Lounais-Häme

Toinen tuntematon -näytelmä saa live-yleisön Urjalassa – Kirjan juhlassa pohdintaa maailmasta, mielestä ja Linnasta

Pandemian ravistelema maailmantilanne antoi uudenlaista perspektiiviä kotirintaman tunteisiin.
Kirja juhlassa kuullaan puheenvuoroja maailmasta, mielialasta ja Väinö Linnasta ennen Toinen tuntematon -näytelmää. Kuva on Pentinkulman päiviltä vuodelta 2018. Kuva: Tapio Tuomela
Kirja juhlassa kuullaan puheenvuoroja maailmasta, mielialasta ja Väinö Linnasta. Illan huipentaa Toinen tuntematon -näytelmä. Kuva on Pentinkulman päiviltä vuodelta 2018. Kuva: Tapio Tuomela

Pentinkulman päivillä juhlitaan tänä vuonna Väinö Linnaa, jonka syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta.

Kolmipäiväisessä tapahtumassa lauantaina 1.8. ohjelmassa ovat kirjan juhlat Urjalan yhtenäiskoulussa. Juhlassa kuullaan valtiovallan tervehdys, puheenvuoroja maailmasta, mielialasta ja Väinö Linnasta sekä maistellaan Linnan nimikkoleivosta. Ilta huipentuu Toinen tuntematon -näytelmän live-ensi-iltaan.

Ensimmäisessä puheenvuorossa kuullaan Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professoria ja Väinö Linnan tuotantoa tutkinutta Jyrki Nummea, joka kertoo Linnan kasvutarinaa kansalliskirjailijaksi.

Seuraavaksi kirjailija ja taidehistorioitsija Anna Kortelainen avaa kotirintaman ajatuksia talvi- ja jatkosodan ajalta. Kortelainen on Mieliala-tutkimushankkeessaan tutkinut sodan aikana suoritetun mielialatiedustelun tuloksia.

Viimeiseksi ääneen pääsee Pentinkulman ja Linnan ystävä ja pitkäaikainen Pentinkulman päivien kävijä, kirjailija ja kirjoittajakouluttaja Taija Tuominen. Hän kertoo autofiktiivisistä teoksistaan Tiikerihai ja Kuningaskobra, joissa lapsuuden raskaat muistot kohdataan rohkeasti.

Tuntemattoman naishahmot estradille

Illan päättävä Toinen tuntematon -näytelmä pohjautuu vuonna 2017 julkaistuun novelliantologiaan, jossa ääneen pääsevät Linnan Tuntemattomassa sotilaassa mainitut naishahmot. Yli 20 tunnettua nykykirjailijaa kertoo näiden naisten tarinat ja sen, millaisena sota naisnäkökulmasta näyttäytyi.

Nyt Pentinkulman päivillä päästään näkemään teoksen tarinoihin perustuva samanniminen näytelmä, joka on syntynyt Pentinkulman päivien, Väinö Linnan seuran ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotantona. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut dramaturgi Satu Rasila ja rooleissa nähdään näyttelijät Kirsi Tarvainen ja Pihla Maalismaa.

Näytelmän harjoitteleminen keväällä poikkeustilan aikaan herätti uusia ajatuksia.

– Koronan tuoma epävarmuus ei toki ole millään tavoin verrattavissa sodan aiheuttamaan epävarmuuteen, mutta saimme pandemian ravistelemasta maailmantilanteesta uudenlaista perspektiiviä kotirintaman tunteisiin. Erityisesti repliikki ”kai tämä sota joskus loppuu” tuntui meistä toiveena pakahduttavan samaistuttavalta. Emmekä osaa edes kuvitella, millaisin tuntein ja ajatuksin jatkosodan keskellä äidit, vaimot, tyttäret ja sisaret suunnittelivat sodan jälkeistä tulevaisuuttaan, dramaturgi Rasila kertoo tiedotteessa.

Näytelmä on kertaalleen jo esitetty verkkolähetyksen muodossa, mutta kirjan juhlassa se saa ensiesityksensä liveyleisön edessä.

– Oli hienoa saada ensi-ilta poikkeusoloista huolimatta, mutta tyhjälle katsomolle esittäminen oli myös haikeaa. Teatteriin kuuluu olennaisesti yleisön läsnäolo. Siksi olemmekin erityisen innoissamme siitä, että pääsemme tuomaan esityksen Urjalaan liveyleisön eteen, Rasila iloitsee.

Kirjan juhlaan myydään lippuja, mutta puheenvuorot myös striimataan, ja ne ovat katsottavissa ilmaiseksi tapahtuman Facebook-sivuilla.

Pentinkulman päiviä vietetään Urjalassa 31.7.–2.8 teemalla Elävä Linna. Koko ohjelma löytyy tapahtuman verkkosivuilta.

Lue myös:  Pentinkulman päivät julkaisi ohjelmansa – Elokuun taitteessa Urjalassa vietetään Linnan juhlia (FL 20.5.2020)

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic