Lounais-Häme Forssan seutu

Tölön erityiskoulun rehtori Minna Lintonen: Henkilökunta saa viikoittain tappouhkauksia

Tölön koulun rehtori Minna Lintonen perää kodeilta, mutta myös koko yhteiskunnalta suurempaa vastuuta.
Koulut puuttuvat kiusaamistapauksiin kunhan niitä saavat tietoonsa. Koulun ja kodin välisen yhteistyön ja luottamuksen merkitys on tärkeä. Kuva: Tapio Tuomela
Koulut puuttuvat kiusaamistapauksiin kunhan niitä saavat tietoonsa. Koulun ja kodin välisen yhteistyön ja luottamuksen merkitys on tärkeä. KUVITUSKUVA: Tapio Tuomela

Eräässä Forssan seudun koulussa on syksyn aikana ollut lukuisia tilanteita, joissa työntekijää on satutettu heittämällä esineitä, raapimalla, puremalla tai lyömällä. Väkivallan uhriksi ovat joutuneet myös toiset oppilaat. Tavaroita on heitelty ja pulpetteja tai tuoleja kaadettu. Koulun henkilökuntaa on myös uhattu tappaa.

Nyt tilanne on saatu rauhoittumaan, mutta yllä mainitut tilanteet saattavat kuulostaa ulkopuolisesta hurjilta, tappouhkaukset jopa käsittämättömältä, kun ne tulevat pienen oppilaan suusta.

Tölön koulun rehtori Minna Lintosta kuvaillut tapahtumat eivät hätkäytä.

– Jos ei päivittäin, niin ainakin viikoittain meillä joku oppilas uhkaa tappaa tai käydä henkilökunnan päälle, Lintonen kertoo.

Tällaisen toiminnan taustalla on Lintosen mukaan usein se, ettei lapsi kestä kun häntä ohjataan ja rajoitetaan ja samaan aikaan pitäisi keskittyä opiskeluun. Lapsi menee tilanteessa tolaltaan.

– Yritämme tarjota tällaisille lapsille turvallisen aikuisen, joka auttaa lasta purkamaan pahaa mieltä muutenkin kuin vain aggressioiden kautta, hän sanoo.

Lastensuojelulla bisnestä

Kyse on erityistä tukea vaativista oppilaista, joita Tölön koulun 250 oppilaasta on 142. Tölön koulussa heitä on 16 eri paikkakunnalta. Erityistä tukea tarvitsevia oppilaita Tölöllä on 25 enemmän kuin viime lukukaudella.

Ilmiön on taustalla on Lintosen mielestä ainakin osin lastensuojelun käyttäminen bisneksenä, mutta myös monet muut yhteiskunnalliset ilmiöt.

– Lastensuojelulaitoksia perustetaan meidän seudulle ja hakuvaiheessa sitä perustellaan aluehallintovirastolle sillä, että alueella on hyvä erityiskoulu. Tällöin Avi hyväksyy hakemuksen helpommin.

Lasten ongelmat eivät rehtorin mukaan ratkea sillä, että heidät laitetaan laitokseen, jossa henkilökunta vaihtuu taajaan ja seurana on samoista ongelmista kärsiviä nuoria. Lintonen näkee, että painotuksen pitäisi olla enemmän perhehoidossa, eli lasten sijoittamisessa perheisiin.

Pojat syrjäytetään peruskoulussa

Tölön 142 erityisoppilaasta peräti 85 prosenttia on poikia. Lintosen mukaan isät ovat kadonneet poikien elämästä, yksinhuoltajaäitien määrä kasvanut ja tämän seurauksena pojat voivat huonosti.

– Sukupuolten tasa-arvo ei tässä asiassa toteudu. Pojat syrjäytetään peruskoulussa. Meidän kaikkein pitää tehdä asialle jotain, Lintonen sanoo.

Hänen mukaansa lasten häiriökäyttäytyminen kumpuaa yleensä muualta kuin koulusta.

Lintonen peräänkuuluttaakin kotien merkitystä ja roolien nykyistä tarkempaa erittelemistä. Koulu pystyy hänen mukaansa hoitamaan koulussa tapahtuvat asiat, mutta nykyisin siltä vaaditaan paljon muutakin. Lastensuojelun ja perhepalveluiden tehtävä on hoitaa perheiden tukeminen, mutta siellä vaivaa resurssipula.

– Työntekijöitä on vaikea rekrytoida, aivan kuten kouluunkin erityisopettajia ja koulunkäynninohjaajia. Koulunkäynninohjaajien työ on haastavaa ja palkka pieni. Onneksi oppilaiden kanssa toimiminen on pääasiallisesti palkitsevaa, kun saa oppilaan oppimaan. Sehän on edelleen koulun tärkein tehtävä, Lintonen huomauttaa.

Kotoa huolenpitoa ja lämpöä

Tölön koulu tekee jatkuvasti yhteistyötä koulupoliisin kanssa. Koululla poliisi poikkeaa lähinnä silloin, jos koulun oppilas on jäänyt kiinni jostakin rikoksesta. Koulupoliisi tekee myös hyvää ennaltaehkäisevää työtä.

– Tulevaisuudessakin tarvitaan hyviä käytöstapoja, sosiaalisia ja yhteistyötaitoja. Tölöllä haluamme, että oppilaat oppivat näitä taitoja. Kotien taas pitää huolehtia siitä, että lapsi käy koulussa, mikä on jokaisen lapsen oikeus. Unohtamatta sitä, että lapsi tarvitsee huolenpitoa, hänellä on puhtaat vaatteet ja hän saa kotona ruokaa, juomaa sekä rakkautta ja lämpöä. FL

 

Uusimmat

Näkoislehti

3.8.2020

Fingerpori

comic