Lounais-Häme

Toista miljoonaa edelleen ilman sähköä Japanissa - Jebi-taifuuni tappoi ainakin kymmenen ja runteli pahoin Osakan lentokenttää

Tokio
05.09.2018, 11:29

Ulkomaat

Japanissa toista miljoonaa ihmistä on edelleen ilman sähköä maata runnelleen Jebi-taifuunin jäljiltä. Sähköt katkesivat eilen myrskyn takia ainakin 2,4 miljoonalta ihmiseltä, mutta osalle alueista ne saatiin palautettua yön aikana.
Viranomaisten mukaan myrskyssä kuoli 10 ihmistä ja 300 loukkaantui. Toista miljoonaa ihmistä evakuoitiin kodeistaan.
Tuhansia ihmisiä jäi jumiin keinotekoiselle saarelle rakennetulle Osakan lentokentälle, kun lentokentältä mantereelle johtava silta vaurioitui myrskyn paiskattua polttoainetankkerin sitä päin.
Ihmiset evakuoitiin saarelta lopulta veneillä.
Kenttä ja sen rakennukset joutuivat osittain veden varaan ja kärsivät pahoja vaurioita.
– Sähköt katkesivat, joten ilmastointikin pysähtyi. Oli todella kuuma. En ole koskaan nähnyt myrskyn tekevän näin paljon tuhoa, kertoi kentältä evakuoitu nainen NHK-kanavalle.
Pääministeri Shinzo Abe kirjoitti Twitterissä, että viranomaiset tekevät parhaansa saadakseen kentän toimimaan mahdollisimman pian. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole varmuutta, koska liikenne saadaan palautettua normaaliksi. Myös Finnair on perunut keskiviikon lennot sekä ainakin osan torstain lennoistaan Osakan ja Helsingin välillä.

Sään ääri-ilmiöiden vuosi

Taifuuni oli voimakkain Japaniin iskenyt neljännesvuosisataan. Kovimmat myrskytuulet ylsivät tiistaina noin 60 metrin sekuntinopeuteen. Myrskyn valtavasta voimasta huolimatta sen uhrimäärä jäi verrattain pieneksi. Vuonna 2011 Talas-taifuuni tappoi ainakin 82 ihmistä ja kahta vuotta myöhemmin Tokion eteläpuolelle iskenyt myrsky 40.
Japanilla on jo nyt takanaan todellinen kovan onnen vuosi. Heinäkuussa Japania koettelivat rankkasateet, joiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyöryissä kuoli yli 200 ihmistä.
Heinäkuussa maassa koettiin myös helleaalto, joka tappoi kymmeniä ihmisiä ja vei kymmeniätuhansia sairaalaan. Helleaaltoa seurasi Jongdari-taifuuni, jonka vaikutukset kuitenkin jäivät verrattain vähäisiksi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti