Lounais-Häme

Toinen portsari sulkisi ravintolat aikaisemmin

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uuden alkoholilain tarkoituksena on ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja.
Uudistuksen periaatteena on muun muassa Alkon vähittäismyyntimonopolin ja nykyisen lupajärjestelmän säilyttäminen sekä nykyisen lainsäädännön tarpeettomien, vanhentuneiden tai kankeiden normien purkaminen.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on kuitenkin sitä mieltä, että ravintola-anniskelu vähenee, jos laki menee läpi sellaisenaan.
Maran mukaan laki tuo ravintoloille ongelmia useista syistä. Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ei pidä siitä, että uuden lain myötä erityisesti pienet pubit joutuvat palkkaamaan kaksi järjestyksenvalvojaa, jos pubi on auki yöllä puoli kahden ja neljän välillä.
– Uusi laki sallisi, että ne saisivat anniskella alkoholia puoli kahden jälkeen yöllä, mutta järjestyksenvalvojavaatimus tekee asian taloudellisesti mahdottomaksi.
Tarkoituksena on vapauttaa ravintoloiden anniskeluaikoja, mutta Lapin mukaan se johtaa ainakin pienten ravintoloiden anniskeluaikojen supistumiseen.
Lapin mukaan vaatimus lisäisi byrokratiaa.
– Lakiuudistuksessa on purettu byrokratiaa, ja se onkin hyvä, mutta toisesta päästä byrokratiaa on lisätty.
Ravintola Kultajyvän yrittäjät Marja Kuru ja Saila Vuolle toivovat, että lain laatijat ottavat järjen käteensä.
Pienelle ravintolalle toisen järjestysmiehen palkkaaminen olisi iso satsaus.
– Olemme toimineet 30 vuotta yhdellä järjestyksenvalvojalla ja hyvin on mennyt, Kuru toteaa.
Jos laki menee läpi, Kultajyvä laittaa ovensa kiinni aiemmin kuin nyt. Ravintola on tosin viikolla auki vain iltakuuteen, mutta perjantaisin ja lauantaisin kolmeen.
– Jos laki menee läpi, emme voi jatkaa anniskelua puoli kahden jälkeen. Yön tunnit ovat kalliita; palkkakulut nousisivat liikaa, Vuolle sanoo.
Yrittäjäkaksikon mukaan ihmiset lähtevät ravintolaan aina vain myöhemmin, ja jos ravintolassa ei anniskella kuin puoli kahteen, ja naapuriravintolassa anniskelu jatkuu neljään, niin on selvää, kumman ravintolan asiakkaat valitsevat.
– Kun liikkeelle lähdetään puolenyön maissa, ravintolaa valitessa ajatellaan, että sehän menee kohta kiinni, ei mennä sinne, Kuru tietää.
Hän muistelee aikoja, jolloin ravintolaan lähdettiin iltakuudelta. Kovin paljon myöhemmin ei enää päässyt sisään jonottamatta.
– Kaikki on muuttunut. Ihmiset ovat pidempään töissä, kaupat ovat myöhempään auki. Elämänrytmi on aivan erilainen kuin ennen, Vuolle jatkaa.
Lakiesityksen mukaan ravintola voisi pitää ovia auki viiteen asti aamulla, vaikka anniskelu loppuisikin jo neljältä.
– Ja olutta voisi myydä iltayhdeksään asti. Emme voi mitenkään kilpailla kauppojen hintojen kanssa, Kuru hymähtää.
– Tuntuu kyllä ihmeelliseltä, jos laki menisi sellaisenaan läpi, yrittäjäkaksikko summaa. FL

Laki on lausuntokierroksella
Esitys uudeksi alkoholilaiksi lähti marraskuun lopulla lausuntokierrokselle.Esitys viimeistellään tammikuussa ja se toimitetaan lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi.Sen jälkeen hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi menee eduskunnan käsittelyyn.Ravintolat voisivat hankkia alkoholijuomien vähittäismyyntiluvan. Myynti tapahtuisi normaalein vähittäismyynnin säännöin.Niin sanotulla ”catering”-ilmoituksella ravintolat saisivat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.Anniskeluaika päättyy nykyisin kello 01.30. Jatkoaikalupa kello 02.30:een tai 03.30:een voidaan hakea aluehallintovirastolta erityisin perustein enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan.Jatkossa anniskeluaika päättyisi kello 01.30, mutta anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään kello neljään.Lupakäsittely siis poistuisi, mutta ravintoloille tulisi vaatimuksia järjestyksen valvonnasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic