Lounais-Häme Forssa

Tonnikaupalla romua Loimijoesta nostaneet Magneettinappaajat suivaantuivat Forssan kaupungin toiminnasta – Molemmat osapuolet toivovat silti yhteistyön toimivan

Yli 10 tuhatta kiloa Loimijoesta romua keränneiden Magneettinappaajien Rami Österlund ihmettelee Forssan kaupungin suhtautumista heidän toimintaansa.
Näiden penkkien kohtalosta tuli kränää, mutta Magneettinappaajat ja Forssan kaupunki haluavat tehdä jatkossa yhteistyötä Loimijoen puhdistamisen osalta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Näiden penkkien kohtalosta tuli kränää, mutta Magneettinappaajat ja Forssan kaupunki haluavat tehdä jatkossa yhteistyötä Loimijoen puhdistamisen osalta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Magneettinappaajien ryhmä on nostanut Loimijoesta vajaan vuoden aikana erilaista tavaraa tonnikaupalla. Joesta on poimittu perinteisten polkupyörien lisäksi muun muassa ostoskärryjä, muoviroskaa ja teräaseita, jopa käsiin hajonneita pistooleja.

Viime lokakuussa ryhmä nosti Loimijoesta neljä Forssan kaupungin omistamaa puistonpenkkiä. Kaksi penkeistä meni huonokuntoisena suoraan romuksi, mutta kaksi oli ryhmän mielestä kunnostettavissa. Penkkejä tarjottiin Forssan kaupungille, mutta Rami Österlundin mukaan kaupunginpuutarhuri Leila Grönholm vastasi, ettei kaupunki ole niistä kiinnostunut. Tämän jälkeen penkkejä kaupattiin Facebookin Kanta-Hämeen Tilannetiimi -ryhmässä ja niille löytyikin ostaja 60 euron kauppahinnalla. Myynnistä saadut rahat hyväntekeväisyyspohjalta toimivat Magneettinappaajat olisivat käyttäneet varusteiden hankintaan.

”Veimme penkit omalla kustannuksella”

Sitten alkoi erikoinen episodi. Kaupunginvaltuutettu Janne Vuorenmaa (sd.) vaati Facebook-ryhmässä Magneettinappaajia palauttamaan penkit, koska ne ovat kaupungin omaisuutta. Österlund ilmoitti kaupungille, että teillä on viikko aikaa hakea penkit, mutta mitään ei tapahtunut. Myöhemmin Vuorenmaa poisti Österlundin mukaan kommenttinsa.

– Reilu kuukausi sitten Leila Grönholm soitti ja ilmoitti, että meidän on vietävä penkit kaupungin varikolle. Ymmärrän toki vaatimuksen, ovathan ne kaupungin omaisuutta. Mutta tapa jolla kaupunki asian hoiti, ei ollut oikein. Veimme penkit puolitoista viikkoa sitten omalla kustannuksella varikolle. Siellä oli useita kaupungin työmiehiä, mutta kukaan ei tullut edes auttamaan, Österlund kertoo.

– Katumestari sanoi, että katsotaan ovatko penkit kunnostettavissa. Pyysin kunnostetuista penkeistä valokuvia, hän lupasi lähettää ne jos muistaa, Österlund jatkaa.

Österlundin mukaan Magneettinappaajat on saanut kiitosta muun muassa Loimijoen veneilijöiltä. Myös muutama yritys on lähtenyt tai lähdössä tukemaan heidän toimintaansa.

– Moni veneilijä on sanonut, ettei potkuri ota enää kiinni joen pohjalla oleviin romuihin. Ei ihme jos on ottanut kiinni, kun olemme yhdestä paikasta nostaneet pelkästään 16 kauppakärryä.

Lue myös: Loimijoen kadonneen aarteen metsästäjät – Katso videolta, mitä tarttui magneettiin, kun se heitettiin alas Saunasillalta (FL 27.9.2019)

Ryhmä boikotoinut Forssaa

Magneettinappaajat suivaantui kaupungin toiminnasta sen verran, että ryhmä on viime ajat boikotoinut Forssan aluetta. Romua on käyty nostamassa muun muassa Jokioisilla, Somerolla ja Urjalassa. Perjantaina porukka lähti Akaan Viialaan magneettikalastamaan yhtämittaisesti 48 tunnin ajaksi.

– Sanoin Akaan kaupungin huoltopäällikölle, että viemme metallit pois. Meillä on sopimus Forssan romun kanssa, että saamme viedä sinne pienempiäkin eriä, joista saamme rahaa toimintamme ylläpitämiseen. Akaan kaupunki hakee kaiken muun tavaran pois.

– Yhteistyö Akaan kaupungin kanssa toimii hyvin. Kyllä meillä olisi vielä haluja tehdä yhteistyötä Forssankin kanssa, vaikka kohtelu tässä penkki-asiassa jäi harmittamaan, Österlund lupaa. FL

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic