Lounais-Häme

Pari ulosajoa aamulla ja koko aurauskalusto liikkeellä – Sadevaroitukset vaihtuvat pakkasvaroituksiksi

Kaupungin koko lumenaurauskalusto oli käytössä keskiviikkona. Ojakadulla Harri Hakala puhdisti Willellä katualuetta lumesta.

Lounais-Häme välttyi laajoilta sähkökatkoilta ja muilta Toini-pyryn tekosilta. Teillä ei sattunut pahoja liikenneonnettomuuksia, eikä tykkylumi ole aiheuttanut sähkökatkoja tai muuta harmia.

Iltapäivällä meno liikenteessä on jatkunut rauhallisena. Keskiviikkoaamuna tapahtui kaksi ulosajoa valtateillä Forssan seudulla.

Kello 6.30 aikoihin Tammelassa valtatie 10:llä pakettiauto ajautui ojaan hieman Kaukjärven risteyksestä Forssan suuntaan. Autossa oli tapahtumahetkellä vain kuljettaja. Henkilövahingoilta vältyttiin.

Hetkeä myöhemmin hieman ennen kello 7:ää valtatie 2:lla Humppilassa Kyläpelimannin kohdalla henkilöauto suistui tieltä. Myös tästä tapauksesta selvittiin ilman henkilövahinkoja.

Keskiviikkona iltapäivällä ei hätäkeskuksen tietoon tullut yhtäkään ulosajoa Forssan seudulla.

Varovaisuus tarpeen liikenteessä

Tiistaina tuuli kaatoi muutamia puita Forssan seudulla, mutta tuuli tyyntyi keskiviikoksi.

– Muutamia ulosajoja lukuunottamatta tilanne on ollut alueella rauhallinen, eikä tykkylumesta ole ollut erityisemmin haittaa, päivystävä paloesimies Reko Järvinen täsmensi keskiviikkoaamuna.

Pelastuslaitos haluaa muistuttaa ajo-olosuhteista.

– Niin autoilijoiden kuin kevyen liikenteen on syytä huomioida, että tien pinnat ovat liukkaat. Varovaisuus liikenteessä on tarpeen, Järvinen huomauttaa.

Etenkin autoilijoiden on syytä huomioida riittävät turvavälit ja tilanteiden ennakointi liikenteessä.

Teitä aurattiin puhtaaksi Forssan Kuustossa keskiviikkona iltapäivällä. Lunta on Forssassa tullut arviolta 15-20 senttiä, pyryisemmillä paikoilla ehkä jopa 40 senttiä.

Koko aurauskalusto liikenteessä

Forssan kaupungin koko aurauskalusto on ollut liikenteessä koko keskiviikkoaamun. Kunnallistekniikan päällikkö Henri Heikkilä kertoo, että auraaminen aloitettiin kello 3 aamuyöllä. Kaupungin väylien auraaminen jatkuu periaatteessa tauotta kello 16 saakka.

– Työt ovat sujuneet ennakoidusti. Nyt näyttää siltä, että kaikki kaupungin talvikunnossapidon alaiset väylät on ainakin kertaalleen aurattu kello 16 mennessä, Heikkilä arvioi keskiviikkona aamupäivällä.

Heikkilän mukaan lumi pyritään poistamaan kaikilta väyliltä sisääntuloteistä kevyen liikenteen väyliin. Pääväylät pyritään pitämään kunnossa, mutta viimeistään iltapäivällä myös pienemmät asuinkadut saadaan todennäköisesti aurattua.

Heikkilän mukaan kello 16 jälkeenkin kunnallistekniikan kelipäivystys seuraa tilannetta ja tarpeen tullen aurauskalusto lähetetään liikenteeseen. Tällä hetkellä siihen kuuluu 11 erilaista työkonetta.

– Sisääntuloväylien ja kevyen liikenteen väylien osalta hälytysraja on 6 senttiä. Sen verran kun sataa lunta, lähdetään auraamaan.

Heikkilän summittaisen arvion mukaan lunta on tullut alkuviikon aikana keskimääri 15-20 senttiä. Joillakin paikoilla pyry on voinut ryöpyttää 30-40 sentin kinokset.

–  Jos lumentulo lakkaa ja pakkaset kiristyvät, se antaa meille hieman hengähdystaukoa. Silloin voimme tyhjentää väliaikaisia lumivarastoja esimerkiksi keskustan alueella, Heikkilä kertoo.

Heikkilän mukaan kaupungin lumenkaatopaikka Parkkiarossa Tampereentien varressa on jälleen avattu ja se toimii aiempien vuosien tapaan.

Sankimmat sateet ovat väistyneet

Toini-pyryn sankin lumentulo on lakannut, mutta heikentynyt tuuli ja lumisade jatkuvat yhä yöhön asti, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan keskiviikkona iltapäivällä. Lunta kertyi eniten Uudellamaalla, kertoo meteorologi Juha Tuomola.

–  Helsinki-Vantaan lentoasemalla on periaatteessa ollut 33 sentin muutos. Espoon Nuuksiossakin kasvu on ollut 27 senttiä, Tuomola sanoo.

Helsinki-Vantaan lentoaseman mittausasemalla mitattiin aamulla lumen syvyydeksi 58 senttimetriä. Lumi on mittauspaikalla kinostunut, ja käsin mitattaessa hangen paksuus oli kymmenisen senttiä ohuempi.

Meteorologin mukaan virallinen tulos on kuitenkin automaatin antama mittaustulos. Tämä tarkoittaa, että Helsinki-Vantaalla on mitattu Suomen suurin lumen syvyys. Ennen Toini-pyryä syvimmät hanget mitattiin Enontekiössä, jossa lunta oli puoli metriä.

Muualla eteläisessä Suomessa lumimäärät kasvoivat 5–15 senttiä, keskisessä Suomessa hanget eivät välttämättä kohonneet niinkään paljon.

Vielä muutama sentti tuloillaan

Tuomolan mukaan lunta voi vielä tulla muutamia senttejä.

–  Pahinhan tässä on jo takana lumentulon suhteen. Sade ei kuitenkaan lopu vaan muuttuu vain heikommaksi, kunnes pilvi ohenee niin paljon, ettei se enää jaksa sataa.

Myös tuulet ovat heikkenemään päin. Tuomolan mukaan eteläisen Suomen manneralueilla tuulennopeudet ovat 5–7 metriä sekunnissa, keskisessä Suomessa tätäkin heikompia.

Lumentulo hellittää yön aikana, ja huomenna pakkanen kiristyy Toini-pyryn vaikutusalueella Etelä- ja Keski-Suomessa. Huonon ajokelin varoitukset vaihtuvatkin pakkasvaroituksiksi, jotka ovat voimassa lähes koko maassa maan eteläosaa lukuun ottamatta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic