tai 22. Jos kanava ei näy, televisio ei toimi, Kaiponen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic