Lounais-Häme Forssan seutu

Toisen asteen koulutuksen yhdistämisellä uusi viritys – Forssan seudulla on kaavailuissa yhdistämisen selvittäminen

Forssan seudulla on kaavailuissa toisen asteen koulutuksen yhdistämisen selvittäminen.
Forssan yhteislyseota on yritetty yhdistää Forssan ammatti-instituutin kanssa aiemminkin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Forssan yhteislyseota on yritetty yhdistää Forssan ammatti-instituutin kanssa aiemminkin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun kunnat ovat puineet seudullisen yhteistyön kehittämisestä, jossa yhtenä osana on mainittu toisen asteen koulutuksen seudullisen yhdistämisen valmistelu ja toteuttaminen. Toisen asteen koulutuksen kokoamisen selvittäminen mainitaan myös Forssan kaupungin talousarviossa.

Forssan seudun seutuneuvosto pohtinee seuraavassa kokoontumisessaan muiden seudun kehityshankkeiden osana toisen asteen koulutuksen yhdistämisaietta.

Yritystä ollut ennenkin

Forssan yhteislyseon ja Forssan ammatti-instituutin yhdistäminen oli esillä jo Forssassa muutama vuosi sitten. Virkamiestyönä valmistui selvitys hallinnon yhdistämisen eduista ja haasteista. Tuolloin ei kuitenkaan ollut valmiutta viedä asiaa eteenpäin.

Varsinkin lukion opettajakunta suhtautui FAI:n ja yhteislyseon yhdistämiseen hyvin kriittisesti.

Forssan kaupungin sivistysjohtaja Jarmo Pynnönen toteaa toisen asteen koulutuksen yhdistämisen edelleen hyvin ajankohtaiseksi hankkeeksi. Uusi päivitetty selvitys olisi tarpeen, koska esimerkiksi ammatillisen koulutuksen rahoituspohja on muuttunut. Selvityksessä olisi Pynnösen mukaan syytä ottaa huomioon seudun elinvoima- ja työvoimanäkökulma.

– Forssan kaupungilla olisi tahtotila ja valmius tällaisen selvityksen tekemiseen.

Selvitys voi tyssätä, jos joku kunta asettuu poikkiteloin.

Koulutuksen ja työvoiman yhteys

Hankkeen tavoitteena on varmistaa vetovoimainen, laadukas, monialainen toisen asteen koulutus Forssan seutukunnalla. Entistä keskeisemmälle sijalle on noussut osaavan työvoiman varmistaminen seudulle. Toisekseen opiskelijoiden ikäluokat pienenevät jatkossa, mikä merkitsee laskevia valtionosuuksia.

– Pelkona on tietysti se, että jos taloudelliset resurssit heikkenevät, joudutaan tekemään sellaisia leikkauksia, jotka kaventavat joitakin koulutusaloja pois, Pynnönen sanoo.

Forssan Yrityskehityksen toimitusjohtaja Riikka Riihimäki tähdentää toisen asteen organisaatiomuutoksessa koulutuksen pitovoiman elintärkeyttä seutukunnalle ja sen yrityselämälle.

Mallia Hämeenlinnasta?

Esimerkkinä toisen asteen koulutuksen organisoinnissa on seudulla pidetty koulutuskuntayhtymä Tavastiaa, jossa on kolme koulutussuuntaa. On ammattiopisto, kansalaisopistotarjonta ja seudun lukiot.

Forssan vapaata sivistystyötä johtava yhteislyseon rehtori Simo Veistola toteaa, että mahdollisessa uudessa koulutuskuntayhtymässä mukana olisi näin Forssan vapaan sivistystyön ohella myös Jokiläänin kansalaisopisto Wahren-opiston lailla.

Veistola arvioi yhteislyseon puolesta, että lukion nykyinen hallinto, jossa on johtokunta ja ylläpitäjänä Forssan kaupunki, toimii hienosti. Muuta ratkaisua hän selvittäisi vasta, jos selvittää pitää. Joka tapauksessa selvitettävää olisi paljon työsuhteista alkaen.

Yhteisestä organisaatiosta voisi Veistolan mukaan löytyä pitkällä aikaa tila- ja muita synergiaetuja, mutta esimerkiksi yhteisten opettajien käyttö peruskoulussa ja lukiossa vaikeutuisi, kun työnantaja olisi eri.

Mitä sanovat kunnat?

Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän yhtymäjohtaja, Forssan ammatti-instituutin rehtori Maaria Silvius toteaa, että selvityksen käynnistäminen on kuntien asia. Koulutuskuntayhtymä toimii omistajakuntien ohjeistuksen mukaisesti.

Toisen asteen yhteisessä organisaatiosta on löydettävissä hyötyjä varsinkin tiukentuvassa kuntataloudessa. Monialaiset toisen asteen koulutusorganisaatiot ovat Suomessa verraten yleisiä.

Jokioisten kunta on todennut tänä talvena, että kunta otti muutama vuosi sitten toisen asteen koulutuksen seudulliseen yhdistämiseen kielteisen kannan eikä asiaan tule tässä vaiheessa muutosta. Yhdistämisestä ei nähty tuolloin olevan suurempaa hyötyä.

– Jos jotain muuta ilmenisi, asiaa voidaan arvioida uudestaan, kunnanjohtaja Jarmo Määttä sanoo. Jokioinen ei ole Määtän mukaan lähtökohtaisesti selvittämistä vastaan, kunhan on jotain uutta selvitettävää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

16.7.2020

Fingerpori

comic