Toinen portsari sulkisi ravintolat aikaisemmin

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uuden alkoholilain tarkoituksena on ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja.
Uudistuksen periaatteena on muun muassa Alkon vähittäismyyntimonopolin ja nykyisen lupajärjestelmän säilyttäminen sekä nykyisen lainsäädännön tarpeettomien, vanhentuneiden tai kankeiden normien purkaminen.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on kuitenkin sitä mieltä, että ravintola-anniskelu vähenee, jos laki menee läpi sellaisenaan.
Maran mukaan laki tuo ravintoloille ongelmia useista syistä. Maran toimitusjohtaja Timo Lappi ei pidä siitä, että uuden lain myötä erityisesti pienet pubit joutuvat palkkaamaan kaksi järjestyksenvalvojaa, jos pubi on auki yöllä puoli kahden ja neljän välillä.
– Uusi laki sallisi, että ne saisivat anniskella alkoholia puoli kahden jälkeen yöllä, mutta järjestyksenvalvojavaatimus tekee asian taloudellisesti mahdottomaksi.
Tarkoituksena on vapauttaa ravintoloiden anniskeluaikoja, mutta Lapin mukaan se johtaa ainakin pienten ravintoloiden anniskeluaikojen supistumiseen.
Lapin mukaan vaatimus lisäisi byrokratiaa.
– Lakiuudistuksessa on purettu byrokratiaa, ja se onkin hyvä, mutta toisesta päästä byrokratiaa on lisätty.
Ravintola Kultajyvän yrittäjät Marja Kuru ja Saila Vuolle toivovat, että lain laatijat ottavat järjen käteensä.
Pienelle ravintolalle toisen järjestysmiehen palkkaaminen olisi iso satsaus.
– Olemme toimineet 30 vuotta yhdellä järjestyksenvalvojalla ja hyvin on mennyt, Kuru toteaa.
Jos laki menee läpi, Kultajyvä laittaa ovensa kiinni aiemmin kuin nyt. Ravintola on tosin viikolla auki vain iltakuuteen, mutta perjantaisin ja lauantaisin kolmeen.
– Jos laki menee läpi, emme voi jatkaa anniskelua puoli kahden jälkeen. Yön tunnit ovat kalliita; palkkakulut nousisivat liikaa, Vuolle sanoo.
Yrittäjäkaksikon mukaan ihmiset lähtevät ravintolaan aina vain myöhemmin, ja jos ravintolassa ei anniskella kuin puoli kahteen, ja naapuriravintolassa anniskelu jatkuu neljään, niin on selvää, kumman ravintolan asiakkaat valitsevat.
– Kun liikkeelle lähdetään puolenyön maissa, ravintolaa valitessa ajatellaan, että sehän menee kohta kiinni, ei mennä sinne, Kuru tietää.
Hän muistelee aikoja, jolloin ravintolaan lähdettiin iltakuudelta. Kovin paljon myöhemmin ei enää päässyt sisään jonottamatta.
– Kaikki on muuttunut. Ihmiset ovat pidempään töissä, kaupat ovat myöhempään auki. Elämänrytmi on aivan erilainen kuin ennen, Vuolle jatkaa.
Lakiesityksen mukaan ravintola voisi pitää ovia auki viiteen asti aamulla, vaikka anniskelu loppuisikin jo neljältä.
– Ja olutta voisi myydä iltayhdeksään asti. Emme voi mitenkään kilpailla kauppojen hintojen kanssa, Kuru hymähtää.
– Tuntuu kyllä ihmeelliseltä, jos laki menisi sellaisenaan läpi, yrittäjäkaksikko summaa. FL