Lounais-Häme

Toimintaelokuvaan on turha yrittää vuokrata Hornetia – Puolustusvoimat antaa kalustoaan ja apuaan elokuviin harkiten

Puolustusvoimat antaa tilojaan ja kalustoaan elokuviin harkiten. Elokuvan sisältö vaikuttaa tuen saamiseen.
Vuonna 2004 Hätilän ampumakentällä savusivat aidot ja vanhat, Panssarimuseolta lainatut panssarivaunut. Alueella kuvattiin dokumenttielokuvaa Laatokan Karjalan panssaritaisteluista.

Viime vuonna panssariprikaatin Leopard-panssarivaunut murskasivat soittimia videopelimusiikkia soittavan Game Music Collective -orkesterin musiikkivideolla.

Aivan kenelle tahansa puolustusvoimat ei kuitenkaan anna tilojaan, kalustoaan ja henkilöstöään.

Elokuvien on palveltava puolustusvoimien tarkoituksia

Pääesikunnan viestintäosaston mukaan puolustusvoimilta pyydetään usein tukea erilaisiin tv- ja elokuvatuotantoihin. Niihin osallistuminen ratkaistaan tapauskohtaisesti ja harkinnassa painaa erityisesti elokuvan sisältö.

– Tukea annetaan siinä tapauksessa, että tuotanto palvelee yleistä maanpuolustusta maanpuolustustahdon tai -taidon näkökulmasta, kapteeni Tommi Kangasmaa kertoo sähköpostitse.

Tukea voidaan antaa myös, jos tuotanto kunnioittaa Suomen puolustajia ja veteraaneja.

Sen sijaan ”yksipuolista keskustelua” herättämään pyrkiville tuotannoille ei tukea heru. Esimerkiksi yleiseen asevelvollisuuteen kielteisesti suhtautuvan elokuvan tarina ja tarkoitusperät joutuisivat tarkasteluun.

Tuen perusteet arvioidaan aina pääesikunnan viestintäosastolla ja tarvittaessa puolustusvoimien johto päättää tuesta.

Ohjaaja Åke Lindman kuvasi Tali-Ihantala 1944 -sotaelokuvaa Parolannummen sotilasalueella kesällä 2006. Sotilaista esittivät tuolloin näyttelijät ja vapaaehtoiset. Kuva: terho aalto
Ohjaaja Åke Lindman kuvasi Tali-Ihantala 1944 -sotaelokuvaa Parolannummen sotilasalueella kesällä 2006. Sotilaista esittivät tuolloin näyttelijät ja vapaaehtoiset. Kuva: terho aalto

Sotaelokuvat, tv-sarjat ja lastenelokuvat saivat tukea

Viime vuosina puolustusvoimat on antanut tukea monin eri perustein.

Tuntematon sotilas (2017) sai tukea, koska se kunnioitti historiaa. Ylen Naissotilaat -sarja (2017) sai tukea maanpuolustustahdon nostattamisen takia ja Ina <3 Suomi -sarjan (2019) kybersodankäynnistä kertova jakso sai tukea, sillä puolustusvoimat pystyi esittelemään siinä omaa toimintaansa.

Pienimuotoista tukea on annettu myös lastenelokuviin. Esimerkiksi Pelikaanimies-elokuvaa (2004) kuvattiin Santahaminan sotilassaarella.

Sotaelokuvat ovat luontevin yhteistyön alue. Esimerkiksi Tali-Ihantala 1944 -elokuvaa kuvattiin Parolannummella puolustusvoimien mailla kesällä 2006 ja Taistelu Laatokan Karjalassa -dokumentin panssarikohtaukset kuvattiin Hätilän ampuma-alueella kesällä 2004. Ensimmäistä Tuntematonta sotilastakin (1955) kuvattiin Parolannummella.

Puolustusvoimilla ei ole enää hinnastoa

Rahallista tukea puolustusvoimat ei anna, eikä varusmiehiäkään yleensä käsketä elokuvatehtäviin.

Myös virkatyötä tehdään harvoin, mutta Tuntematon sotilas muodosti tässä poikkeuksen. Siinä kustannuksia aiheutui panssarivaunujen kuljetuksista ja tuotannon suunnittelusta.

Puolustusvoimille elokuvista aiheutuvat kustannukset vaihtelevat Kangasmaan mukaan vuosittain, eikä kalleimpia lentosuorituksia ole tehty elokuviin viime vuosina.

– Puolustusvoimilla oli 2000-luvun alkupuolella listahinnat erilaisten varusteiden ja välineiden vuokraamiselle. Tämä lista ei ole ollut aktiivisessa käytössä vuosikausiin, Kangasmaa sanoo.

Toimintaelokuviin ja komedioihin puolustusvoimat lähtee harvoin mukaan

Useimmiten puolustusvoimat antaa käyttöön ampuma-alueitaan ja kiinteistöjään, jos niiden käyttö ei häiritse koulutusta.

– Poikkeuksellista tukea ovat lentosuoritukset, aseiden lainaaminen henkilökunnan valvonnassa, räjähtävä materiaali, varusteet ja ajoneuvot sekä henkilökunnan työpanos, kapteeni Kangasmaa kertoo.

Tällaista tukea annetaan vain harvoin ja silloin elokuvalla pitää olla hyvin positiivinen vaikutus maanpuolustukselle.

– Poikkeukselliseen tukeen pitäisi olla poikkeukselliset perusteet, Kangasmaa sanoo.

Toimintaelokuvien tekijät saavat usein kieltävän vastauksen, jos puolustusvoimien roolia niissä ei pidetä realistisena. Usein pyydetyistä Hornet-hävittäjien ja NH-90 -helikopterien lentosuorituksista kieltäydytään yleensä.

Myöskin komediaelokuvien tekijät jäävät usein ilman haluamiaan varusmiehiä ja kalustoa, ehkäpä siksi sotilasfarssit eivät ole enää muodissa.

Kuvattuun sisältöön puututaan tarvittaessa

Puolustusvoimat puuttuu kapteeni Tommi Kangasmaan mukaan tuotantojen lopulliseen sisältöön vain harvoin. Esimerkiksi leikkausta on voitu muuttaa, jos aseen käsittelyyn liittyvä turvallisuustoimi on jäänyt pois.

Lisäksi lopputuotteista poistetaan tekniikkaa ja henkilöitä, joita ei haluta näyttää julkisuudessa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic